e-news.cz - kurzy
Reklama

Schmarcz: Macron nás v Pekingu zradil? Ale Zeleným údělem se Evropská unie zrazuje sama. Řítíme se do čínského otroctví a jedinou nadějí je vzpoura 

16.04.2023, Autor: Martin Schmarcz

5 votes, average: 5,00 out of 55 votes, average: 5,00 out of 55 votes, average: 5,00 out of 55 votes, average: 5,00 out of 55 votes, average: 5,00 out of 5
Schmarcz: Macron nás v Pekingu zradil? Ale Zeleným údělem se Evropská unie zrazuje sama. Řítíme se do čínského otroctví a jedinou nadějí je vzpoura 

Co mají společného francouzský prezident a Zelený úděl? Směřování do náruče rudé Číny. Emmanel Macron slovy, klimatické šílenství skutky. Ve stejné době, kdy nájemník Elysejského paláce v Pekingu prodával Evropu do otroctví, vyšla zpráva že základní cena nejmenší elektrické škodovky se nevejde do šesti set tisíc korun. Což nakonec znamená totéž. Konec české národní hrdosti a nucený nákup levnější čínské alternativy. To je – jedním slovem – zoufalství.

Macron se zachoval hanebně. Během cesty, kdy se v Pekingu snažil zajistit byznys pro svou zemi, hodil přes palubu Ukrajinu, Tchaj-wan i americké spojence. O první zemi řekl diktátorovi Si Ťin-pchingovi že ji nedokážeme ubránit a k těm dalším dvěma, že by se Evropa neměla míchat do sporu USA a Číny o malý ostrovní stát. A vůbec, že bychom měli být nezávislí a nenechat si z Washingtonu nic diktovat. Jeho hostitel byl nadšený. Ze samé radosti hned po Macronově odletu spustil mohutné cvičení u tchajwanských břehů.

O vystupování hlavy Francie v rudé Číně ať si každý udělá názor sám. Pravdou je, že bez ohledu na to co říkal, to s naší faktickou pozici vůči této velké zemi nevypadá vůbec dobře. Zničili jsme si automobilový průmysl i energetiku. A vsadili na technologie obnovitelných zdrojů, které ovšem z velké části ovládají čínští komunisté. Ať už se to týká solárních panelů, baterií, i vzácných surovin nutných k jejich výrobě. To vše musí Evropská unie kupovat od nich. My se zmůžeme jen na plané řeči a kázání o uhlíkové neutralitě.

Prezident Francie se choval v Pekingu submisivně. Otázka ovšem zní: máme za současné situaci vůbec jinou možnost? Zavíráme uhelné elektrárny, v Německu i jaderné. Donutili jsme výrobce aut se spalovacím motorem, která donedávna tvořila výkladní skříň evropského průmyslu a demonstrovala náš náskok v technologiích, aby de facto ukončili jejich výrobu. Vyhnali jsme velkou část průmyslu do Asie i do Ameriky a rozšířením systému povolenek na další sektory v kombinaci se zdražením elektřiny vyženeme další továrny.

Hrozí nám nedostatek energie, deindustrializace a čím dál větší závislost na importu z Číny. Sotva jsme se zbavili nutnosti kupovat ruský plyn (což byl také důsledek Zeleného údělu), řítíme se do náruče Pekingu. Protože jádro není dle předsedkyně Evropské komise strategickým zdrojem pro přechod k uhlíkové neutralitě, zbývají nám technologie, u kterých se neobejdeme bez masivních čínských dovozů. K čemu nám potom je, že Ursula von der Leyenová se na návštěvě u Si Ťin-pchinga chovala zásadověji a statečněji?

Bruselská politika nás tak jako tak žene do čínského otroctví a na tom nic nemění žádné řeči. Zatímco benzínová auta jako Mercedes, BMW, Audi, VW, Porsche či Škoda tvořila špičku světového vývoje a prodávala se s velkými maržemi, elektromobily nejsme schopni dát dohromady bez vydatné čínské pomoci. Nemáme baterie ani materiály, z nichž se vyrábějí. A když už něco sestavíme, je to tak drahé, že to Číňan dokáže mnohem levněji. A protože zdaleka nejde o tak sofistikovanou technologii, tak v podstatě i stejně dobře.

Pro čínské bolševiky je to win-win. Buď nám dodají klíčové komponenty, abychom vůbec dokázali vyrábět elektromobily, nebo nám prodají ty vlastní. Zatímco i při neuvěřitelné ceně přes 600 tisíc za nejmenší elektrickou Škodu (a to bez příplatkové výbavy) našemu vlajkovému výrobci drasticky klesnou zisky, Číňané dokáží profitovat, i když nám své elektrovozy nabídnou s cenou o třetinu nižší. Jen jeden příklad z mnoha, jak klimatická politika nahrává Číně a škodí Evropě. Ale dost výmluvný a pro nás Čechy hodně bolestivý.

Nejhorší je, že to všechno je úplně zbytečné. I kdybychom se ztotožnili s tím, že právě EU musí jako jediná rychle snižovat emise skleníkových plynů, nemuseli jsme to dělat způsobem, který je pro nás co nejdražší a v maximální míře nás vystavuje závislosti na Pekingu. Místo abychom zakazovali auta a kupovali technologie pro obnovitelné zdroje v Číně, mohli jsme stavět jaderné elektrárny. Získali bychom svobodu, dostatek energie, rychleji snížili emise a mohli si mnohem déle užívat skvělých vozidel se spalovacím motorem.

Elektromobily jsme mohli začít vyrábět o deset až patnáct let později. S novými levnějším a lehčími bateriemi s vyšší hustotou energie vyrobenými doma z materiálů, které se nemusejí importovat z Číny. V tomto případě stojí na té správné straně Francouz Macron, který bojuje za jádro a ne Leyenová, která se ho snaží co nejvíce přibrzdit. To je skutečná beznaděj. Nemohli bychom mít v Evropě politiky, kteří stojí na naší straně vždy a za všech okolností?

Nakonec otázka možná nezní tak, jestli chceme dělat byznys s Čínou, nebo ji z bezpečnostních důvodů izolovat. Ptejme se takto: Máme jinou šanci, než hezky poprosit čínské bolševiky, aby s námi obchodovali? Oni přece vědí, že Zelený úděl nám momentálně nedává jinou možnost. Takže Čech spolkne národní hrdost a půjde se poohlédnout po nějakém laciném čínském elektromobilu? Protože Fabii ani Scalu už si kvůli normě Euro 7 nekoupí a ani na ten nejlevnější elektromobil v základní výbavě nebude mít?

Existuje jiná cesta? Ano, ale hodně těžká. Cesta vzpoury proti nesmyslným unijním nařízením, zrušení platnosti nové emisní normy a oddálení konce spalovacích motorů, zrovnoprávnění jádra s větrem a sluncem a následně revize celého Green Dealu. Nemožné? V Nizozemsku se také zdálo, že nikdo nezabrání klima hysterické a arogantní vládě zrušit třetinu farem kvůli snížení emisí. Tamní sedláci to však dokázali. Vybojovali naději i pro nás. Naději, že se zbavíme otroctví, toho rudého Pekingského i toho zeleného Bruselského.

MARTIN SCHMARCZvydavatel revue SPEKTÁKL, spektakl.gazetis.to

Foto: Pixabay

Zdroj: Martin Schmarcz


Sdílet
Hodnotit
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars

Doporučujeme

Daňhel: Poznámka k aktuálnímu tématu: predátorské časopisy

14.05.2024, Autor: Jaroslav Daňhel

V souvislosti s aktuálně propíranou otázkou, zda mohou být za vědce považováni autoři, kteří publikovali v tzv. „predátorských“ časopisech, se zřejmě již trochu zapomnělo na atmosféru, která panovala na začátku nového milénia.

Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Apogeo
e-news.cz - kurzy
Reklama

CETA: Mýtus o vyčerpání zdrojů se v roce 2024 opět vzdaluje

10.05.2024, Autor: red

Nejnovější vydání Simon Abundance Indexu 2024 odhaluje, jak globální zdroje rostou rychleji než populace, což vyvrací běžné obavy z vyčerpání přírodních zdrojů v důsledku demografického růstu. To, že žijeme v době největší hojnosti, je přitom pouze důsledkem jednoduchých tržních principů.

Schmarcz: Německo se stalo motorem české prosperity po vstupu do EU. Stane se také naším hrobařem?

06.05.2024, Autor: Martin Schmarcz

Do Evropské unie jsme vstoupili před dvaceti lety. S trochou nadsázky však můžeme říci, že jsme vstoupili do Německa. Obě země jsou silně hospodářsky provázané, česká ekonomika doslova dýchá s tou německou. Když prosperuje, bohatství se přelévá i k nám, když stagnuje, spíše dříve než později se to negativně projeví i u nás.

Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Apogeo
Reklama
Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Apogeo
Reklama

Smrčka: U Pekingu se bojuje o Pensylvánii

23.04.2024, Autor: red

Dost možná rozhodne Pensylvánie podzimní prezidentské volby ve Spojených státech. Na oltář volebních hlasů dělníků bude proto slavnostně položena i nová americko – čínská obchodní válka.

Hypotéky by mohly zlevňovat rychleji. Riziko snadného odchodu klientů ale pokles sazeb brzdí

22.04.2024, Autor: Z blogosféry

Banky zlevňují hypoteční úvěry hodně pozvolna. Prudký pokles úrokových sazeb by mohl vyvolat spirálu refinancování i běžících fixací nebo tlak na banky, aby sazby v průběhu fixace snižovaly. Mírný poplatek za předčasné splacení totiž dává klientům více volnosti, banky ale riziko jejich odchodu nutně musí zohlednit v cenotvorbě.

e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Apogeo
Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
Reklama