Apogeo
Reklama

Aleš Libecajt: Golfová sezóna ve střední Evropě je krátká

17.08.2023, Autor: Renáta Lucková

2 votes, average: 5,00 out of 52 votes, average: 5,00 out of 52 votes, average: 5,00 out of 52 votes, average: 5,00 out of 52 votes, average: 5,00 out of 5
Aleš Libecajt: Golfová sezóna ve střední Evropě je krátká

Rozhovor s Alešem Libecajtem, generálním sekretářem České golfové federace a jednatelem Czech golf consulting s.r.o. 

Aleš Libecajt je generálním sekretářem České golfové federace od roku 2018 a jednatelem Czech golf consulting s.r.o.

„Pro hráče se statusem „profesionál“ je Czech Open 2023 v Berouně turnaj o zajímavé prize-money. Na nejlepší „amatéry“ také čeká redukovaná finanční odměna, ale hlavně je to dokonalá příprava na budoucí kariéru. Perfektně připravené hřiště, skvělé zázemí, výborná organizace… to jsou hlavní devizy turnaje Czech Open. A v neposlední řadě, znáte nějaký jiný turnaj v ČR o 600 tis. Kč, na čtyři kola, jehož pořadatelem je golfový klub?“ říká Aleš Libecajt. 

V současné době Česká golfová federace počtem svých členů, klubů i rozsahem svých aktivit patří mezi největší sportovní svazy v České republice. Je stále golf na vzestupu?

Na výkonnostním určitě ano. Výsledky žen na mezinárodní scéně jsou toho jasným důkazem. U mužů je to zatím vlažnější, ale i u nich je výkonnostní růst neoddiskutovatelným faktem. Pokud otázku zodpovím z pohledu velikosti členské základny, tak bych stav označil spíše za stabilní. Drobné meziroční úbytky či nárůsty není potřeba přeceňovat.

Za poslední léta se zmnohonásobil počet hráčů, klubů i hřišť. Jak je složité postavit kvalitní hřiště?

To není otázka úplně pro mne. Žádné hřiště jsem nestavěl, ani jsem se na výstavbě, třeba jen okrajově, nepodílel. Ale jedno vím jistě… postavit hřiště, udržovat hřiště, provozovat hřiště je hodně těžký byznys!

Rok 2022 byl pro český golf velmi úspěšný především v ženském golfu. V čem vidíte důvod úspěchu?

Na ženském evropském okruhu se pohybuje zajímavá skupina českých hráček. Kláru Spilkovou a Kristýnu Napoleaovou doplnila trojice hráče Jana Melichová, Sára Kousková a Tereza Melecká, které se profesionalizovaly po návratu ze studií v USA. Určitě se neurazí, když je nazvu „produktem systému“. Ale pochopitelně to není jen o systému, asi ještě důležitější roli hrají píle, odhodlání, cílevědomost a samozřejmě silná podpora těch nejbližších.

Jak je na tom mužský golf?

Výsledkově za tím ženským zaostává. Důvodů je celá řada a vše bylo odborně i laicky již mnohokrát vyřčeno. Jako fanoušek, ale hlavně funkcionář věřím, že se brzy dočkáme stejně tak, jako jsme se dočkali u žen. 

V čem vidíte přínos mužského golfového turnaje Czech Open 2023 v druhé polovině srpna Berouně?

Pro hráče se statusem „profesionál“ je to turnaj o zajímavé prize-money. Na nejlepší „amatéry“ také čeká redukovaná finanční odměna, ale hlavně je to dokonalá příprava na budoucí kariéru. Perfektně připravené hřiště, skvělé zázemí, výborná organizace… to jsou hlavní devizy turnaje Czech Open. A v neposlední řadě, znáte nějaký jiný turnaj v ČR o 600 tis. Kč, na čtyři kola, jehož pořadatelem je golfový klub?

Jak je těžké sestavit turnajový kalendář?

Sezóna ve střední Evropě je krátká. Vrcholné soutěže ČGF můžeme pořádat od května do září. Do pěti měsíců je nutné naplánovat mnoho turnajů. Kolizím s profesionálními turnaji se pochopitelně snažíme předejít, ale někdy to prostě možné není. Ale abych odpověděl na Vaši otázku: Hodně těžké!  

Jak se vám líbí na hřišti Royal Beroun Golf Club?  

V Berouně panuje vždy výborná atmosféra. Pánové Vojtěch Matějček a Michal Tůma dokážou obdivuhodně, své nadšení pro soutěžní golf, přenést na členy svého týmu a pak je kvalitní akce zaručena. Osobně do Berouna jezdím na vrcholné golfové akce moc rád. 

Co je ve federaci aktuálně nového? 

Aktuálně věnujeme veškerou pozornost a úsilí probíhající sezóně. O novinkách či změnách se začneme bavit na sklonku sezóny. 

Jak náročné je dnes stát se profesionálním golfistou?

Získat status hrajícího profesionála není až tak „náročné“. Stačí prokázat určitou herní výkonnost, opustit řady amatérů a požádat o příslušný status profesionála. Nesrovnatelně složitější je pochopitelně v silné konkurenci prorazit a dokázat se golfem živit.

Prosazují se v golfu moderní technologie?

Pochopitelně ano, stejně jako v jakémkoli jiném odvětví. Ale u golfu bych uvítal jejich poněkud pozvolnější vpád.

Dá se golf naučit i virtuálně?

To doufám, že ne!

Před námi bude nová sezóna golfu. Jaký bude golf v roce 2024?

Olympijský! Ale hlavně doufám a věřím, že golfová hřiště budou plná spokojených výkonnostních i rekreačních hráčů.

Co vás na golfu přitahuje?

Úcta, respekt, ohleduplnost… to jsou hodnoty, které mě na golfu přitahují, a které se snažím chránit.

Děkuji za rozhovor. 

Foto + Zdroj: Renáta Lucková  


Sdílet
Hodnotit
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars

Doporučujeme

e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
Apogeo
Reklama
e-news.cz - kurzy
Apogeo
e-news.cz - kurzy
Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
Reklama
Sazka reklama
Apogeo
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Reklama
e-news.cz - kurzy
Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
Apogeo
e-news.cz - kurzy
Reklama