Češi zjišťují, že se kvůli investici do nemovitosti nemusí zadlužovat. Roste popularita fondů

28.03.2021, Autor: red

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
Češi zjišťují, že se kvůli investici do nemovitosti nemusí zadlužovat. Roste popularita fondů

Ceny bytů letí neustále nahoru a letos se na tom zřejmě nic nezmění. Nové projekty většinou mezi prvními skupují investoři, kteří byty dále pronajímají. Už ale dávno neplatí, že by jeden byt vlastnil pouze jeden člověk, v oblibě jsou nemovitostní fondy.


Do nich můžete klidně vložit částky začínající na několika tisících korun, a přitom se vézt na vlně rostoucích cen nemovitostí.
Zájem o investice do nemovitostí neustále roste, stojí za tím mimo jiné to, že se tento investiční obor ukázal i během epidemie koronaviru jako bezpečný. Hypoteční trh loni lámal rekordy, průměrná úroková sazba neustále klesala a objem poskytnutých hypotečních úvěrů za rok 2020 dosáhl rekordních výšin, konkrétně přes 254 miliard korun. To se ale může změnit a hypotéky mohou začít zdražovat společně s tím, jak se bude tuzemská ekonomika vracet do normálu.
Pokud tedy toužíte po dobrém zhodnocení financí a zaujal vás zrovna tento obor, tak nastal nejvyšší čas na vaši první investici. Jenže co když nemáte na účtu miliony a nechcete si pořizovat hypotéku? Jednou z možností jsou nemovitostní fondy, které jsou otevřené i pro úplné začátečníky a lidi, kteří se s investováním teprve seznamují.
„Jednoznačně si všímáme, že do realit investují i lidé, kteří si měsíčně ušetří několik tisíc navíc a chtějí je nějak zhodnotit. Vyberou si některý z nemovitostních fondů, díky kterým se nemusí zadlužovat a jít rovnou do banky pro hypotéku. V minulost bylo v Češích zakořeněné to, že se za investora do nemovitostí považuje pouze ten, kdo vlastní nějaký byt nebo budovu. To už dávno neplatí a řada lidí se oprostila od toho, že musí něco fyzicky vlastnit,“ popisuje Tomáš Wildt z investiční společnosti Vihorev Group.
Nemovitostní fondy táhnou
Realitní fondy bývají oblíbenou variantou pro úplné nováčky, co se investic týče. Pro malého a nezkušeného investora to znamená poměrně jednoduchou záležitost. S investicí nemá takové starosti jako kdyby se rozhodl pro úvěr, koupi bytu a následné pronajímání. Správci fondu se o vše postarají a výnosy jsou vyšší, než ve srovnání s pronájmem vlastního investičního bytu, které dnes v Praze nedosahují už ani tři procenta ročně. Někdy ovšem můžou fondy pro začínající investory vypadat na první pohled složitě.
„Často se stává, že se lidé fondům vyhýbají a berou to jako něco nedůvěryhodného, raději si nechají peníze takzvaně pod polštářem. Přitom nejde o žádnou atomovou vědu, stačí si vybrat důvěryhodný fond, který už na trhu působí delší dobu, vykazuje pravidelně růstové hodnoty aktiv a zajímavý výnos. Tím, že nenechám od mládí peníze ležet, tak si můžu například naspořit na důchod,“ říká Tomáš Wildt ze společnosti Vihorev Group.
Tyto nemovitostní fondy mají různé výnosy, většinou se ale pohybují v rozmezí od pět do sedm procent. Pokud se rozhodnete pro vložení peněz do realitního fondu, tak je důležité myslet na to, že na tom nevyděláte za jeden nebo dva roky. Počítejte spíše se třemi lety a více, i tak je to ale rychlejší zhodnocení než při koupi bytu na hypotéku – tu si můžete raději nechat pro vlastní bydlení.
Realitní crowdfunding
Investici do nemovitostí může mít mnoho lidí spojenou s velkými částkami a pokud nemají našetřený větší obnos peněz, tak tuto volbu automaticky zavrhnou. Přitom dnes už stačí klidně tisícovka. Díky takzvanému real estate crowdfundingu můžete investovat malé částky a tím si budovat portfolio. Tato volba je tak ideální například pro mladou generaci, která si nemůže dovolit investiční byt, ale chce nějakým způsobem spořit.
V Česku se na real estate crowdfunding zaměřuje například projekt Brikkapp, který lidem pomáhá kolektivně investovat do nemovitostí a spolupracuje se zprostředkovateli po celém světě. Není tak problém zapojit se do realitního projektu v Německu či Španělsku. „Výhodou tohoto investování je, že nepotřebujete velký kapitál. Navíc jsou nemovitosti o dost jistější byznys než třeba kapitálové trhy. Naše platforma je navíc vhodná i pro úplné začátečníky, na rozdíl právě od specializovaných finančních instrumentů, do kterých by měl investovat jen někdo, kdo už má zkušenosti,“ říká Jana Večerková, zakladatelka společnosti Brikkapp.
Foto: Pixabay
Zdroj: PR Mollo


Sdílet
Hodnotit
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars

Doporučujeme

e-news.cz - kurzy
Apogeo
Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Reklama
e-news.cz - kurzy
Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
Apogeo
e-news.cz - kurzy
Reklama
e-news.cz - kurzy
Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Apogeo
Reklama
Apogeo
e-news.cz - kurzy
Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Reklama