Apogeo
Reklama

Známý plicní lékař František Krejbich píše vnučce o Covidu

31.10.2020, Autor: Z blogosféry

1 vote, average: 5,00 out of 51 vote, average: 5,00 out of 51 vote, average: 5,00 out of 51 vote, average: 5,00 out of 51 vote, average: 5,00 out of 5
Známý plicní lékař František Krejbich píše vnučce o Covidu

Ahoj holčičko!
Ptala ses na můj názor na COVID-19, a tak jsem se Ti rozhodl odpovědět písemně formou dopisu. Určitě máš teď spoustu času na čtení…
Nejčastějšími příznaky Covid-19 jsou horečka, únava, suchý kašel, bolesti svalů a kloubů, ztráta čichu a chuti, někdy nevolnost, zvracení a průjem – čili příznaky obvyklé u viróz.
Nakazit se můžeš tak, že vdechneš kapénky či jiné částečky obsahující viry, a ty se dostanou do plic. Méně pravděpodobné je, že sáhneš či se dotkneš něčeho, na čem viry jsou – ale i to je možné.
Infekční agens a původce pandemie Covid-19, respektive SARS-CoV2, je 7. virus z rodiny koronavirů. Čili obecně COVID-19 je viróza. Většinou je průběh mírný až bezpříznakový, ale v určitých případech může vyvolat těžká onemocnění – ať již zápal plic, septický stav či multiorgánové selhání, což vyžaduje intenzivní péči včetně podávání kyslíku a umělé plicní ventilace. Nemusí vždy skončit dobře. Budiž ale řečeno, že i „chřipečka“ může mít takovýto průběh a ročně i na „chřipečku“ zemře u nás několik set lidí.
V souvislosti s COVID-19 jsou touto těžkou formou nejvíce ohroženi starší tlusťoši s cukrovkou a vysokým tlakem (například jako já).
O tom, jestli a jak vážně onemocníš, rozhodují tyto faktory:

  1. Virulence – „síla“ COVID-19 – s tím nic nenaděláš, ta je dána tímto typem viru.
  2. Obranyschopnost – síla „imunity“ tvého těla. Tu můžeš posílit vitamíny, například vitamínem D – což jsou ryby, ovoce nebo zelenina. Dále tím, že se neuhoníš a věnuješ patřičnou část dne odpočinku – ne že si lehneš a nebudeš nic dělat, ale zacvičíš si, půjdeš si zaběhat, zkrátka budeš odpočívat aktivně.

Další příčinou oslabené imunity je stres. Takže se nestresuj, a to ani kvůli COVID-19. Ano, není to „chřipečka“, ale ani to není středověký dýmějový mor se schopností zabít až polovinu lidstva. Z tohoto pohledu se to fakt více blíží té „chřipečce“. Z pohledu celé naší republiky však jde o to, abychom zachovali fungující zdravotní péči. Aby nedošlo k přetížení pracovišť, která se starají o nejzávažnější onemocnění a lidi neumírali proto, že jim tuto péči nebudeme moci poskytnout. Proto ten povyk.

  1. Množství viru, které vdechneme. To souvisí i s tím, jak se před ním chráníš. Samozřejmostí jsou dnes roušky a respirátory. Jednorázové musíme měnit, látkové prát a žehlit. Dobře oslintaná látková rouška slouží jen jako živná půda pro bakterie a plísně!!! Taky je musíš nosit na nosánku a pěkně nasazené tak, aby vzduch nemohl proudit okolo v mezeře mezi obličejem a rouškou.

Hodně záleží na tom, kde jsi. Když venku v přírodě venčíš sama pejska, tak na virus můžeš zapomenout a roušku nechat v kapse. Naopak na ulici, kde jsou společně s tebou další lidé, si roušku raději nasaď. Nejhorší je to v uzavřených prostorách – vozech MHD, kancelářích, obchodech a podobně. Tady nemá virus kam uniknout, a tak se částečky s ním v místnosti hromadí. Dej mu možnost dostat se pryč. Otevři okno, zapni ventilaci – prostě vyvětrej.
A nezapomeň si také mýt a desinfikovat ruce, když na něco sáhneš nebo se vrátíš domů z venku – nejsi prasátko a patří to k obecné hygieně (to mytí rukou)!
Takže ještě jednou. Klasický nemocný s vážným průběhem je tlusťoch s cukrovkou a vysokým tlakem, který jel autem s kašlajícím nemocným a zapomněl otevřít okýnka.
A nakonec jedna strašně důležitá věc. Určitě nechceš nakazit ostatní. Tak jako nechceš, aby někdo nakazil ty, na kterých záleží Tobě. Tomu se říká občanská odpovědnost. Když máš teplotu, kašel, bolí tě svaly, klouby a necítíš dokonce ani vlastní voňavku, zůstaň prosím doma, nikam nechoď, můžeš mít COVID-19 a někoho nakazit. Pokud někam jít musíš, tak jedině na test COVID-19. A nezapomeň roušku!!!!
Tvůj dědeček Fanda
Foto: pixabay.com


Sdílet
Hodnotit
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars

Doporučujeme

e-news.cz - kurzy
Apogeo
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Sazka reklama
Reklama

Smrčka: U Pekingu se bojuje o Pensylvánii

23.04.2024, Autor: red

Dost možná rozhodne Pensylvánie podzimní prezidentské volby ve Spojených státech. Na oltář volebních hlasů dělníků bude proto slavnostně položena i nová americko – čínská obchodní válka.

Hypotéky by mohly zlevňovat rychleji. Riziko snadného odchodu klientů ale pokles sazeb brzdí

22.04.2024, Autor: Z blogosféry

Banky zlevňují hypoteční úvěry hodně pozvolna. Prudký pokles úrokových sazeb by mohl vyvolat spirálu refinancování i běžících fixací nebo tlak na banky, aby sazby v průběhu fixace snižovaly. Mírný poplatek za předčasné splacení totiž dává klientům více volnosti, banky ale riziko jejich odchodu nutně musí zohlednit v cenotvorbě.

Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
Apogeo
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Reklama

Daňhel: Dohledové orgány by měly zamezit neodbornému srovnávání povinného ručení

16.04.2024, Autor: Jaroslav Daňhel

Na začátku března uveřejnil Ekonomický magazín můj příspěvek Ekonomika „povinného ručení“ musí čelit trendu růstu škodního průběhu. Vzápětí v časopisu Pojistný obzor vyšel text „Povinné ručení zůstává pod tlakem vysoké škodní inflace“. Pojistný matematik Petr Jedlička zde konstatoval, že rozevírání nůžek mezi průměrnou škodou a průměrným pojistným pokračuje. 

Zemřel demýtizátor racionality

16.04.2024, Autor: red

Než se do toho se svým kolegou Amosem Tverskym pořádně pustili, ekonomie byla přesvědčena, že v podstatě bohatě vystačí s matematickým aparátem, sofistikovanými vzorci a důvěrou v lidskou racionalitu.

Schmarcz: Peklo mimořádných schůzí aneb proč dělat něco užitečného, když místo toho můžeme hrát před voliči trapné divadlo?

14.04.2024, Autor: Martin Schmarcz

Mimořádné schůze se mají konat jen mimořádně. Třeba když vypukne válka, pandemie, stav legislativní nouze, nebo vláda provede něco strašného, na co nestačí interpelace. U nás se z toho stává běžný kolorit. Něco ve stylu speciálního vysílání. Obvykle to ale spíše dopadne jako podřadná telenovela.

Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Apogeo
e-news.cz - kurzy
Reklama

Poradna: Vyplatí se platit nájem, nebo splácet hypotéku?

12.04.2024, Autor: Z blogosféry

Řada rodin se rozhoduje mezi bydlením v nájmu a pořízením vlastního domova na hypotéku. Obě možnosti mají své výhody i nevýhody. Z pohledu budování majetku je vždy výhodnější pořízení vlastní nemovitosti na hypotéku.

e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Sazka reklama
Apogeo
e-news.cz - kurzy
Reklama