e-news.cz - kurzy
Reklama

Kateřina Neumannová: České hory jsou pro všechny

12.12.2022, Autor: Renáta Lucková

2 votes, average: 1,50 out of 52 votes, average: 1,50 out of 52 votes, average: 1,50 out of 52 votes, average: 1,50 out of 52 votes, average: 1,50 out of 5
Kateřina Neumannová: České hory jsou pro všechny

Rozhovor s KATEŘINOU NEUMANNOVOU, prezidentkou Asociace horských středisek a vrcholovou sportovkyní. 

Kateřina Neumannová je prezidentka Asociace horských středisek (AHS), olympijská vítězka a mistryně světa v běhu na lyžích, bývalá česká reprezentantka v běhu na lyžích a bikerka. 

„Horským střediskům by nejvíce pomohlo, a by už byl klid na práci, měli jsme klimaticky dobré zimy a hodně návštěvníků, včetně těch ze zahraničí. Potřebovali bychom kvalitní zákon o cestovním ruchu, tak jako ho mají naši sousedé v Rakousku, Itálii, ale i třeba na Slovensku.“

Co se týká českého vrcholového sportu „Osobnosti máme a další myslím rostou. Trochu hůř to vidím se systémem výchovy sportovců, kteří by měli být v budoucnosti reprezentanty státu. V mnoha sportech ztrácíme pozice, které jsme měli v minulosti,“ říká Kateřina Neumannová.

Jste prezidentkou Asociace horských středisek ČR. Co je účelem a cílem této asociace? 

AHS sdružuje provozovatele horských středisek a další organizace podílející se na turistickém ruchu na horách, a to za účelem efektivního prosazování jejich společných zájmů. Cílem je zlepšení podmínek pro jejich činnost, což by mělo vést k dalšímu rozvoji sportovních a volnočasových služeb poskytovaných v horských střediscích na území České republiky. 

Jak AHS podporuje jednotlivá horská střediska?  

AHS nepodporuje jednotlivá střediska odděleně, ale pracuje pro všechny areály. Snažíme se vědět, co nejvíce lyžařské areály trápí, a na těchto tématech pracujeme. Některé úkoly se dají vyřešit rychle, na některých se pracuje řadu let. 

Jak vnímáte jako bývalá vrcholová česká sportovkyně úroveň sportu a možnosti sportovního vyžití v České republice? 

Pokud mluvíme o podmínkách na horách, tak úroveň vnímám jakou dobrou, a stále zlepšuje. Samozřejmě máme stále co dohánět, ale k tomu bychom potřebovali i větší podporu státu v oblasti cestovního ruchu. Jednotlivé areály investují do zlepšení podmínek a služeb, tak doufáme, že si návštěvníci cestu na hory najdou.

Jak je na tom v současnosti mládež a děti se sportem? Rostou další výrazné osobnosti českého sportu? 

Osobnosti máme a další myslím rostou. Trochu hůř to vidím se systémem výchovy sportovců, kteří by měli být v budoucnosti reprezentanty státu. V mnoha sportech ztrácíme pozice, které jsme měli v minulosti. Je to vidět na výsledcích závodů družstev nebo štafet. V tom jsem trochu skeptická a bojím se, že celkové počty medailí na světových soutěžích neporostou. Jednotlivce ale určitě mít budeme.

Jak horská střediska ovlivnila dvouletá koronavirová pandemie? Za jak dlouho mají šanci se z toho „zotavit“? 

Ovlivnila, a to hodně. Jedna zimní sezóna nebyla vůbec, dvě byly pandemií částečně poznamenány. Postihlo to úplně všechny, délka zotavení nebude pro všechny stejná a bude také záležet na tom, jaké budou další sezóny. Ta uplynulá nebyla špatná, ale potřebujeme jich víc. V průměru to ale vidíme nejméně na tři sezóny pro zotavení.

Co by horským střediskům nejvíce pomohlo?

Aby už byl klid na práci, měli jsme klimaticky dobré zimy a hodně návštěvníků, včetně těch ze zahraničí. A také jak už jsem dříve naznačila, potřebovali bychom kvalitní zákon o cestovním ruchu, tak jako ho mají naši sousedé v Rakousku, Itálii ale i třeba na Slovensku.

Jak jsou na tom česká horská střediska v současnosti? Co chystají na letní sezónu?

Letní sezóna se už rozběhla, areály investovaly zhruba 250 mil Kč do zlepšení infrastruktury a služeb pro návštěvníky. Letní sezóny nabírají na důležitosti, do hor míří aktivní lidé, kteří chtějí odpočívat, ale i sportovat a být aktivní. 

Jak se potýkají horská střediska s dostatkem kvalifikovaných pracovníků celoročně, a zvláště i pro letní sezónu? 

Své klíčové lidi si lyžařské areály potřebují udržet, zároveň mají hodně sezónních zaměstnanců. Celkově lyžařské areály kopírují situaci v ČR, nicméně provoz a služby pro návštěvníky jsou zajištěny. 

Jsou české hory a horská střediska jen pro zdatné lidi a aktivní dovolené či jsou přístupná i pro lidi méně zdatné, starší či se zdravotním postižením a pro rodinné rekreace? 

České hory jsou pro všechny, od zdatných sportovců až pro ty méně zdatné a návštěvníky s hendikepem. Je potřeba si najít středisko, jehož nabídka služeb odpovídá představám o vaší dovolené a plánovaných aktivitách. V létě jsou v provozu lanovky, které ty měně zdatné vyvezou na kopce, kde lze začít pěší túry nebo cyklistické vyjížďky. Stejně tak jsou vybudována hřiště, lanové parky a jiné atrakce pro děti i dospělé.

Jste dvojnásobnou juniorskou mistryní světa v běhu na lyžích, několikanásobnou držitelkou olympijských medailí od zlaté, stříbrné i bronzové z OH v Naganu (1998), v Salt Lake (2002), v Turínu (2006) a další. Jak na období vrcholového sportu vzpomínáte? 

Vzpomínám ráda. Byla to tvrdá dřina, ale sport jsem měla a mám ráda a velká vítězství byla tou nejlepší odměnou. Mnoho let jsem prožila na horách, které mám moc ráda dodnes, a na Šumavu jezdím každý víkend. Olympijské vítězství v Turíně bylo samozřejmě vrcholem kariéry a je pro mne dodnes živé.

Vrcholový sport je také o adrenalinu a emocích. Chybí vám to? Co z vrcholového sportu využíváte v běžném životě? 

Něco mi chybí, něco ne. Mám už teď raději klidnější život, adrenalinu a závodního stresu jsem si užila dost. Úspěšní sportovci bývají v pracovním životě po konci kariéry pracovití, organizovaní a zvyklí zabrat, když je třeba. To mám myslím i já. Sportovci také neradi prohrávají, to mi zůstalo dodnes.

Jste známá především jako běžkyně na lyžích. Aktivně jste se věnovala i cyklistice, kdy jste se v roce 1996 na letní olympiádě v Atlantě se zúčastnila soutěže na horských kolech na 31,9 km a skončila 18. Co mají společného cyklistika a běh na lyžích?

Cyklistika a běh jsou oba vytrvalostní sporty, které jsou svým tréninkovým i závodním zatížením podobné. My jsme na kole trénovali na jaře a na začátku léta, a tak bylo docela jednoduchá občas nasadit startovní číslo. Problémem byla naopak technika, na jejíž nácvik na kole jsem neměla moc času a občas mi na kole chyběla.

Jak vy sama nejraději trávíte dovolenou? Kam se chystáte letos? 

Jak jsem zmínila, mám na Šumavě na Zadově chalupu, o kterou se starám, a protože tam mám i apartmány na pronajímání, trávím většinu volného času tam. Občas se ráda i vykoupám, ale na dovolenou do teplých krajů jezdím raději na jaře nebo na podzim. V létě určitě zamířím i do jiných hor než jen na Šumavu.

Děkuji za rozhovor. 

Foto: Poskytnuto Kateřinou Neumannovou

Zdroj: Renáta Lucková 


Sdílet
Hodnotit
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars

Doporučujeme

Apogeo
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
Reklama
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Sazka reklama
Apogeo
e-news.cz - kurzy
Reklama
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Apogeo
Sazka reklama
Reklama
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
Apogeo
Reklama