e-news.cz - kurzy
Reklama

Jak vybrat výhodný podnikatelský účet?

31.08.2021, Autor: red

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
Jak vybrat výhodný podnikatelský účet?

Zasílání a přijímání plateb je nedílnou součástí podnikání. Chcete-li finanční prostředky odesílat bezhotovostně, podnikatelský účet vám správu transakcí výrazně usnadní. Jak při jeho výběru postupovat a kterým faktorům věnovat zvýšenou pozornost?
Ačkoli platná legislativa zřízení samostatného účtu pro podnikatelské účely přímo nenařizuje, v mnoha případech vám znatelně usnadní práci.  Platí to zejména v případech, kdy přijímáte platby ze zahraničí, nebo běžně odesíláte na cizí účty částky v hodnotě nad 270 000 Kč. Podle zákona  č. 254/2004 Sb. je totiž nutné provádět transakce nad tímto limitem výhradně bezhotovostně.
I menší živnostníci, jejichž platby zpravidla nepřesáhnou hranici několika desítek tisíc korun, mohou využít řadu benefitů, které podnikatelský účet nabízí. Které výhody určitě stojí za zmínku?

  1. Rozmanité funkce pro správu financí

Účty pro podnikatele obvykle umožňují snadné filtrování provedených transakcí. Nad tokem financí tak získáte mnohem lepší kontrolu. Větší objemy dat je dále možné exportovat do souboru, což ocení například vaše účetní oddělení, které s těmito výstupy běžně pracuje.

  1. Oddělení podnikatelských a soukromých plateb

Při vyšším počtu plateb za měsíc je poměrně obtížné udržet si přehled nad soukromými výdaji i firemními investicemi – zvláště když používáte jediný účet pro všechny transakce.
S podnikatelským účtem oddělíte pracovní záležitosti od soukromé sféry a získáte mnohem lepší kontrolu nad finančními prostředky.

  1. Ochrana soukromí v případě kontroly a exekucí

Jestliže očekáváte kontrolu z finančního úřadu, musíte jeho pracovníkům umožnit nahlédnutí do seznamu provedených transakcí. Používáte-li ovšem pouze jeden účet, nezbývá vám, než nechat kontrolní orgány nahlédnout i do vašeho soukromí.
S oddělenými účty podobné starosti řešit nemusíte. Platí to také v případě exekutorů, kteří mohou zablokovat účet pro podnikatele, ale na soukromý účet se tyto pravomoci nevztahují.
Na co si dát pozor při výběru podnikatelského účtu?
Výhodný účet pro podnikatele by měl splňovat několik podmínek. Prvním ukazatelem je samozřejmě příznivá cena, abyste v konečném výsledku platili za co nejméně služeb. Informujte se, zda jsou odchozí platby zdarma a zda poskytovatel nevyžaduje další poplatky za vedení účtu.
Důležitým kritériem je také dostupnost a intuitivní ovládání účtu. Poskytuje internetové bankovnictví dostatečný komfort? A je možné provádět platby také přes mobilní aplikaci? Díky snadnému ovládání zvládnete platby zadávat rychleji a bez zbytečné námahy.
Chystáte-li se v brzké době investovat do rozvoje firmy, možná se neobejdete bez větších finančních prostředků. Nabízí vybraná společnost podnikatelské úvěry? A pokud ano, jakou formou, případně s jakou úrokovou sazbou?
Jak si můžete účet pro podnikatele zřídit?
Zřízení účtu je snadné. Pokud nemáte času nazbyt, vyberte si poskytovatele, který umožňuje založení účtu online, nebo vyšle kurýry do sídla vaší firmy. Všechny náležitosti tak vyřídíte během chvíle.
Foto: Shutterstock


Sdílet
Hodnotit
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars

Doporučujeme

e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Apogeo
Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
Reklama

Smrčka: U Pekingu se bojuje o Pensylvánii

23.04.2024, Autor: red

Dost možná rozhodne Pensylvánie podzimní prezidentské volby ve Spojených státech. Na oltář volebních hlasů dělníků bude proto slavnostně položena i nová americko – čínská obchodní válka.

Hypotéky by mohly zlevňovat rychleji. Riziko snadného odchodu klientů ale pokles sazeb brzdí

22.04.2024, Autor: Z blogosféry

Banky zlevňují hypoteční úvěry hodně pozvolna. Prudký pokles úrokových sazeb by mohl vyvolat spirálu refinancování i běžících fixací nebo tlak na banky, aby sazby v průběhu fixace snižovaly. Mírný poplatek za předčasné splacení totiž dává klientům více volnosti, banky ale riziko jejich odchodu nutně musí zohlednit v cenotvorbě.

e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Apogeo
e-news.cz - kurzy
Sazka reklama
Reklama

Daňhel: Dohledové orgány by měly zamezit neodbornému srovnávání povinného ručení

16.04.2024, Autor: Jaroslav Daňhel

Na začátku března uveřejnil Ekonomický magazín můj příspěvek Ekonomika „povinného ručení“ musí čelit trendu růstu škodního průběhu. Vzápětí v časopisu Pojistný obzor vyšel text „Povinné ručení zůstává pod tlakem vysoké škodní inflace“. Pojistný matematik Petr Jedlička zde konstatoval, že rozevírání nůžek mezi průměrnou škodou a průměrným pojistným pokračuje. 

Zemřel demýtizátor racionality

16.04.2024, Autor: red

Než se do toho se svým kolegou Amosem Tverskym pořádně pustili, ekonomie byla přesvědčena, že v podstatě bohatě vystačí s matematickým aparátem, sofistikovanými vzorci a důvěrou v lidskou racionalitu.

Schmarcz: Peklo mimořádných schůzí aneb proč dělat něco užitečného, když místo toho můžeme hrát před voliči trapné divadlo?

14.04.2024, Autor: Martin Schmarcz

Mimořádné schůze se mají konat jen mimořádně. Třeba když vypukne válka, pandemie, stav legislativní nouze, nebo vláda provede něco strašného, na co nestačí interpelace. U nás se z toho stává běžný kolorit. Něco ve stylu speciálního vysílání. Obvykle to ale spíše dopadne jako podřadná telenovela.

Sazka reklama
Apogeo
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Reklama

Poradna: Vyplatí se platit nájem, nebo splácet hypotéku?

12.04.2024, Autor: Z blogosféry

Řada rodin se rozhoduje mezi bydlením v nájmu a pořízením vlastního domova na hypotéku. Obě možnosti mají své výhody i nevýhody. Z pohledu budování majetku je vždy výhodnější pořízení vlastní nemovitosti na hypotéku.

Apogeo
Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Reklama