e-news.cz - kurzy
Reklama

Švehla: Posílí škody po povodních ekonomiku?

18.09.2024, Autor: Martin Švehla

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
Švehla: Posílí škody po povodních ekonomiku?

V některých městech odhaluje opadávající voda miliardové škody jak na veřejném, tak na soukromém majetku. Česká ekonomika ve fázi klesající inflace a velmi nevýrazného růstu dostává další ránu? Popravdě řečeno, není to tak hrozné, jak to vypadá.

Největší jsou samozřejmě škody na zdraví a na životech lidí. Jsou tragické, nenahraditelné a bude jistě předmětem pečlivého zkoumání, jak jim napříště zabránit. Pokud jde o škody na majetku, dají se nahradit a v ekonomice se chovají celkem trochu jinak.

Předně se dá předpokládat, že významná část poškozeného byla pojištěna. To znamená, že si majitelé – ať už stát nebo soukromníci – na podobné katastrofy šetřili a teď si z pojišťoven naspořené pojistné vyberou ve formě pojistného plnění. Pojišťovny vytvářely pro podobné případy rezervy a pokud by jim momentálně docházely, mohou se o riziko podělit se zajišťovnami. Předbětný odhad pojišťoven se pohybuje kolem 17 miliard. Zde by tedy problém nastat neměl. Kraje, které jsou letošními povodněmi nejvíc zasažené, mají značné značné rezervy. Jsou to desítky miliard, které mohou být použity. Státní rozpočet je sice pod tlakem, vláda zápasí o každou miliardu, ale kryje bez obtíží náklady, vznikající již nyní při práci hasičů, zdravotníků, policie, vodohospodářů, a dalších částí veřejného sektoru přispěje i následně na řešení škod. Odhady k dispozici nejsou, ale při dřívějších podobných krizích pokryl stát zhruba čtvrtinu všech nákladů. 

Celkově se dnes hovoří o desítkách miliard, připomeňme si tedy, jaké byly následky  minulých povodní. V roce 1997 bylo zničeno přes 2 tisíce domů, další tisíce domů byly neobyvatelné a musely se opravit, bylo strženo 26 mostů, zastaven byl provoz na klíčových železničních uzlech. Škody byly odhadnuty na 62,3 miliardy, pojišťovny vyplatily 9 miliard.  V roce 2002 dosáhly škody 73,3 mld korun, z toho 7 mld byly škody na pražském metru. Postiženo bylo téměř tisíc obcí, deset krajů a 43 okresy, bylo evakuováno 225 tisíc lidí. Také v roce 2013 bylo povodněmi postiženo téměř tisíc obcí, včetně velkých měst jako Ústí nad Labem, Praha, České Budějovice, Plzeň nebo Děčín. V rozmezí jednoho měsíce (června) proběhly 3 vlny záplav. V šesti krajích a v Praze byl vyhlášen nouzový stav, bylo evakuováno přes 25 tisíc osob, došlo k velkým sesuvům půdy.  Škody jsou zpětně vyčísleny na 15,3 miliardy korun. 

Jak je vidět, následky záplav se těžko srovnávají, nicméně pár faktů je jasných: ceny vzrostly a tedy stejná škoda v roce 2002 bude letos jen z hlediska inflace zhruba dvojnásobná (ročně stoupaly ceny v průměru o 3,14 %, ceny nemovitostí rostly ještě rychleji). Včasné informace umožnily letos rozsáhlejší přípravu a fungovala i protizáplavová opatření, do kterých se za 20 let investovalo akterá zafungovala. To všechno škody jistě zmírnilo. Uvažuje-li se tedy dnes o desítkách miliard, budou to spíš nižší desítky a jistě není pochyb o tom, že budou k dispozici. 

Větší problém může být se zajištěním dodavatelů, kteří budou uklízet, bourat, stavět a obnovovat. Když se na to podíváme z této druhé strany, představují škody po povodních velké množství nových zakázek pro domácí firmy a pokud se je podaří najít, znamená to i viditelný růst HDP. Každých 10 miliard je zhruba 0,13 % HDP.  Odhady na letošní rok uvažují s růstem HDP o 1,1 až 1,2 % – každá desetinka bude tedy znát.

Snad to nezní příliš cynicky, ale takto to funguje: finanční prostředky se přesunou tam, kde jsou nejvíc potřeba. Bude za ně provedeno mnoho práce, spotřebuje se materiál, použijí se stroje, dodají se nutná zařízení, nahradí se zničená auta, nábytek i stroje v továrnách. Peníze, které na to poplynou z fondů pojišťoven, z veřejných rozpočtů a namnoze jistě i ze soukromých zdrojů, přistanou v konečném důsledku ve výplatách zaměstnanců firem, které se v likvidaci škod budou angažovat. Může to být řada dobrých příležitostí, které přispějí nejen k vyšší zaměstnanosti, ale také k vyšším ziskům, vyššímu výběru daní a k rostoucí spotřebě domácností. 

Ve statistikách lze dohledat, že velké povodně v minulých desetiletích neměly zásadní makroekonomické dopady podobné těm, které způsobila světová finanční krize (2008) či pandemie covid-19 (2020). Negativní makroekonomické důsledky nejsou tedy pravděpodobné ani letos. Jak naznačeno – v některých ohledech mohou být škody dokonce makroekonomicky prospěšné.

Foto: Pixabay

Autor: Martin Švehla   


Sdílet
Hodnotit
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars

Doporučujeme

Proč jsou všechny hry stejné?

18.09.2024, Autor: red

Pokud se v dnešní době zeptáte nějakého hráče, v jakém stavu je nyní videoherní průmysl, dočkáte se spíše pochmurných reakcí: Tvůrci stále více tahají peníze z hráčů pomocí mikrotransakcí, dodatečného obsahu, který ani zdaleka neodpovídá své cenovce, a obecně se zvyšují ceny počítačových her.

Švehla: Posílí škody po povodních ekonomiku?

18.09.2024, Autor: Martin Švehla

V některých městech odhaluje opadávající voda miliardové škody jak na veřejném, tak na soukromém majetku. Česká ekonomika ve fázi klesající inflace a velmi nevýrazného růstu dostává další ránu? Popravdě řečeno, není to tak hrozné, jak to vypadá.

e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Apogeo
e-news.cz - kurzy
Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
Reklama

Co za dva měsíce přinesly změny v DPP firmám

17.09.2024, Autor: Z blogosféry

Novela zákoníku práce vešla v platnost od 1. července letošního roku. Měla za cíl především zvýšit ochranu zaměstnanců pracujících v režimu DPP a zabránit zneužívání flexibilních pracovních vztahů na úkor standardních pracovních smluv. Jak po dvou měsících tyto změny vnímají firmy?

e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Sazka reklama
Apogeo
Reklama

Daňhel: Pojišťovny v roli zelených aktivistů?

13.09.2024, Autor: Jaroslav Daňhel

V posledním čísle Pojistného obzoru byl publikován bilanční rozhovor s A. Bradstetterem při příležitosti ukončení jeho mandátu prezidenta Insurance Europe. 

Schmarcz: Mario Draghi Evropanům řekl, co vědí: Unie nevzkvétá. Jeho recept na léčbu však nebude fungovat

12.09.2024, Autor: Martin Schmarcz

Evropská unie čím dál více zaostává za Spojenými státy. Bývalý evropský centrální bankéř má jasno, co s tím. Nalijeme do ekonomiky obrovské peníze a bude líp. Jenomže takhle to opravdu nefunguje. Když Mario Draghi stál v čele Evropské centrální banky (ECB), řešil potíže prostě tím, že tiskl další eura. Sice tím zachránil společnou měnu, ale právě tehdy nám Američané začali výrazně utíkat. A pokud mají být základem léčby churavějící Evropy další masivní společné dluhy, dopadne to zase špatně.

Švehla: Pravdivé informace dvojího druhu o státním rozpočtu

12.09.2024, Autor: Martin Švehla

Nikdo nelže, všichni mluví pravdu. Přesto vznikají dva protichůdné dojmy – na jedné straně uspokojení s tím, jak vláda plní svůj slib konsolidovat veřejné finance a na druhé straně opoziční zděšení z dalšího stamiliardového schodku státního rozpočtu (252 miliardy letos a 230 miliard příští rok). Na jedné straně snižování míry zadlužení, na druhé straně růst státního dluhu. Možná je dobré si v tom udělat trochu jasno.

Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Apogeo
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Reklama

Valorizace důchodů 2025

10.09.2024, Autor: Martin Švehla

Důchodem se v ekonomii označuje jakýkoliv pravidelný peněžní příjem. Nejčastěji se však jako o důchodem mluví o dávkách, které vyplácí stát občanům v konkértních, zákonem daných životních situacích – tedy o důchodech starobních, invalidních, vdovských, vdoveckých a sirotčích. 

Komentář k aktuálnímu stavu stavebnictví

06.09.2024, Autor: Z blogosféry

Jednou z hlavních a nejčastěji zmiňovaných brzd stavebnictví je platná legislativa. Česká republika má jedny z nejkomplikovanějších stavebních předpisů v celé Evropě. Dlouhé povolovací procesy neúměrně prodražují výstavbu. 

Apogeo
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Sazka reklama
Reklama