e-news.cz - kurzy
Reklama

Skupina ČSOB: Trh s bydlením se stabilizuje. Zájem o stavební spoření nejvyšší za posledních 8 let

27.01.2023, Autor: Renáta Lucková

1 vote, average: 5,00 out of 51 vote, average: 5,00 out of 51 vote, average: 5,00 out of 51 vote, average: 5,00 out of 51 vote, average: 5,00 out of 5
Skupina ČSOB: Trh s bydlením se stabilizuje. Zájem o stavební spoření nejvyšší za posledních 8 let

Tuzemské banky poskytly svým klientům v roce 2022 úvěry na bydlení ve výši 217 miliard korun. Ve srovnání s mimořádným výsledkem v roce 2021 se jedná o pokles na 40% úroveň. Z hlediska objemu půjčených prostředků se tak trh vrací k situaci před tímto extrémním nárůstem. Podle očekávání se projevil dopad zvýšení úrokových sazeb a dalších regulačních kroků ČNB, jakož i dramatický růst inflace. Naopak nejlepší rok zaznamenal segment stavebního spoření, který se díky příznivým úrokovým sazbám stává zajímavou spořící i úvěrovou příležitostí. Skupina ČSOB poskytla klientům hypoteční úvěry v objemu 42 mld. Kč a úvěry ze stavebního spoření v objemu 12 mld. Kč. 

  • Objem poskytnutých hypoték bankami v roce 2022 dosáhl 163 mld. Kč
  • Objem úvěrů ze stavebního spoření činil 54 mld. Kč
  • Skupina ČSOB poskytla klientům hypoteční úvěry ve výši 42 mld. Kč a úvěry ze stavebního spoření v objemu 12 mld. Kč
  • Počet hypotečních úvěrů na udržitelné bydlení, které skupina ČSOB poskytla, vzrostl o 12 % na 2161 v roce 2022
  • V roce 2022 bylo v České republice uzavřeno celkem 570 000 smluv na stavební spoření, což je nejlepší výsledek za posledních 8 let
  • Poptávka po nemovitostech (s výjimkou pozemků) stagnovala, což vedlo ke zpomalení růstu jejich cen
  • Úrokové sazby hypotečních úvěrů dosáhly vrcholu a očekává se jejich stagnace

Po extrémním růstu poptávky v roce 2021, kdy se objem poskytnutých hypotečních úvěrů razantně zvýšil ve srovnání s rokem předchozím, došlo v roce 2022 k očekávanému poklesu. „Rok 2022 se nesl ve znamení výrazného ochlazení trhu s bydlením. Skončilo období extrémně nízkých sazeb a rychlého růstu cen nemovitostí. Celková ekonomická situace ve spojení s regulačními opatřeními ČNB vedla ke zpomalení trhu. Podobný vývoj očekáváme i v roce 2023,“ říká Martin Vašek, generální ředitel Hypoteční banky a ČSOB Stavební spořitelny.

Objem poskytnutých hypoték klesl na úroveň před rokem 2021

Objem poskytnutých úvěrů v roce 2022 se snížil na téměř polovinu v meziročním srovnání. Mírně klesla i průměrná výše hypoték. Dopad rostoucí inflace, obavy z nárůstu cen energií i snížení dostupnosti hypotečních úvěrů jako důsledek regulačních opatření ČNB se významně odrazily na růstu nejistoty obyvatel a poklesu zájmu o hypotéky. „V segmentu hypoték se výrazně projevilo očekávané ochlazení. Musíme však mít na paměti, že současnou situaci srovnáváme s rokem 2021, který byl v mnoha ohledech výjimečným. Úrokové míry dosáhly v minulém roce vysokých hodnot, dalo by se říct maxima. Pozvolný pokles by se mohl dostavit v druhé polovině roku 2023,“ dodává Martin Vašek.

Stavební spoření zaznamenalo nejvyšší zájem 

I v roce 2022 se ukázalo, že stavební spoření zůstává atraktivním spořícím nástrojem pro většinu domácností. Nově bylo uzavřeno 570 000 smluv, což je nejvyšší počet za posledních 8 let. Objem poskytnutých úvěrů stavebními spořitelnami ‒ 54 mld. Kč ‒ sice nedosahuje výsledků rekordního roku 2021, nicméně se jedná o jeden z nejlepších výsledků od roku 2010. „Pro velkou část veřejnosti se jedná o spořící produkt číslo jedna. Dlouhodobě se ukazuje, že aktivní smlouvu o stavebním spoření má téměř 1/3 Čechů. K zájmu o stavební spoření v současnosti přispívají zajímavé úrokové sazby na spořících účtech, ale také dostupnost úvěrů a jejich příznivé sazby ve srovnání s hypotékou,“ komentuje situaci Vlastimil Nigrin, člen představenstva Hypoteční banky a ČSOB Stavební spořitelny.

Trh s nemovitostmi stagnuje. Výjimkou jsou pozemky

Trh nemovitostí se vyznačoval znatelným ochlazením, a to zejména v druhé polovině roku 2022. Pokles poptávky se dotkl jak domů, tak bytů. Poptávka po rekreačních objektech se zastavila. To mělo za následek výrazné zpomalení růstu cen nemovitostí. Výjimkou jsou pozemky, kde sice došlo k zpomalení cenového růstu, nicméně poptávka neklesla. „Na trh negativně působily zejména vysoké sazby hypoték. To se projevilo v poklesu poptávky po bytech a zpomalení růstu jejich cen. U domů se poptávka přesunula směrem k menším a levnějším domům s možností topení na tuhá paliva nebo k novějším energeticky úsporným rodinným domům,“ dodává Martin Vašek.

Roste poptávka po energeticky úsporném bydlení

Energetická krize a s ní spojená rostoucí zátěž pro domácí rozpočty razantně zasáhly do oblasti bydlení a došlo k nárůstu poptávky po energeticky úsporném bydlení. To se odrazilo i v zájmu o výhodné finanční produkty podporující udržitelné bydlení. „Zájem o energeticky úsporné bydlení vykazuje rostoucí trend. Projevuje se to, jak v poptávce po uvedeném typu nemovitostí, tak i po relevantních finančních produktech. Skupina ČSOB v roce 2022 poskytla 2 161 hypoték na udržitelné bydlení, což je nárůst o 12 % ve srovnání s rokem předchozím. Abychom pomohli klientům, kteří financují energeticky úsporné bydlení, vytvořili jsme ucelenou nabídku produktů a navázali poradenskou spolupráci s Centrem pasivního domu,“ říká Martin Vašek.

Rok 2023 ve znamení stabilizace a udržitelného bydlení

Rok 2023 bude rokem pokračující stabilizace trhu. Inflace zřejmě dosáhla svého vrcholu a její míra bude postupně klesat. Stejně tak se dá očekávat stagnace úrokových sazeb hypotečních úvěrů. Z hlediska objemu poskytnutých hypotečních úvěrů se dá očekávat stabilizovaná situace na úrovni roku 2022.

„Významným tématem pro skupinu ČSOB zůstává financování udržitelného bydlení. I v roce 2023 očekáváme pokračování růstu poptávky podpořené komplexní nabídkou zahrnující celé spektrum úvěrů a meziúvěrů na udržitelné bydlení, ale i poradenstvím v oblasti energetických úspor a získávání dotační podpory,“ zdůrazňuje prioritu skupiny Vlastimil Nigrin.

Pokračující oživení je možné očekávat i v segmentu stavebního spoření, kde se k silné tradici produktu přidají i zajímavé úrokové sazby, které budou motivovat potenciální střadatele.   Současně se projeví i zajímavost stavebního spoření jako dostupného a úrokově zajímavého řešení pro financování úprav a rekonstrukcí.

Foto: Pixabay

Zdroj: Renáta Lucková


Sdílet
Hodnotit
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars

Doporučujeme

Černých odběrů bylo loni více, ale za méně peněz 

25.04.2024, Autor: red

Pražské vodovody a kanalizace v loňském roce zákazníkům nafakturovaly za nelegální odběr pitné vody a černou produkci odpadních 3,7 miliónu korun (v celkové sumě jsou zahrnuté i náklady na přešetření, způsobené škody a sankce), zatímco za rok předchozí to bylo 3,9 miliónů korun. V roce 2022 PVK evidovaly 276 případů, v uplynulém roce pak 298.

Apogeo
e-news.cz - kurzy
Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Reklama

Proč jsou územní plány klíčem k definování stavebních pozemků pro účely DPH?

24.04.2024, Autor: Z blogosféry

Nejvyšší správní soud (NSS) České republiky nedávno řešil otázku, zda nezastavěný pozemek zahrnutý v územním plánu jako zastavitelný podléhá dani z přidané hodnoty (DPH). Toto rozhodnutí představuje zásadní precedens pro všechny, kteří se podílejí na obchodování s pozemky, ať už jako prodávající, kupující, nebo daňový poradci.

Vláda rozhodla o pokračování a usnadnění podpory firmám exportujícím na Ukrajinu

19.04.2024, Autor: Z blogosféry

Vláda Petra Fialy na jednání ve středu 17. dubna 2024 rozhodla o pokračování podpory firmám vyvážejícím své zboží a služby na Ukrajinu. Schválila také dar pěti nevyužívaných vozů Službě státní ochrany Ukrajiny a rozvojový program státu pro realizaci záměru podpory bydlení, který má pomoci obcím zajistit vhodné pozemky pro výstavbu nájemních obecních bytů.

Poradna: Jak dodavatelé energií stanovují zálohy

04.04.2024, Autor: Z blogosféry

Zálohy na elektřinu a plyn jsou důležitou součástí procesu dodávky energií. V zájmů odběratelů je, aby je měli nastaveny optimálně, a tak se vyhnuli nepříjemným situacím. Co zálohy jsou, z čeho se skládají, kdo je může měnit a jaký je jejich význam pro každého z nás?

Apogeo
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Sazka reklama
Reklama
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Apogeo
e-news.cz - kurzy
Sazka reklama
Reklama

Havárie na vodovodní síti loni PVK řešily rychleji

26.02.2024, Autor: red

Pražským vodovodům a kanalizacím se daří rychleji odstraňovat havárie na vodovodní síti. Průměrná doba přerušení dodávky pitné vody na jednu závadu v loňském roce poklesla na 8 hodin a 29 minut. V roce 2022 to bylo 10 hodin a 27 minut, což je meziroční pokles o téměř dvacet procent.

Dálkový odečet spotřeby vody využívá stále více zákazníků PVK

21.02.2024, Autor: red

Stále více odběratelů využívá dálkové odečty spotřeby vody, jednoduchou a bezpečnou formu kontroly nad svým vodoměrem. Na konci loňského roku Pražské vodovody a kanalizace měly tímto způsobem osazeno 17 138 vodoměrů, což je meziročně nárůst o 15 procent. Přitom v roce 2012 jich bylo pouhých 157 kusů.

e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Sazka reklama
Apogeo
Reklama