e-news.cz - kurzy
Reklama

Zákon o daních z příjmu se bude měnit. Na co se připravit, když novela projde?

17.06.2024, Autor: Z blogosféry

2 votes, average: 2,50 out of 52 votes, average: 2,50 out of 52 votes, average: 2,50 out of 52 votes, average: 2,50 out of 52 votes, average: 2,50 out of 5
Zákon o daních z příjmu se bude měnit. Na co se připravit, když novela projde?

V souvislosti s návrhem nového zákona o účetnictví Ministerstvo financí koncem května předložilo návrh na změnu zákona o daních z příjmů. Zákon by měl být účinný od 1. ledna 2025. Rozsah navrhovaných změn zákona o daních z příjmů je značný a některé pasáže zákona jsou zcela koncepčně přepracovány. Do zákona je začleněno i velké množství nových pravidel. Přinášíme stručný přehled nejvýznamnějších změn.

Struktura zákona bude jednodušší

Vzhledem k tomu, že je v současné době zákon o daních z příjmů strukturován jen velmi málo, bude se měnit i jeho skladba. „Zákon na mnoha místech operuje s velmi dlouhými paragrafy, často čítající i několik stran textu. Namísto rozsáhlých paragrafů s mnoha obsáhlými odstavci jsou nově vložena ustanovení tvořena paragrafy s omezeným počtem odstavců, přičemž každý odstavec bude vybaven nadpisem,“ popisuje Michal Jelínek, partner V4 Group. 

Změny se budou týkat i některých termínů 

Pojem obchodní majetek je nově nahrazen pojmem „evidované aktivum“, jehož význam bude širší. Ze zákona je taktéž odstraněn pojem technické zhodnocení hmotného majetku, nově bude nahrazeno tzv. „dodatečným zhodnocením“. „Pro dodatečné zhodnocení budou stanoveny limity významnosti a sice absolutní limit 100 000 Kč nebo relativní limit jako 10 % z daňové hodnoty aktiva. Dále se zavádí nový pojem „daňová hodnota aktiv“ za účelem jednotné definice stanovení hodnoty aktiv pro daňové účely,“ vysvětluje Michal Jelínek.

Daňové odpisy se budou počítat jinak

Zavádí se nová definice tzv. odpisované aktivum a zvyšuje se limitní hranice pro daňové odpisování z 80 000 Kč na 100 000 Kč. Aktiva se již nerozdělují do odpisových skupin, ale jsou stanoveny tři základní minimální doby daňového odpisování: 60 měsíců, 180 měsíců a 360 měsíců. 

„Odpisy se určují na měsíční bázi, tedy nikoliv na roční, jak tomu bylo doteď. Změna nastává i ve způsobu výpočtu odpisů. Namísto rovnoměrného a zrychleného způsobu se zavádí pouze jeden, a to rovnoměrný způsob, přičemž oproti dosavadnímu rovnoměrnému způsobu jde o stejnou výši odpisu po celou dobu od prvního kalendářního měsíce,“ uvádí Jelínek. 

Výpočet i správa daně v měně euro 

Ačkoli již od 1. ledna 2024 je možné vést účetnictví ve vybrané cizí měně (tj. euro, americký dolar a britská libra), daň z příjmů je finančním úřadem spravována výlučně v české měně. Dle novely zákona poplatníci, jejichž měnou účetnictví bude euro, budou nově základ daně i samotnou daň tvrdit v rámci daňového přiznání v měně euro, a to s účinností od 1.1.2027. 

Změní se zdaňovací období a období, za které se podává daňové přiznání

„Zdaňovací období daně z příjmů právnických osob bude nově navázáno na účetní období. Bude tedy platit základní pravidlo, že poplatník daně z příjmů právnických osob, který je účetní jednotkou, bude mít takové zdaňovací období, jaké má účetní období,“ uvádí Michal Jelínek a dodává, že tato jasná úprava povede ke značnému zjednodušení oproti výše uvedené dosavadní úpravě. Pojem období, za které se podává daňové přiznání je nově vypuštěn, a to primárně vzhledem k nové koncepci daňových odpisů, které se budou počítat s přesností na celé měsíce. V případě fyzických osob ke změně zdaňovacího období nedochází, i nadále jím bude kalendářní rok. 

Vazba IFRS na výpočet daně z příjmů

Poplatníci vedoucí účetnictví podle IFRS budou mít možnost stanovit základ daně v návaznosti na výsledek hospodaření stanovený podle IFRS. Takto stanovený základ daně bude podléhat pouze dílčím úpravám o takové položky, které pro tvorbu základu daně nejsou vhodné. Jedná se o trvalé časové rozdíly a v určitých případech i dočasné časové rozdíly. 

Fyzické osoby a účetnictví

Návrh zákona o účetnictví odstraňuje obecnou povinnost fyzických osob vést účetnictví. Na tento aspekt navazuje řešení v rámci daní z příjmů, které pak předpokládá že fyzické osoby budou stanovovat základ daně výhradně na cash-flow bázi. Paušální výdaje procentem z příjmů (40,60,80) zůstanou stejně jako i paušální daň zůstane.

„Ačkoli je návrh novely zákona velmi rozsáhlý a zcela jistě potrvá, než si ho ekonomické subjekty osvojí, ministerstvo financí si od něj slibuje zjednodušení daňově-legislativního prostředí v dlouhodobém časovém horizontu. Na finální podobu zákona a na jeho skutečný dopad si nicméně musíme ještě počkat, stále se teprve nachází v připomínkovém řízení a jeho finální podoba je nejistá,“ uzavírá Michal Jelínek z V4 Group.

Foto: Pixabay

Zdroj: V4 Group


Sdílet
Hodnotit
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars

Doporučujeme

Schmarcz: Rada vládě? Kašlete na Piráty, pomozte ekonomice a tím i lidem

27.09.2024, Autor: Martin Schmarcz

Piráti končí ve vládě? No a co, chtělo by se říci. Stejně dávno fungovali jako opozice uvnitř kabinetu, který kvůli tomu ztrácel podporu. Kromě toho mají na kontě spektakulární průšvih se stavebním řízením, který nese vinu na tom, že exekutiva působí jako partička břídilů a diletantů. Ostatní by na Ivana Bartoše a jeho stranu měli rychle zapomenout. A pustit se do řešení problémů, které souvisejí s ochablou ekonomikou. Pomohou tím lidem i sobě. Ve čtyřech navíc mohou působit jednotněji, což je rovněž důležitá složka úspěchu.

e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Apogeo
Reklama

ČNB bude pokračovat v pozvolném snižování sazeb, nic na tom nezmění ani prosincový příchod Jakuba Seidlera

23.09.2024, Autor: Z blogosféry

Před zářijovým zasedáním ČNB jsme se dozvěděli jméno nového člena bankovní rady. Na konci tohoto roku (od prosince) nahradí Tomáše Holuba Jakub Seidler - hlavní ekonom bankovní asociace. Jde o kvalitního nástupce - makroekonoma a odborníka na měnovou politiku, který kromě zkušeností ze soukromého sektoru navíc zná ČNB i zevnitř (sekce finanční stability i sekce měnová).

Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Apogeo
Reklama

Zlato na nových maximech

22.09.2024, Autor: Z blogosféry

Poslední týdny pro zlato znamenaly určitou konsolidaci, která definitivně skončila. Drahý kov se totiž vydal na nová historická maxima a vzhledem k období snižování sazeb může mít před sebou další výrazný růst. Spotové ceny zlata se v současné době obchodují na úrovni 2 560 a z pohledu futures (termínové kontrakty na zlato) se pak dostáváme někam daleko přes 2 600 USD. Kde se může zlato zastavit a jaké jsou klíčové fundamenty?

Kalkulačka výše předčasného důchodu 2024

20.09.2024, Autor: Martin Švehla

Podmínkou pro přiznání starobního důchodu je dovršení důchodového věku a dosažení potřebné doby pojištění. Zároveň je umožněno odejít do starobního důchodu až 3 roky před dovršením důchodového věku – v tom případě se jedná o předčasný důchod, který má od řádného starobního důchodu některé odlišnosti.

Pracovní právo při povodních a jak postupovat

20.09.2024, Autor: Z blogosféry

Povodně představují nelehkou situaci, při které může být překážkou v práci nejen zatopené pracoviště, ale i poškozená přístupová cesta nebo výpadek energií. Zaměstnanec má v tomto případě nárok na náhradu mzdy. Jiný případ nastává, pokud je povodněmi postižený přímo zaměstnanec.

e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Apogeo
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Reklama

Proč jsou všechny hry stejné?

18.09.2024, Autor: red

Pokud se v dnešní době zeptáte nějakého hráče, v jakém stavu je nyní videoherní průmysl, dočkáte se spíše pochmurných reakcí: Tvůrci stále více tahají peníze z hráčů pomocí mikrotransakcí, dodatečného obsahu, který ani zdaleka neodpovídá své cenovce, a obecně se zvyšují ceny počítačových her.

Švehla: Posílí škody po povodních ekonomiku?

18.09.2024, Autor: Martin Švehla

V některých městech odhaluje opadávající voda miliardové škody jak na veřejném, tak na soukromém majetku. Česká ekonomika ve fázi klesající inflace a velmi nevýrazného růstu dostává další ránu? Popravdě řečeno, není to tak hrozné, jak to vypadá.

e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Apogeo
e-news.cz - kurzy
Reklama