Modulární stavby na hypotéku jako naděje pro vlastní bydlení

27.04.2022, Autor: Z blogosféry

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
Modulární stavby na hypotéku jako naděje pro vlastní bydlení

Modulární stavby představují zajímavou alternativu ke klasickým zděným domům či dřevostavbám. Modulární domy patří mezi nízkoenergetické nebo pasivní stavby, které umožňují rychlé a ekologické bydlení.

Za určitých podmínek lze i tyto stavby financovat hypotékou. Co vše je potřeba splnit k pořízení modulárního domu?
Na českém trhu najdeme několik firem, které se specializují na výrobu takzvaných modulárních domů. Oproti klasickým stavbám z cihel, pórobetonových tvárnic, betonu či dřeva je modulární dům kompletně sestaven v hale a po dokončení dopraven na pozemek. Na místě jsou jednotlivé moduly usazeny na připravené zemní vruty či betonové patky a po ukotvení je dům připojen k inženýrským sítím. Mezi hlavní výhody modulárních domů patří především rychlá výstavba, výběr z mnoha variant provedení a také příznivá pořizovací cena. I tento typ stavby je možné financovat pomocí hypotéky. Podle našich zkušeností má aktuálně nejlépe zpracovanou metodiku na financování modulárních domů Hypoteční banka.
Nejdříve si vyberete vhodný pozemek
Pokud uvažujete o pořízení modulárního domu, neobejdete se bez vhodného pozemku. V první řadě musí být dům umístěn na ploše určené pro bydlení. Současně se na místně příslušném stavebním úřadě zeptejte, zda je možné tento typ stavby na daném místě postavit. Překážkou je například rozpor s přijatým územním plánem města či obce. Vzhledem k tomu, že modulární dům je potřeba na pozemek dopravit kamionem a usadit na místo pomocí jeřábu, musí být dobře přístupný pro těžkou techniku. Modulární dům tedy není možné postavit například v řadové zástavbě. Ideální je dostatečně velký a rovinatý pozemek určený k výstavbě samostatně stojícího rodinného domu.
Konzultace se stavebním úřadem je nutností
K záměru umístit modulární dům na pozemek a připojit ho k dostupným inženýrským sítím mohou jednotlivé stavební úřady přistupovat odlišně. Modulární dům mohou úředníci považovat buď za výrobek plnící funkci stavby, nebo za klasickou stavbu. V prvním zmíněném případě musíte stavebnímu úřadu dodat ohlášení stavby, projektovou dokumentaci domu včetně nákresu jeho umístění na pozemku a prohlášení výrobce modulárního domu o shodě výrobku s požadavky na bydlení. Modulární dům musí například splňovat veškeré statické, tepelně-izolační i protipožární vlastnosti dané stavebním zákonem. Pokud stavební úřad nahlíží na modulární dům jako klasickou stavbu, je nutné ohlášení stavby a předložení kompletní stavební dokumentace.
Hypotéka na modulární dům
Při posuzování žádosti o hypotéku se banky vždy zajímají o zastavovanou nemovitost. Modulární domy musí splňovat stejné podmínky jako stavby postavené z klasických stavebních materiálů. Aby byl modulární dům pro banku akceptovatelnou zástavou, musí být pevně spojen se zemí, být zapsán v katastru nemovitostí a mít přiděleno číslo popisné či evidenční. Modulární dům musí být také standardně napojen na inženýrské sítě, aby byl určen k trvalému bydlení, což je základní podmínka účelové hypotéky. 
VERONIKA HEGROVÁ, z fintech startupu hyponamíru
Foto: Pixabay
Zdroj: Nedori


Sdílet
Hodnotit
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars

Doporučujeme

Apogeo
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
Reklama
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Sazka reklama
Apogeo
e-news.cz - kurzy
Reklama
Apogeo
e-news.cz - kurzy
Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Reklama
Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Apogeo
e-news.cz - kurzy
Reklama