Komentář: Když ani hypotéka neznamená, že budete bydlet…

07.09.2021, Autor: red

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
Komentář: Když ani hypotéka neznamená, že budete bydlet…

Po dlouhé roky to bylo tak, že se lidé při vytoužené cestě za rodinným domkem zaradovali hned poté, co prošli skóringem v bance a obdrželi vysněnou hypotéku. K peripetiím, které pozná jen ten, co sám stavěl, však aktuálně přibývá mnohem zásadnější problém – zdražování stavebních materiálů. To je momentálně tak nekompromisně rychlé, že doslova bortí lidem plány na vlastní bydlení před očima.


Nízké sazby a dobrý výhled na ekonomickou prosperitu přesvědčil i v letošním roce rekordní počty domácností k tomu, aby si vzali hypotéku na vlastní bydlení. V březnu a červnu 2021 pokořil počet nových hypoték hranici 14 tisíc smluv měsíčně. Lidé, kteří hypotéku čerpají na stavbu rodinného domu, ale řeší zapeklitý problém – zdražování staveb kombinované s nedostatečným objemem stavebních prací.
Tisíce projektů s položkovým rozpočtem, které předkládá žadatel o hypotéku bance, se během pár týdnů až měsíců jednání o hypotéce, případně před zahájení stavebních prací, staly bezcennými cáry papíru. Zdražování je neúprosné. V červenci 2021 se meziročně zvýšily průměrné ceny stavebních prací o 5,6 %, ceny materiálu o téměř 13 procent. Lokální ceny v regionech, kde naráží vysoká poptávka na omezenou nabídku, respektive kdy jsou malí hráči z trhu vytlačováni velkými subjekty (např. developery budujícími velké projekty), jsou nárůsty ještě vyšší. Není výjimkou, že se již nasmlouvaná firma např. na dodávku základové desky raději vyváže ze smlouvy pod hrozbou sankce, než aby se pouštěla do prodělečného projektu – růst železa, dřeva i dalších stavebních materiálů totiž dokáže vyzmizíkovat ziskovou marži dodavatele klidně z měsíce na měsíc. Lidé tak namísto těšení se na nové bydlení řeší nepříjemnou otázku, a sice jestli začít stavět (a doufat, že se ceny navrátí zpátky), předělat projekt na levnější alternativu, anebo hypotéku nečerpat. To je však dle sankčního poplatku může vyjít docela draho.
V problémech jsou ale i ti, kteří už staví – pokud nemají dobře smluvně ošetřené dílo se zafixovanými cenami a sankcemi (což je potíž, pokud to po firmě chcete, nemá problém vybrat si jinou poptávku, kde to po ní nechtějí…), rozpočet za zdražující práce dočerpají často před tím, než stačí dotáhnout interiér zásadními položkami, jako jsou koupelny, podlahy a kuchyně, o vybavení nemluvě. Na trhu s nemovitostmi tak můžeme čekat přibývající nabídky rozestavěných rodinných domků, jejichž majitelé v prostředí rostoucích cen a rozpočtových omezení nedokázali vymyslet cestu, jak stavbu dokončit.
Buď jak buď, cesta za vlastním bydlením není snadná nejen pro ty, kteří žehrají na ceny bytů, ale ani pro ty, kdo brali cestu stavby rodinného domu kombinací nasmlouvaných řemeslníků a svépomocí jako levnější a snazší alternativu.

Autor je ekonom a univerzitní pedagog, pracuje jako ředitel výzkumu v Centru ekonomických a tržních analýz.

 
Foto: Pixabay
Zdroj: Aleš Rod


Sdílet
Hodnotit
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars

Doporučujeme

e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Sazka reklama
Apogeo
Reklama
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Apogeo
Sazka reklama
Reklama
e-news.cz - kurzy
Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
Apogeo
e-news.cz - kurzy
Reklama
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Apogeo
Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
Reklama