e-news.cz - kurzy
Reklama

Schmarcz: Okurková sezóna? Kdepak! Vláda servíruje zelenou apokalypsu, digitální chaos a rozpočtový guláš

07.08.2024, Autor: Martin Schmarcz

19 votes, average: 4,68 out of 519 votes, average: 4,68 out of 519 votes, average: 4,68 out of 519 votes, average: 4,68 out of 519 votes, average: 4,68 out of 5
Schmarcz: Okurková sezóna? Kdepak! Vláda servíruje zelenou apokalypsu, digitální chaos a rozpočtový guláš

Na to, že jsme půlce prázdnin, se toho děje dost. Vláda musela odpískat schvalování jízdního řádu do zeleného pekla, protože se lekla reakcí lidí. Její mateřskou loď taranoval pirátský škuner, jehož kapitán zpackanou digitalizací stavebního řízení vyvrtal v koaličním plavidle pořádnou díru pod čarou ponoru.

A hádka o „utajený“ rozpočet nemůže zakrýt, že se zase nebude šetřit, jak se nám slibovalo a de facto pokračuje socialistické rozhazování. Máme nějaké řešení? Zejména proti Green Dealu? Sotva. I když možná…

Jak se to vlastně všechno sešlo? Muselo se to stát? Červenec vypadá z hlediska vládního skóre opravdu brutálně. A to nepočítám podivné tanečky kolem kandidáta na eurokomisaře, když bylo dlouho jasné, že z oné trojice je použitelné jen jedno jméno. Strach z aplikace direktiv Zeleného údělu má kabinet právem. Jistě, přichází „shora“, z Evropské unie, ale i tak se k věci mohl postavit více čelem. Výbuch ministra pro místní rozvoj Ivana Bartoše s digitalizací je jen jeho chyba. A rozpočet? Darmo mluvit.

Co se týká implementace klimatických plánů do českého práva, zasvěcení věděli dlouho, že se chystá strašný průšvih. Že dále srazí naši ekonomiku, zdraží všechno všem a velké množství lidí bude kvůli zeleným nesmyslům ohroženo chudobou. Když veřejnost zahlédla jen cípek těchto hrůz, nastala panika. Zvýšení ceny benzínu ihned o dvě koruny šedesát a perspektivně o víc než deset kaček? Ještě dražší vytápění? Doprava? Není divu, že kabinet zařadil zpátečku. Problém však může jen odložit, ne vymlčet, či vysedět.

Zde se názorně ukazuje, jak evropské elity dlouhá léta lžou občanům. Na jedné straně je děsí nepodloženými zvěstmi o strašlivých dopadech „klimatické krize“, na druhé straně jim zamlčují, co všechno je válka s uhlíkem bude doopravdy stát. Natož aby jim vysvětlili, proč ji vedeme sami a přiznali, že prudký růst světových emisí Green Deal přibrzdí jen zanedbatelně. Dlouho fungoval systém: vystrašíme vás dnes a přijatá opatření na vás dopadnou později. Jenomže unijním pokrytcům už vypršel čas…

Celý Zelený úděl je obří pastička na hmyz. Natlačí vás do něj zužujícím se otvorem a ven už nevylezete. Na Evropských radách to chodilo tak, že se přišlo s nějakým šíleným opatřením, o němž se vědělo, že drtivě dopadne na hospodářství a na lidi, nastala ovšem strašná masírka, že „to musíme přijmout, máme odpovědnost za celou planetu“ a zároveň se faktická účinnost odložila. Přítomní prezidenti a premiéři se tak mohli utěšovat tím, že ten průšvih třeba dopadne na někoho jiného.

Jenomže teď už jsme jako ta lapená moucha a u konce s dechem. Znáte film „Vyměřený čas“? Každý může žít tak dlouho, dokud… má na kontě dost této nejtvrdší měny ve Vesmíru. My jsme za každé nesmyslné klimatické opatření platili zkracováním našich šancí. Na počátku jsme byli bohatí, tak jsme si toho moc nevšímali. Nyní jsme naše dědictví po předcích málem celé promrhali, stojíme tu s prázdnýma (zelenýma) rukama a „tlačí nás čas“. Tato vláda si vybrala Černého Petra, katastrofu už neodloží, nastane za jejího mandátu.

U Zeleného údělu si nakonec kabinet nemohl vybírat, ten klimatický válec prostě nešlo zastavit (ale šlo aspoň otevřeně komunikovat a včas říkat lidem pravdu, ne to nechat celé takto „vyhnít“). Digitální bič si na sebe upletla vláda sama. Piráti si na elektronizaci veřejné správy věřili a pustili se do ní s vervou. Dokonce si vydupali, že se oddělí od ministerstva vnitra a vznikne Digitální informační agentura pod jejich vedením. Ta má ale jeden průšvih za druhým. Vše vyvrcholilo spektakulárním výbuchem se stavebním řízením.

Před Piráty povolování staveb fungovalo špatně. Po nich vůbec. Slovy ruského premiéra Viktora Černomyrdina k nepovedené měnové reformě: „Chtěli jsme to nejlepší, dopadlo to jako vždycky“. Ten však v roce 1993 alespoň upřímně uznal neúspěch. Ivan Bartoš se zjevně k ničemu takovému nechystá. Naopak on, jeho úřad a celá strana očerňují a napadají každého, kdo (třeba už předem) varoval, že to neskončí dobře. Čili vláda se nejen bojí přiznat, co se na nás valí z Evropy, snaží se vyvléci z vlastních chyb.

Ani v případě rozpočtu nemluví vláda s občany na rovinu. Ano, uznejme jí, že z hrozivých skoro sedmi procent HDP srazila deficit téměř ke třem procentům. Ovšem ohlášený schodek 235 miliard na rok 2025 je stále hrozivě vysoký. Kdyby vláda plnila sliby, byl by někde kolem 150 miliard (a to řekla loni v květnu, tedy ne před energetickou krizí a válkou). Byl to dobrý plán. Ale nenaplňuje se. Přičemž my pravičáci bychom se zaťatými zuby i pochopili, že vše nejde tak rychle. Nepochopíme však, proč se nám neřekla pravda.

Co bude dál? Může se vláda „polepšit“? Začněme odzadu. Rozpočet je plně v její moci. Avšak ministr Financí Zbyněk Stanjura opakovaně říká, že pro větší škrty ve výdajích zkrátka není politická vůle. V tom asi nelže. Je volební rok a koaliční partneři mu spíše vyčítají, že k jejich resortům je až příliš skoupý. Ale mohl to vědět dřív… Co bude s digitalizací, je ve hvězdách. Nevím, co z nich pirátští navigátoři vyčtou, ale škody už se staly a dál dramaticky narůstají. A Zelený úděl? Tak s tím něco udělat by chtělo opravdu „chlapa s gulema“.

Možnosti českého kabinetu uchránit občany před dopadem klimatické „demoliční koule“ jsou za daného stavu nulové. Něco může trochu posunout, někde udělat jen nutné minimum, zřídit novou dávku „chudinský příspěvek na Green Deal“, něco nezavést a raději platit pokuty. Systémové řešení je jen jedno: zlomit status quo, postavit se na zadní, odmítnout to celé a nesouhlasit v Bruselu s ničím, dokud zelená tyranie nepadne. To by se rovnalo revoluci. Ale raději, ať s ní začne vláda, než naštvaní a ožebračení lidé…

Martin Schmarcz, vydavatel revue SPEKTÁKL, spektakl.gazetis.to

Foto: Pixabay

Autor: Martin Schmarcz


Sdílet
Hodnotit
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars

Doporučujeme

Schmarcz: Mario Draghi Evropanům řekl, co vědí: Unie nevzkvétá. Jeho recept na léčbu však nebude fungovat

12.09.2024, Autor: Martin Schmarcz

Evropská unie čím dál více zaostává za Spojenými státy. Bývalý evropský centrální bankéř má jasno, co s tím. Nalijeme do ekonomiky obrovské peníze a bude líp. Jenomže takhle to opravdu nefunguje. Když Mario Draghi stál v čele Evropské centrální banky (ECB), řešil potíže prostě tím, že tiskl další eura. Sice tím zachránil společnou měnu, ale právě tehdy nám Američané začali výrazně utíkat. A pokud mají být základem léčby churavějící Evropy další masivní společné dluhy, dopadne to zase špatně.

Švehla: Pravdivé informace dvojího druhu o státním rozpočtu

12.09.2024, Autor: Martin Švehla

Nikdo nelže, všichni mluví pravdu. Přesto vznikají dva protichůdné dojmy – na jedné straně uspokojení s tím, jak vláda plní svůj slib konsolidovat veřejné finance a na druhé straně opoziční zděšení z dalšího stamiliardového schodku státního rozpočtu (252 miliardy letos a 230 miliard příští rok). Na jedné straně snižování míry zadlužení, na druhé straně růst státního dluhu. Možná je dobré si v tom udělat trochu jasno.

e-news.cz - kurzy
e-news.cz
Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Apogeo
e-news.cz - kurzy
Reklama

Valorizace důchodů 2025

10.09.2024, Autor: Martin Švehla

Důchodem se v ekonomii označuje jakýkoliv pravidelný peněžní příjem. Nejčastěji se však jako o důchodem mluví o dávkách, které vyplácí stát občanům v konkértních, zákonem daných životních situacích – tedy o důchodech starobních, invalidních, vdovských, vdoveckých a sirotčích. 

Komentář k aktuálnímu stavu stavebnictví

06.09.2024, Autor: Z blogosféry

Jednou z hlavních a nejčastěji zmiňovaných brzd stavebnictví je platná legislativa. Česká republika má jedny z nejkomplikovanějších stavebních předpisů v celé Evropě. Dlouhé povolovací procesy neúměrně prodražují výstavbu. 

Sazka reklama
e-news.cz
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Apogeo
Reklama

České zdravotnictví není připraveno na další krize

03.09.2024, Autor: Z blogosféry

Český zdravotnický systém je na 10. místě zemí nejhůře připravených na stárnutí populace, možné další epidemie, nárůst chronických chorob a podobné výzvy. Hodnocení vychází z analýzy Healthcare Readiness Index (Indexu připravenosti zdravotnictví), která srovnává 27 evropských zemí.

e-news.cz - kurzy
Apogeo
Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
e-news.cz
e-news.cz - kurzy
Reklama

Schmarcz: Zoufalství pravicového voliče. Musí se ptát: Proč mi tohle „moje“ vláda dělá?

24.08.2024, Autor: Martin Schmarcz

Pravicoví voliči zdaleka nehlasovali jen „proti“ Babišovi. Hlasovali hlavně „pro“ něco: Pro zodpovědnou politiku. Pro razantní snižování veřejných výdajů. Pro osekání zbytečných vládních agend a snížení počtu lidí placených ze státního rozpočtu. Pro konsolidaci veřejných financí. A samozřejmě pro nezvyšování daní. Čeho se však dočkali?

e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
e-news.cz
Apogeo
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
Reklama