e-news.cz - kurzy
Reklama

Bez roušek a bez peněz? Aneb jak ušetřit v době pokoronavirové

20.06.2020, Autor: Z blogosféry

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
Bez roušek a bez peněz? Aneb jak ušetřit v době pokoronavirové

Během nečekané krize klesl podle průzkumu sociologa Daniela Prokopa příjem více jak polovině domácností.

Češi tak museli sáhnout do svých finančních rezerv. V šetření na horší časy si ale nestojíme nejlépe a odborníky doporučovaný finanční polštář ve výši šestinásobku měsíčních výdajů má málokdo.
Podle Prokopových výsledků by dvěma pětinám domácností vystačily úspory jen na měsíc. Za opravdu šetřivé a skromné se totiž podle průzkumu Sberbank považuje jen pětina lidí. Abychom si na nenadálé události vytvořili rezervu v podobě šestinásobku výdajů, měli bychom podle expertů dlouhodobě odkládat alespoň 10 procent svých příjmů. Přijde vám tento cíl jako běh na dlouhou trať, či dokonce nereálný? Inspirujte se i dalšími tipy, jak na to.
Nakupujte chytře
Veďte si přehled všech výdajů, snadno pak vyberete položky, které můžete seškrtat. Využít k tomu můžete zápisník s tužkou, v lepším případě chytrou aplikaci. Při návštěvě obchodu se držte připraveného nákupního seznamu. Snažte se všude platit bezhotovostně, ať máte díky bankovním aplikacím absolutní přehled o tom, za co utrácíte. Kupujete něco nákladnějšího?
Zkontrolujte si nejdříve, jestli někde nedostanete výhodnější nabídku. Zároveň si osvojte pravidlo jednoho měsíce, kdy si během 30 dní rozmyslíte, zda danou věc opravdu potřebujete. Pár minut navíc věnujte i běžnému nákupu levnějšího zboží, zbrklé rozhodování vede většinou k hromadění nepotřebných věcí.
Korunku ke korunce zhodnocujte
Komu se nesnížil příjem a odolal častým online nákupům, tomu se v karanténě podařilo našetřit hezké peníze. Neschovávejte ale úspory doma, ani na běžném účtu. Myslete na jejich zúročení. Pravidelné ukládání financí na zvláštní účet je vhodným způsobem, jak vytvořit dostatečně velký finanční polštář pro budoucí potřeby či nenadálé situace. Chcete-li mít naspořené peníze stále k dispozici, ideálním řešením je založení spořicího účtu. Na rozdíl od běžného jsou zde vaše peníze úročeny. Pro větší zhodnocení peněz zkuste investice. Investovat totiž může každý, kdo dokáže odložit stranou alespoň 500 korun měsíčně. V dnešní době se ale nejdříve poraďte s odborníkem, který vám poradí s výběrem těch nejvhodnějších fondů.
Vyměňte poplatky za bonusy
Nespravujte své peníze na autopilota a přehodnoťte i další finanční produkty. Ujistěte se, že neplatíte žádné poplatky navíc, a nepřehlédněte ani možnost bonusů a zhodnocení. Úrok na běžném účtu bývá minimální, proto je lepší hledat účet s odměnami za zřízení a vedení. Víte, že aktivní využívání plateb a stálý příjem může být někde důvodem ke každoroční odměně více než tisíc korun? Mezi úspory se neztratí ani odměna za mobilitu, tedy přestup od stávající banky k nové, kterou dnes pár bank nabízí. Suma sumárum za první rok můžete vydělat i 2 500 korun.
Plaťte včas a zvažte konsolidaci úvěrů
Přehodnocením bankovního účtu to ale nekončí. Výrazně můžete ušetřit i při sloučení několika úvěrů do jedné, osvobodíte se tak od placení peněz navíc. Tzv. konsolidace zjednodušuje splácení úvěrů a často zajistí lepší úrok. Pokud například splácíte úvěry v celkové výši 600 tisíc korun při měsíční splátce 10 751 korun, můžete své závazky refinancovat podle nejlepších podmínek konsolidací na trhu. Vaše nová splátka pak může činit například 7 877 korun na 8 let. Měsíčně tak na splátkách ušetříte 2 874 korun V případě řádného splácení můžete dokonce dostat na běžný účet zpět bonus ve výši 80 920. Ve výsledku tak zaplatíte méně, a navíc si zjednodušíte splácení, jen jedna částka měsíčně na jeden účet.
RADKA ČERNÁ, Sberbank
Foto 1: Pixabay
Foto 2: archiv autorky


Sdílet
Hodnotit
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars

Doporučujeme

Nálada spotřebitelů se prudce zlepšuje

24.04.2024, Autor: Z blogosféry

Podle dubnového konjunkturálního průzkumu z dílny Českého statistického úřadu vzrostl souhrnný indikátor tuzemské ekonomické důvěry z březnových 94,2 na aktuálních 97,0 bodu.

e-news.cz - kurzy
Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
Apogeo
e-news.cz - kurzy
Reklama

E-šmejdi způsobili za první čtvrtletí škody za 357 milionů korun

24.04.2024, Autor: Z blogosféry

Za první tři měsíce letošního roku se počet kybernetických útoků na klienty bank zvýšil o 21 procent. Celkově bylo napadeno 20 723 klientů. I přes vyšší počet útoků se snížila celková škoda, a to na 357 milionů korun. Klesla i průměrná škoda na jednoho klienta, která je mírně přes 17 tisíc korun. 

Příspěvky na DIP zatím firmy nabízí spíše výjimečně. Zaměstnanci se k novému produktu staví rovněž opatrně

23.04.2024, Autor: Z blogosféry

Dlouhodobý investiční produkt mohou Češi využívat už od začátku letošního roku. Většina z nich ale nadále setrvává u penzijního spoření. Důvodem je především neznalost, ale také váhavost zaměstnavatelů. Ti vyčkávají a zatím pouze malá část z nich svým zaměstnancům na DIP přispívá. Hlavním argumentem je malá informovanost a případná administrativní zátěž.

Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Apogeo
e-news.cz - kurzy
Reklama

ČNB: Věnujte pozornost penězům, abyste poznali padělky 

18.04.2024, Autor: Z blogosféry

3 539 českých bankovek a mincí v celkové hodnotě 5,648 milionů Kč označila loni za padělek Česká národní banka (ČNB). Nejvíc jich, stejně jako v minulosti, bylo v Praze, a to 1 019. Následovaly Klatovy s 298 padělky a Karlovy Vary s 273 falešnými penězi. Víc než mince se padělaly bankovky, zvýšil se i počet nepravých dvacetikorun. Meziročně ČNB zadržela o 2 419 padělků víc.

Výrobní ceny v průmyslu zůstávají na uzdě

17.04.2024, Autor: Z blogosféry

Ceny tuzemských průmyslových výrobců v průběhu března oproti předchozímu měsíci klesly o 0,1 %, což odpovídá meziroční stagnaci. Výsledek tak pro trh představuje poměrně výrazné překvapení směrem dolů, když vyhlížel meziroční růst o 0,3 %. 

e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Sazka reklama
Apogeo
e-news.cz - kurzy
Reklama

Komentář Radomíra Jáče k údajům o inflaci v ČR za březen

10.04.2024, Autor: Z blogosféry

Meziroční inflace zůstala v březnu beze změny přesně na úrovni dvouprocentního inflačního cíle: v souladu s očekáváním finančního trhu. Na úrovni 2,0 % je meziroční inflace pod předpokladem ČNB, neboť centrální banka ve své prognóze zveřejněné počátkem února čekala březnovou inflaci na úrovni 2,9 %.

e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
Apogeo
Reklama