Nové zelené srdce Prahy vznikne z léta opomíjeného Rohanského ostrova

21.04.2022, Autor: red

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
Nové zelené srdce Prahy vznikne z léta opomíjeného Rohanského ostrova

Největší dosud nevyužívané pozemky nedaleko historického centra Prahy – celkem 380 tisíc metrů čtverečních jsou na Rohanském ostrově. Před nedávnem začaly ožívat čilým stavebním ruchem. Společnost Sekyra Group začala výstavbu ambiciózního projektu Rohan City. Ten obsahuje převážně bytové, ale i administrativní a obchodních plochy. Projektanti předpokládají, že v nové pražské čtvrti bude po dokončení bydlet či pracovat jedenáct tisíc lidí. Celkové investiční náklady projektu, který výrazně změní tvář metropole, dosáhnou osmnáct miliard korun.
Rezidenční věže a nové sídlo společnosti Sekyra Group od uznávané architektky Evy Jiřičné, která bude sloužit i jako protihluková bariéra rušného Rohanského nábřeží, kilometrová pobřežní promenáda určená pro odpočinek a sport propojená lávkami s ostrovem určeným pro volnočasové aktivity. Na promenádu navazující velkoryse koncipovaný park. To je jen základní charakteristika velkolepého projektu Rohan City, který bude bezprostředně navazovat na stále populárnější Karlín a dá do rozvoje otisk 21. století.
Eva Jiřičná se svým studiem AI DESIGN navrhla čtyři bytové věže. V první etapě budou postaveny dvě, nazvané Diamanty Karlín. Zahrnovat budou 102 bytů. „Jsme rádi součástí velkého projektu, který nabídne krásné bydlení a pracovní prostředí pro Prahu,“ podotýká architektka Eva Jiřičná. Autory dalších domů se 118 byty, nazvaných Riviéra Karlín, jsou architekti z EBM Expert. Rezidenční část doplní dvě architektonicky výrazné kancelářské budovy od Evy Jiřičné a Jakuba Ciglera. Administrativní objekty mají sloužit i jako protihluková bariéra rušného Rohanského nábřeží. Jedna z těchto budov, konkrétně ta navržená Evou Jiřičnou, bude sídlem společnosti Sekyra Group.
Tento mohutný projekt se připravoval více než dekádu. Třináct let příprav zahrnovalo řadu předběžných studií, diskusí s předními světovými architekty a urbanisty i diskusi s veřejností, která vznesla řadu podnětů, které byly v projektu zohledněny. Cílem bylo novou čtvrť organicky začlenit do kontextu původní zástavby Karlína a přispět k rozvoji této části Prahy prvky 21. století.
„Záměrem je vybudovat novou městskou čtvrť, která bude evokovat autentické prostředí domova a která obnoví důstojnost vztahu města a řeky. To vše v zeleni a v blízkosti srdce metropole. Vznikne nové zelené centrum Prahy,“ říká v této souvislosti Luděk Sekyra, předseda představenstva společnosti Sekyra Group. Dodává, že „korzo na břehu řeky, rozsáhlý park i nový volnočasový ostrov budou komunikovat s historickou budovou Invalidovny, což celému rozvíjenému území dodá jedinečný genius loci“.
Nynější území Rohanského ostrova bylo až do první poloviny minulého století řečištěm, které bylo později zasypáno. Nově vzniklé plochy se využívaly k průmyslovým a skladovým účelům a časem se z nich stal brownfield protkaný zelení o rozloze téměř 21 hektarů. Jde o území, které snad nejlépe charakterizuje slovo proměna. Ostrov vznikal, měnil se a mizel. Byl tu přístav a poté betonárka. Aktuálním tématem souvisejícím s územím jsou mosty. Diskutuje se o podobě nového, Rohanského mostu a o citlivé rekonstrukci Libeňského mostu.
Město krátkých vzdáleností
Důraz na veřejný prostor, který je nejcennější komoditou nejen pro obyvatele města ale i pro Prahu jako takovou, to je hlavní myšlenka celého projektu. Důležitý byl pro projektanty úzký kontakt s urbanistou Janem Gehlem i myšlenka krátkých vzdáleností, kde prim mají lidé, nikoliv auta. „Západní metropole vznikaly jako domovy pro pěší. To, co naší vizi dodává univerzální charakter, je kontinuita s původní podstatou městského sídla jako místa svobodného setkávání a sdílení společného prostoru. Jeho kultivace je určující i pro naše další projekty, jako je například Smíchov City, které protne rozsáhlý pěší bulvár, nebo Žižkov City, kde veřejnou funkci bude mít revitalizovaná nádražní budova. Tímto přístupem nastavujeme nové standardy rozvoje velkých území, kde se sdílený veřejný prostor skloubí s pocitem domova,“ konstatuje Luděk Sekyra.
Ambicí je vytvořit příjemnou čtvrť respektující kritérium dochozí vzdálenosti. „Věřím, že tento dlouho připravovaný projekt přinese Praze 8 mnoho nových a především spokojených obyvatel. Vítám hlavně to, že součástí celého projektu bude moderně koncipovaná a dobře udržovaná parková zeleň. Tento kout Prahy 8 se z nevzhledného brownfieldu změní v moderní čtvrť a to Praha 8 určitě potřebuje,“ říká starosta MČ Praha 8 Ondřej Gros.
Invalidovna jako Labská filharmonie?
Inspirací, kterou nezastírají, se pro tým Luďka Sekyry stal projekt HafenCity v Hamburku. Nachází se při ústí Labe do moře. Jeho tvůrci dokázali z nefunkčního přístavu vybudovat úžasné místo pro život, včetně kulturního centra, kterým je Labská filharmonie. V případě Rohan City by podobnou funkci mohl mít areál Invalidovny, o jejíž oživení se snažila řada záměrů, z nichž ten dnešní je nejdelší, ale potenciálu rozhodně nevyužívá.
Inspirace také v Berlíně či Vídni a Londýně
Podnětné jsou také obnovy nábřeží Sprévy v Berlíně, vídeňské náplavky včetně Dunajského ostrova, jakož i South Bank na břehu londýnské Temže. Na Rohanském ostrově bude kompletně transformován pobřežní brownfield a vznikne moderní pražská čtvrť, která nabídne více než 3000 bytů, kanceláře i množství veřejných prostranství.
Ze stávající cyklostezky vznikne již zmiňovaná kilometrová promenáda, která bude navazovat na Kaizlovy sady před Invalidovnou. Promenáda bude osou celého projektu. Počítá se také s pěším přístupem ke stanici metra Invalidovna, která se stane přirozeným dopravním uzlem nové čtvrti. Tento záměr umožní kromě jiného tolik potřebný osobní a komunikační kontakt všech, kdo zde budou žít.
Rohan City novým zeleným srdcem Prahy
Rohan City má ambici být novým zeleným srdcem Prahy, které se díky veřejným prostranstvím a pěším zónám stane středobodem občanského života a výrazně posílí sociální kapitál i pocit sounáležitosti obyvatel této části metropole. Až polovinu ploch budoucí čtvrti Rohan City budou tvořit parky a veřejná prostranství. Současný neutěšený charakter území nahradí koncept zahradního města, kde zeleň, řeka a příroda obklopí rodící se výstavbu. „Rohanský ostrov je území s velkým potenciálem. Kromě moderní obytné čtvrti s občanskou vybaveností a kvalitním veřejným prostorem pro rekreační i sportovní vyžití připravujeme my jako město projekt významného městského parku – Rohanského parku, který svojí rozlohou odpovídá pražské Stromovce. Vše koordinujeme tak, aby se realizace v čase potkaly a souběžně s novou čtvrtí vznikl právě i park. Já se na realizaci tohoto dlouho připravovaného projektu moc těším,“ říká 1. náměstek primátora Petr Hlaváček.
„Rohanský ostrov je jedním z míst, která jsou v Praze pro výstavbu nové moderní čtvrti vhodná. Jsme rádi, že v tomto místě vznikne kvalitní kus města podle pražských stavebních předpisů. Rohanský ostrov ale nejsou jen domy. V IPR v současné době pracujeme na krajinářské koncepci, která má za cíl zachovat tamní městskou divočinu. Většinu oblasti chceme postupně upravit pro volnočasové aktivity. Území bude plnit také funkci protipovodňové ochrany Prahy,“ doplňuje ředitel IPR Ondřej Boháč.
Foto: Sekyra Group
Zdroj: Jiří Reichl


Sdílet
Hodnotit
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars

Doporučujeme

Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Apogeo
e-news.cz - kurzy
Reklama
Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Apogeo
Reklama
Apogeo
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Sazka reklama
Reklama
e-news.cz - kurzy
Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Apogeo
Reklama