e-news.cz - kurzy
Reklama

Švehla: Nad inflací vítězíme my, spotřebitelé

17.08.2023, Autor: Martin Švehla

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
Švehla: Nad inflací vítězíme my, spotřebitelé

Meziroční míra inflace klesla sice v červenci na 8,8 %, ale podle většiny komentářů je to pořád hodně. Inflace snižuje reálné mzdy, obírá nás o úspory a tak čekáme od příslušných institucí že nás v tom nenechají a že inflaci zabrzdí. Viník je všem jasný – energetická panika na světových trzích podpořená ruskou invazí na Ukrajinu, důsledky boje s pandemií, zkrátka všechno, co přimělo a zároveň umožnilo firmách zvyšovat ceny. 

Pojem „meziroční míra inflace“ se většinou zkracuje na pouhý pojem „inflace“ a ta se do češtiny překládá jako „zdražování“. Nic proti tomu, ale pokud si nevšimneme, že to číslo popisuje vývoj cen za posledních 12 měsíců, ocitáme se v říši demagogie. Kdo chodí nakupovat, musí nutně vidět, že ceny nestoupaly v červenci o 8,8 %, v červnu o 9,7 % atd. Bezprostřední tempo zdražování je v současné době nepoměrně nižší – některé ceny stoupají jen mírně a jiné – například u potravin – dokonce klesají. V současné době se tedy pokles reálných mezd a snižování hodnoty úspor nekonají, i když všeobecný názor je opačný. Ceny rostou, ale pokud by současné meziměsíční tempo vydrželo do konce roku, ČNB by splnila svůj dvouprocentní cíl už letos. Jsou tu ovšem excesy, které celkový dojem trochu kazí: v lednu stouply ceny o 6 %, protože skončila platnost energetických tarifů. V srpnu vláda vrátila do cen pohonných hmot spotřební daň, vzestup cen bude tedy nejspíš také vyšší. Co je ale podstatné: zpomalení cenového růstu je vyvoláno klesajícím odbytem. Lidé prostě z různých důvodů utrácejí méně peněz, omezují nákupy a tím výrazně zmenšují prostor pro růst cen. 

Z celkových čísel lze vypozorovat, že v poslední době rostou zisky firem a rostou životní náklady obyvatel. Spotřebitelé chudnou, zatímco firmy bohatnou a obojí má jediný důvod: firmy zdražují. Přitom se nejedná jen o „pokrytí“ vnějších vlivů. Kdyby firmy promítly do svých cen pouze zvýšené náklady na nákup energií, případně dalších komodit, které zdražily na světovém trhu, kdyby do cen promítly i posílení kurzu koruny (a tedy zlevnějí dovozů), údaje o inflaci by byly podstatně nižší. Úvaha firemních stratégů je však jiná: v atmosféře všeobecné cenové horečky se nikdo nebude divit, že i naše ceny rostou a zvedneme je na takovou úroveň, na které bude naše zboží dostatečně prodejné. Odbyt možná klesne, ale vyšší cena nám to vynahradí. 

Reakce spotřebitelů má pak dvě varianty: buď rostoucí ceny akceptují a poohlídnou se po vyšším výdělku, nebo o těch cenách začnou víc přemýšlet a některému zboží se prostě vyhnou. První varianta je sice špatná, ale za určitých okolností pochopitelná: pokud přestane být postoj centrální banky srozumitelný, pokud vláda dál utrácí a pokud mzdy rostou, začne přemýšlivý člověk nakupovat cizí měny a tu domácí raději rychle utratí. Zároveň začne důrazně požadovat vyšší mzdu. Už si nehledá lepší práci za víc peněz, požaduje zvýšení své mzdy a s podporou odborářů přemýšlí o nátlakových akcích, včetně stávek. Vyšší mzdy pak zvyšují náklady firem a ty opět zdražují. Roztáčí se mzdově – inflační spirála, a to může skončit hyperinflací, jejíž praktickou podobu popsal velmi výstižně Erich Maria Remarque v románu Tři kamarádi: nakupovat se chodilo ráno, protože odpoledne byly už ceny zase daleko vyšší (Německo koncem 20. let minulého století).

Druhá varianta je samozřejmě daleko konstruktivnější a zdá se, že v letošním roce získává v naší zemi převahu. Spor o to, zda k boji s inflací přispěla víc vláda nebo centrální banka je v podstatě vedlejší, protože nejmocnější zbraní proti zdražování je obezřetný postoj veřejnosti k rostoucím cenám. Centrální banka svým počínám ostatně nechce dosáhnout ničeho jiného, než právě tohoto racionálního přístupu obyvatel. Zvyšování úrokových sazeb má v podstatě jediný cíl: přesvědčit veřejnost, že se to se snížením inflace myslí fakt vážně. Tak vážně, že se za to zaplatí i zpomalením ekonomiky. Vláda má v podstatě stejný cíl – úsporami snížit deficit státního rozpočtu, a tak přesvědčit veřejnost, že nastal čas utahování opasků. 

Aktuální pokles inflace není tedy ani tak zásluhou centrální banky či vlády, ale především signálem o vítězném tažení spotřebitelů, kteří tlaku rostoucích cen odolávají. V této souvislosti je ovšem otázkou, jak to bude dál. Nadcházející půlrok přinese ještě několik záminek k růstu cen a každý ten měsíc ohlásí statistický úřad poměrně vysokou meziroční inflaci, která bude tlumit naznačený optimismus. Může se tak docela dobře stát, že se inflace ustálí na vyšší úrovni, než jsou kýžená 2 % a možná se pak otevře i diskuse, zda by novým cílem centrální banky nemohla být inflace třeba 3 %. V tom případě jen uvažme, co by to udělalo s rozhodováním veřejnosti. Vleklá inflace a dokonce její „schválení“ příslušnými institucemi by nejspíš vedly ke změně názoru – a ta by v porovnání s dnešní situací mohla být jen k horšímu. 

Foto: Pixabay

Autor: Martin Švehla  


Sdílet
Hodnotit
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars

Doporučujeme

e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Sazka reklama
Apogeo
e-news.cz - kurzy
Reklama

Smrčka: U Pekingu se bojuje o Pensylvánii

23.04.2024, Autor: red

Dost možná rozhodne Pensylvánie podzimní prezidentské volby ve Spojených státech. Na oltář volebních hlasů dělníků bude proto slavnostně položena i nová americko – čínská obchodní válka.

Hypotéky by mohly zlevňovat rychleji. Riziko snadného odchodu klientů ale pokles sazeb brzdí

22.04.2024, Autor: Z blogosféry

Banky zlevňují hypoteční úvěry hodně pozvolna. Prudký pokles úrokových sazeb by mohl vyvolat spirálu refinancování i běžících fixací nebo tlak na banky, aby sazby v průběhu fixace snižovaly. Mírný poplatek za předčasné splacení totiž dává klientům více volnosti, banky ale riziko jejich odchodu nutně musí zohlednit v cenotvorbě.

e-news.cz - kurzy
Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
Apogeo
e-news.cz - kurzy
Reklama

Daňhel: Dohledové orgány by měly zamezit neodbornému srovnávání povinného ručení

16.04.2024, Autor: Jaroslav Daňhel

Na začátku března uveřejnil Ekonomický magazín můj příspěvek Ekonomika „povinného ručení“ musí čelit trendu růstu škodního průběhu. Vzápětí v časopisu Pojistný obzor vyšel text „Povinné ručení zůstává pod tlakem vysoké škodní inflace“. Pojistný matematik Petr Jedlička zde konstatoval, že rozevírání nůžek mezi průměrnou škodou a průměrným pojistným pokračuje. 

Zemřel demýtizátor racionality

16.04.2024, Autor: red

Než se do toho se svým kolegou Amosem Tverskym pořádně pustili, ekonomie byla přesvědčena, že v podstatě bohatě vystačí s matematickým aparátem, sofistikovanými vzorci a důvěrou v lidskou racionalitu.

e-news.cz - kurzy
Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Apogeo
Reklama

Schmarcz: Peklo mimořádných schůzí aneb proč dělat něco užitečného, když místo toho můžeme hrát před voliči trapné divadlo?

14.04.2024, Autor: Martin Schmarcz

Mimořádné schůze se mají konat jen mimořádně. Třeba když vypukne válka, pandemie, stav legislativní nouze, nebo vláda provede něco strašného, na co nestačí interpelace. U nás se z toho stává běžný kolorit. Něco ve stylu speciálního vysílání. Obvykle to ale spíše dopadne jako podřadná telenovela.

Poradna: Vyplatí se platit nájem, nebo splácet hypotéku?

12.04.2024, Autor: Z blogosféry

Řada rodin se rozhoduje mezi bydlením v nájmu a pořízením vlastního domova na hypotéku. Obě možnosti mají své výhody i nevýhody. Z pohledu budování majetku je vždy výhodnější pořízení vlastní nemovitosti na hypotéku.

e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Apogeo
Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
Reklama