e-news.cz - kurzy
Reklama

Mzdy budou v Česku růst pomaleji, ekonomika upadla do recese

10.06.2020, Autor: Z blogosféry

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
Mzdy budou v Česku růst pomaleji, ekonomika upadla do recese

Růst průměrné mzdy v české ekonomice v letošním prvním čtvrtletí dále zpomalil, což ale v souvislosti s prvními dopady koronaviru není překvapivé zjištění. Průměrná nominální mzda meziročně vzrostla o pět procent, což představuje nejnižší tempo růstu od závěrečného čtvrtletí roku 2016.
Až na několik výjimek růst mezd zpomalil ve většině odvětví české ekonomiky: kultura a rekreační činnosti a též činnosti v oblasti nemovitostí hlásí meziroční propad mezd o více než 11 procent. Kladný růst mezd byl udržen zejména v administrativních a podpůrných činnostech, těžbě a dobývání a v energetice.
Růst mezd bude zpomalovat i v dalších čtvrtletích a obávám se, že tato tendence se protáhne i do prvního pololetí roku 2021 s tím, jak pokles výkonu ekonomiky se na trhu práce projeví s určitým zpožděním. Meziroční růst průměrné nominální mzdy v letošním prvním čtvrtletí činil 5 procent a zpomalil tak z růstu 6,2 procent, jenž byl vykázán v loňském závěrečném čtvrtletí.
Růst průměrné nominální mzdy v české ekonomice tak byl nejslabší od závěru roku 2016. Reálná mzda, tedy nominální mzda očištěná o inflaci, vzrostla o 1,4 procenta, což byl nejslabší růst od závěrečného čtvrtletí roku 2013. Růst mezd zpomalil ve většině odvětví české ekonomiky s tím, jak na aktivitu celých odvětví a sektorů dopadly omezení a komplikace související s pandemií koronaviru včetně uzavírek výroby či provozů ve službách.
Zpomalení růstu mezd není v tomto ohledu překvapivé, přesto je ale růst za letošní první čtvrtletí o něco slabší, než čekal trh, a naopak mírně silnější, než co ve své květnové prognóze předpokládala ČNB. Pro letošní druhé čtvrtletí lze čekat další zpomalení růstu mezd s tím, jak na ekonomickou aktivitu plnou tíhou dolehla omezení související s pandemií.
Česká ekonomika v letošním prvním pololetí upadla do recese a následné oživení bude dle všeho pozvolné. Tlak směrem ke zpomalení růstu mezd bude v české ekonomice patrný ve zbytku letošního roku a tato tendence může přetrvat ještě i do prvního pololetí roku 2021.
Za celý rok 2019 vzrostla průměrná mzda v české ekonomice o 6,4 procenta, pro letošek čekám růst okolo 4 procent. V reálném vyjádření mzda loni vzrostla o 3,5 procenta, letos čekám zpomalení na 1,2 procenta. Souběžně se slabším růstem mezd bude v české ekonomice klesat zaměstnanost a vývoj celkového objemu mezd tak bude ještě méně příznivý, než co by naznačoval samotný údaj o průměrné mzdě.
Spotřeba domácností tak letos vykáže pokles, v celoročním vyjádření dle mého odhadu o více než 5 procent a situace na trhu práce tak bude provázána s celkovým poklesem české ekonomiky. Slabší růst mezd a zhoršující se situace na trhu práce povede k poklesu spotřeby domácností a tím i celé ekonomiky, což se zpětně bude projevovat v dalším tlaku na zpomalení růstu mezd s negativními dopady na zaměstnanost: tato tendence bude zřejmě trvat několik dalších čtvrtletí, obecně po celý rok 2020.
RADOMÍR JÁČ, hlavní ekonom Generali Investments CEE
Foto 1: Pixabay
Foto 2: archiv Generali Investment
 


Sdílet
Hodnotit
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars

Doporučujeme

Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Apogeo
Reklama

Smrčka: U Pekingu se bojuje o Pensylvánii

23.04.2024, Autor: red

Dost možná rozhodne Pensylvánie podzimní prezidentské volby ve Spojených státech. Na oltář volebních hlasů dělníků bude proto slavnostně položena i nová americko – čínská obchodní válka.

Hypotéky by mohly zlevňovat rychleji. Riziko snadného odchodu klientů ale pokles sazeb brzdí

22.04.2024, Autor: Z blogosféry

Banky zlevňují hypoteční úvěry hodně pozvolna. Prudký pokles úrokových sazeb by mohl vyvolat spirálu refinancování i běžících fixací nebo tlak na banky, aby sazby v průběhu fixace snižovaly. Mírný poplatek za předčasné splacení totiž dává klientům více volnosti, banky ale riziko jejich odchodu nutně musí zohlednit v cenotvorbě.

Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Apogeo
e-news.cz - kurzy
Reklama

Daňhel: Dohledové orgány by měly zamezit neodbornému srovnávání povinného ručení

16.04.2024, Autor: Jaroslav Daňhel

Na začátku března uveřejnil Ekonomický magazín můj příspěvek Ekonomika „povinného ručení“ musí čelit trendu růstu škodního průběhu. Vzápětí v časopisu Pojistný obzor vyšel text „Povinné ručení zůstává pod tlakem vysoké škodní inflace“. Pojistný matematik Petr Jedlička zde konstatoval, že rozevírání nůžek mezi průměrnou škodou a průměrným pojistným pokračuje. 

Zemřel demýtizátor racionality

16.04.2024, Autor: red

Než se do toho se svým kolegou Amosem Tverskym pořádně pustili, ekonomie byla přesvědčena, že v podstatě bohatě vystačí s matematickým aparátem, sofistikovanými vzorci a důvěrou v lidskou racionalitu.

Schmarcz: Peklo mimořádných schůzí aneb proč dělat něco užitečného, když místo toho můžeme hrát před voliči trapné divadlo?

14.04.2024, Autor: Martin Schmarcz

Mimořádné schůze se mají konat jen mimořádně. Třeba když vypukne válka, pandemie, stav legislativní nouze, nebo vláda provede něco strašného, na co nestačí interpelace. U nás se z toho stává běžný kolorit. Něco ve stylu speciálního vysílání. Obvykle to ale spíše dopadne jako podřadná telenovela.

e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Sazka reklama
Apogeo
Reklama

Poradna: Vyplatí se platit nájem, nebo splácet hypotéku?

12.04.2024, Autor: Z blogosféry

Řada rodin se rozhoduje mezi bydlením v nájmu a pořízením vlastního domova na hypotéku. Obě možnosti mají své výhody i nevýhody. Z pohledu budování majetku je vždy výhodnější pořízení vlastní nemovitosti na hypotéku.

Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
Apogeo
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Reklama