Opravdový hit v bydlení poslední doby? Řadové domy blízko měst

28.02.2021, Autor: red

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
Opravdový hit v bydlení poslední doby? Řadové domy blízko měst

Z Pražanů se postupně stávají Středočeši, upozorňovali před časem urbanisté vybavení nezpochybnitelnými statistickými údaji o zahajovaných a dokončovaných stavbách rodinných domů. Ne že by se trend úplně obrátil, ale ke změnám v poslední době rozhodně došlo.


Koronavirová krize pravděpodobně urychlila nástup nového modelu vyvažování pracovní a soukromé sféry života. Změnil se celý náš životní styl a je otázkou, do jaké míry se ještě někdy vrátí do „předcovidového“ stavu.
Z dojíždění do práce se pro mnohé z nás stalo docházení: z ložnice přes koupelnu do obýváku, v lepším případě pracovny, kde už čeká klíčový výrobní nástroj, počítač. Dalo by se tedy předpokládat, že i lidé se silnými vazbami na hlavní město přestanou řešit, jestli to do Prahy mají třicet nebo osmdesát kilometrů.
Nadšení, s jakým „paneláková generace“ před lety stavěla domy a zakládala zahrady, ovšem už pominulo. Někteří se ostatně do města zase vrátili a své venkovské bydlení přenechali těm, kteří si je ještě nevyzkoušeli – se všemi klady a zápory.
Podle statistik loni v celé České republice změnily majitele byty za téměř 150 miliard korun, což představuje meziroční nárůst o sedm miliard. Zatímco novostavby šly na dračku, počty prodaných bytů z druhé ruky klesly.
Napomohl tomu i rekordní nárůst objemu nově poskytnutých hypoték: těch bylo loni za 217 miliard korun, což je podle dat ČNB meziročně o 34,3 procenta více.
Někdo možná s pořízením vlastního bydlení počkal, protože citelně zlevnily nájmy. Na trhu se totiž objevily byty pronajímané do té doby jen krátkodobě turistům. Ti ovšem poslední rok zůstávají doma.
Víte ale, z čeho se ve vší tichosti stává opravdový hit?
Jsou to řadové domy v rozumné vzdálenosti od Prahy a dalších měst. Jejich řešení totiž obvykle umožňuje stavět na menších pozemcích. Jejich cena totiž v posledních letech dramaticky vzrostla. Zahrádka je příjemným bonusem, její údržba ale nemusí zabrat veškerý volný čas, ani nutně nevyžaduje péči profesionálů.
V současně době jsme svědky nejen enormního zvýšení poptávky, ale hlavně rychlosti uskutečněných prodejů právě u rodinných domů.
Probíhal-li standardní prodej domu ještě ve druhé polovině loňského roku řádově jeden až dva měsíce, dnes trvá rozhodnutí zájemce o koupi maximálně dva týdny, někdy dokonce jen několik dní.
Především ale celkové řešení tohoto typu bydlení umožňuje jít s dobou právě v oblasti balancování pracovního a soukromého života. Na home office se prostě přesunete do nejvyššího patra, aniž během pracovní doby narušujete chod domácnosti.
ŠÁRKA KLOUČKOVÁ, vedoucí obchodního oddělení společnosti Natland Real Estate
Foto + Zdroj: Spindoctors s.r.o.


Sdílet
Hodnotit
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars

Doporučujeme

e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Apogeo
e-news.cz - kurzy
Sazka reklama
Reklama
e-news.cz - kurzy
Apogeo
Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Reklama
Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
Apogeo
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Reklama
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
Apogeo
Reklama