Apogeo
Reklama

Příběh Györge Surányiho

24.05.2022, Autor: Martin Švehla

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
Příběh Györge Surányiho

Dostal jsem „Uherskou lekci“. Bylo to v Budapešti v roce 1991, tedy krátce poté, co Státní banka československá jako nově ustavená měnová instituce zahájila činnost podle nového zákona. Stala se nezávislou na vládě, dostala řadu nových kompetencí a samozřejmě i starostí.

Vedení SBČS se v té době vypravilo na přátelské setkání s vedením obdobné maďarské instituce, aby se porovnaly zkušenosti, starosti a záměry. Bylo to setkání velmi pracovní a velmi krátké – přesto se našla chvíle i na osobní rozhovor s maďarským guvernérem – vlastně prezidentem Magyar Nemzeti Bank – kterým byl v té době György Surányi.
Jako čerstvý tiskový mluvčí SBČS jsem si samozřejmě nastudoval maďarskou situaci a překvapilo mě, jak ostrý spor vyvolal tento guvernér s maďarskou vládou. Kritizoval ji za rozpočtovou expanzi a z celého mediálního průběhu bylo jasné, že tím pádem ve funkci moc dlouho nevydrží.
Mezi centrálními bankéři je otevřenost a upřímnost běžná, a tak jsem se na to pana prezidenta zeptal. Nebylo mi jasné, zda chápe, že svou kritikou si pod sebou řeže větev, že má možná dobré a zdravé názory, ale ve sporu s vládou nakonec podlehne a své názory neuplatní.
György Surányi mluvil trochu zastřeným hlasem, byl zosobněním klidu a rozvahy, ale kolem očí měl i jakýsi trpělivý a chápající úsměv. „Co byste mi radil?“, zeptal se, a tak jsem mu opatrně odpověděl: „Nevím, jestli je dobré mluvit takto ostře v médiích, stejně nedosáhnete toho, aby vláda svůj postoj změnila. Je to tedy k něčemu dobré?“
„Maďarská vláda zřejmě vůbec nechápe, v jaké jsme situaci, a opravdu není schopná svou politiku změnit. Upřímně řečeno, v takové situaci se rozumná měnová politika tak, jak já to vidím, dělat nedá. Pro mne není důležité, abych se udržel ve funkci, zvlášť ne za těchto okolností. Spor je to velký a je neúnosný, to s Vámi souhlasím, ale zároveň je teď každému jasné, jakou měnovou politiku já zastávám a až budu z banky pryč, budu určitou a zcela jasnou alternativou. Myslím si, že tato země nakonec bude muset uplatnit principy, které zastávám, bude potřebovat přísnou měnovou a rozpočtovou politiku. Myslím, že to povede ke změně vlády a až se bude hledat ten správný prezident centrální banky, budu připraven.“
V roce 1991 to znělo opravdu zvláštně. Ani v Československu nepanovala mezi centrální bankou a vládou úplná idyla, ale pořád tu byl společný zájem a společné základní principy. Konflikt takového rozsahu nepřipadal v úvahu a nebylo už také dost dobře možné, aby vláda dosáhla v centrální bance personálních změn.
No a pak vlastně přišla ta lekce, nebo spíš její pointa: György Surányi odešel z čela maďarské centrální banky v roce 1991 a vrátil se na své místo v roce 1995. V té době byla maďarská ekonomika v krizi a György Surányi sehrál klíčovou roli při jejím řešení. Později se stal i vážným kandidátem na post premiéra, tuto pozici však odmítnul. V čele centrální banky sloužil 6 let a dnes stojí v čele jedné z největších komerčních bank v Maďarsku. S nynějším předsedou vlády své země neměl dobré vztahy a nejspíš je nemá dosud. Může mu to ale být jedno, v dějepise své země je trvale zapsán jako ten, který si v krizové situaci věděl rady a zemi v krátké době pomohl konsolidovat.
Dobrá uherská lekce, co říkáte?
Foto: Pixabay
Zdroj: Martin Švehla


Sdílet
Hodnotit
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars

Doporučujeme

e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Apogeo
Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
Reklama

Smrčka: U Pekingu se bojuje o Pensylvánii

23.04.2024, Autor: red

Dost možná rozhodne Pensylvánie podzimní prezidentské volby ve Spojených státech. Na oltář volebních hlasů dělníků bude proto slavnostně položena i nová americko – čínská obchodní válka.

Hypotéky by mohly zlevňovat rychleji. Riziko snadného odchodu klientů ale pokles sazeb brzdí

22.04.2024, Autor: Z blogosféry

Banky zlevňují hypoteční úvěry hodně pozvolna. Prudký pokles úrokových sazeb by mohl vyvolat spirálu refinancování i běžících fixací nebo tlak na banky, aby sazby v průběhu fixace snižovaly. Mírný poplatek za předčasné splacení totiž dává klientům více volnosti, banky ale riziko jejich odchodu nutně musí zohlednit v cenotvorbě.

Sazka reklama
Apogeo
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Reklama

Daňhel: Dohledové orgány by měly zamezit neodbornému srovnávání povinného ručení

16.04.2024, Autor: Jaroslav Daňhel

Na začátku března uveřejnil Ekonomický magazín můj příspěvek Ekonomika „povinného ručení“ musí čelit trendu růstu škodního průběhu. Vzápětí v časopisu Pojistný obzor vyšel text „Povinné ručení zůstává pod tlakem vysoké škodní inflace“. Pojistný matematik Petr Jedlička zde konstatoval, že rozevírání nůžek mezi průměrnou škodou a průměrným pojistným pokračuje. 

Zemřel demýtizátor racionality

16.04.2024, Autor: red

Než se do toho se svým kolegou Amosem Tverskym pořádně pustili, ekonomie byla přesvědčena, že v podstatě bohatě vystačí s matematickým aparátem, sofistikovanými vzorci a důvěrou v lidskou racionalitu.

Schmarcz: Peklo mimořádných schůzí aneb proč dělat něco užitečného, když místo toho můžeme hrát před voliči trapné divadlo?

14.04.2024, Autor: Martin Schmarcz

Mimořádné schůze se mají konat jen mimořádně. Třeba když vypukne válka, pandemie, stav legislativní nouze, nebo vláda provede něco strašného, na co nestačí interpelace. U nás se z toho stává běžný kolorit. Něco ve stylu speciálního vysílání. Obvykle to ale spíše dopadne jako podřadná telenovela.

e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Apogeo
Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
Reklama

Poradna: Vyplatí se platit nájem, nebo splácet hypotéku?

12.04.2024, Autor: Z blogosféry

Řada rodin se rozhoduje mezi bydlením v nájmu a pořízením vlastního domova na hypotéku. Obě možnosti mají své výhody i nevýhody. Z pohledu budování majetku je vždy výhodnější pořízení vlastní nemovitosti na hypotéku.

e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Apogeo
Sazka reklama
Reklama