e-news.cz - kurzy
Reklama

Budoucnost Prahy má konkrétní podobu: Metropolitní plán. Měl by podpořit i výstavbu nových bytů

23.05.2022, Autor: red

1 vote, average: 3,00 out of 51 vote, average: 3,00 out of 51 vote, average: 3,00 out of 51 vote, average: 3,00 out of 51 vote, average: 3,00 out of 5
Budoucnost Prahy má konkrétní podobu: Metropolitní plán. Měl by podpořit i výstavbu nových bytů

Až do konce června probíhá v Centru architektury a městského plánování unikátní výstava. Představuje konkrétní podobu nového územního plánu Prahy. Tzv. Metropolitní plán se konečně dostal do druhého kola veřejného projednávání.

Jeden z nejdůležitějších dokumentů rozvoje hlavního města Prahy se přímo dotýká všech Pražanů, aktuálně doslova. Obyvatelé Prahy mají nyní možnost se k němu vyjádřit a ještě tak zasáhnout do jeho podoby.

Platnost již od příštího roku, výstavba již běží
Přestože mají občané dobu pro připomínkování plánu dvojnásobnou oproti zákonem dané lhůtě, v platnost by měl vstoupit již v roce 2023. Zásadně by měl pomoct rozvoji Prahy a zjednodušit také výstavbu nových bytů. Nová výstavba při stávajícím nastavení totiž vždy narazí na problém, že ve starém územním plánu není místo pro nové byty, kanceláře ani obchody. Většina pozemků v Praze je zastavěná, a tak veškerá výstavba začíná změnou územního plánu, která trvá i několik let.
Přesto se každým okamžikem Praha proměňuje a již nyní je v přípravě mnoho velkých stavebních projektů. Již odstartovala stavba metra D, reálnou má podobu má také Vltavská filharmonie, proměna čeká areál bývalého nákladového nádraží Žižkov, která dle IPR představuje jednu z nejvýznamnějších transformačních ploch širšího centra Prahy.

Nákladové nádraží Žižkov, ale také Bubny, Letňany nebo Vysočany
Multifunkční čtvrť s kancelářskými, obchodními a rezidenčními objekty jako Žižkov City buduje Sekyra Group ve spolupráci s Pentou a Central Group. Chybět tady nebude ani veřejný park nebo pěší zóna. Funkcionalistické nádraží má zůstat zachováno, sídlo by v něm měl mj. najít Národní filmový archiv.
Další výstavba je v plánu v Bubnech, Letňanech, Vysočanech nebo v Modřanech.

Proměna dominanty Modřan a vršovická Drážní promenáda
Již nyní se ve čtvrti proslavené svým cukrovarem v režii developerské společnosti PSN proměňuje modřanská dominanta, známá jako Microna. Z původní továrny na letecké přístroje se stává Vanguard Prague, luxusní loftové bydlení s autovýtahem uprostřed budovy, který je unikátem v celé střední Evropě.
Unikátní je také proměna opuštěného železničního koridoru benešovské trati v Drážní promenádu s liniovým parkem. Stane se novou zelenou páteří Vršovic a Strašnic a nabídne příjemné místo pro trávení volného času a sportování. Naváže na stávající síť stezek kolem Botiče, ale i ulice nebo nové veřejné prostranství spojené s novým bytovým komplexem, který nahradí zchátralý Kulturní dům Eden. Dvojice obytných budov, průchodem spojeným se sídlištěm, bude mít podobu dle návrhu studia ohboy. To vedle nájemních bytů počítá v objektu také s komunitním centrem a podzemním společenským sálem. Průchozí parter se otevře veřejnosti, také prostřednictvím restaurací, kaváren a obchodů.

Vršovický Eden, industriální styl a nové byty
Revitalizace čeká i vršovickou radnici, administrativní budovu Vlasta, stejně jako protější industriální komplex Koh-i-noor. I tady staví společnost PSN, na bezmála dvouhektarovém areálu dle studie Jakub Cigler architekti buduje novou obytnou zónu v industriálním stylu. Jenom v tomto projektu by s PSN mělo vyrůst 580 nových bytů, spolu se čtyřmi tisíci metrů čtverečních komerčních ploch pro obchody a služby. Přijdou vhod nejenom novým rezidentům, ale i stávajícím obyvatelům.
Ambiciózní developer plánuje na nejbližších pět let po celé Praze bezmála tři desítky projektů, ve kterých vznikne až 3 tisíce nových bytů. Akviziční tým PSN přitom dlouhodobě deklaruje chuť investovat další miliardy. Díky dostatku kapitálu a letitým zkušenostem z trhu realit může jako investor nabídnout majitelům příležitost zajistit svým nemovitostem budoucnost. Právě o budoucnost totiž nyní jde, zvláště v Praze.

Foto: Pixabay
Zdroje: IPR, Sekyra Group, Praha 10, PSN


Sdílet
Hodnotit
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars

Doporučujeme

Černých odběrů bylo loni více, ale za méně peněz 

25.04.2024, Autor: red

Pražské vodovody a kanalizace v loňském roce zákazníkům nafakturovaly za nelegální odběr pitné vody a černou produkci odpadních 3,7 miliónu korun (v celkové sumě jsou zahrnuté i náklady na přešetření, způsobené škody a sankce), zatímco za rok předchozí to bylo 3,9 miliónů korun. V roce 2022 PVK evidovaly 276 případů, v uplynulém roce pak 298.

e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Sazka reklama
Apogeo
e-news.cz - kurzy
Reklama

Proč jsou územní plány klíčem k definování stavebních pozemků pro účely DPH?

24.04.2024, Autor: Z blogosféry

Nejvyšší správní soud (NSS) České republiky nedávno řešil otázku, zda nezastavěný pozemek zahrnutý v územním plánu jako zastavitelný podléhá dani z přidané hodnoty (DPH). Toto rozhodnutí představuje zásadní precedens pro všechny, kteří se podílejí na obchodování s pozemky, ať už jako prodávající, kupující, nebo daňový poradci.

Vláda rozhodla o pokračování a usnadnění podpory firmám exportujícím na Ukrajinu

19.04.2024, Autor: Z blogosféry

Vláda Petra Fialy na jednání ve středu 17. dubna 2024 rozhodla o pokračování podpory firmám vyvážejícím své zboží a služby na Ukrajinu. Schválila také dar pěti nevyužívaných vozů Službě státní ochrany Ukrajiny a rozvojový program státu pro realizaci záměru podpory bydlení, který má pomoci obcím zajistit vhodné pozemky pro výstavbu nájemních obecních bytů.

Poradna: Jak dodavatelé energií stanovují zálohy

04.04.2024, Autor: Z blogosféry

Zálohy na elektřinu a plyn jsou důležitou součástí procesu dodávky energií. V zájmů odběratelů je, aby je měli nastaveny optimálně, a tak se vyhnuli nepříjemným situacím. Co zálohy jsou, z čeho se skládají, kdo je může měnit a jaký je jejich význam pro každého z nás?

e-news.cz - kurzy
Apogeo
Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Reklama
Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
Apogeo
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Reklama

Havárie na vodovodní síti loni PVK řešily rychleji

26.02.2024, Autor: red

Pražským vodovodům a kanalizacím se daří rychleji odstraňovat havárie na vodovodní síti. Průměrná doba přerušení dodávky pitné vody na jednu závadu v loňském roce poklesla na 8 hodin a 29 minut. V roce 2022 to bylo 10 hodin a 27 minut, což je meziroční pokles o téměř dvacet procent.

Dálkový odečet spotřeby vody využívá stále více zákazníků PVK

21.02.2024, Autor: red

Stále více odběratelů využívá dálkové odečty spotřeby vody, jednoduchou a bezpečnou formu kontroly nad svým vodoměrem. Na konci loňského roku Pražské vodovody a kanalizace měly tímto způsobem osazeno 17 138 vodoměrů, což je meziročně nárůst o 15 procent. Přitom v roce 2012 jich bylo pouhých 157 kusů.

Apogeo
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Sazka reklama
Reklama