e-news.cz - kurzy
Reklama

Schmarcz: Ztrácí ODS pravicové instinkty? 

10.07.2024, Autor: Martin Schmarcz

15 votes, average: 4,20 out of 515 votes, average: 4,20 out of 515 votes, average: 4,20 out of 515 votes, average: 4,20 out of 515 votes, average: 4,20 out of 5
Schmarcz: Ztrácí ODS pravicové instinkty? 

Citace slov Petra Fialy z roku 2014 vzbudila pozdvižení na sociálních sítích. Nebyl uveden autor, možná i proto jeho akademicky uhlazené odmítnutí multikulturalismu vyvolalo rozhořčení a obvinění, že autor je „ultrapravičák“. Což svědčí o tom, jak moc jsme se za tak krátkou dobu posunuli směrem k progresivismu. 

O sedm let dříve přitom tehdejší premiér Mirek Topolánek přednesl projev, z nějž by mnohým z těch samozvaným cenzorům veřejných mravů popraskaly žilky. Co řekl? A proč to už nikdo z ODS neříká dnes? 

V řeči k Evropskému roku rovných příležitostí premiér odmítl afirmativní akci: „Zárukou rovnosti příležitostí není žádná „dobře míněná“ snaha narovnat nenarovnatelné. Žádná pozitivní diskriminace. Cítíte ten protimluv POZITIVNÍ – DISKRIMINACE? To zní asi stejně, jako příjemný výprask. Zárukou rovnosti je vláda práva a neosobních pravidel. Individuální práva jsou důležitější než práva skupinová. Záruka, že když splním určitá kritéria, tak získám nabízenou práci bez ohledu na věk, pohlaví, barvu pleti, stáří, názory či náboženství.“

Spolu s EU dnes jdeme opačným směrem a „pozitivně“ diskriminujeme o sto šest. Topolánek pokračoval: „Proč jsou ženy diskriminovány při přijímání do zaměstnání? Ochrana žen je tak vysoká, tak rigidní (a nový zákoník práce to ještě zhoršil), že je daleko rizikovější zaměstnat ženu než muže. U seniorů zase vidíme, že jak se blíží čas státem stanoveného odchodu do důchodu, firmy ztrácejí o tyto lidi zájem. Ochranářský stát vytvořil atmosféru, kdy se automaticky počítá s tím, že člověk po šedesátce se hodí jen do penze.

Studenty dnes tak chráníme před vykořisťováním, že neseženou brigádu. Lidé bez praxe, zaměstnávaní na krátkou dobu, za které se ovšem musí platit plné zdravotní a sociální pojištění, nejsou dvakrát atraktivní na trhu práce.“ Srovnejme sedmnáct let stará slova premiéra z ODS s tím, co její vláda realizuje dnes. Zákoník práce se ještě přitvrzuje. Studentům se zase zvyšují daně. Zaměstnání „na dohodu“, tedy DPP a DPČ je zatěžováno zvýšenými náklady a opět už se nevyplatí nabírat seniory, ženy na mateřské, stážisty…

Předvídavé bylo rovněž odmítnutí inklusivního multikulturního přístupu: „Rovněž tak je důležité, aby školský systém lépe než dnes přispíval k soudržnosti společnosti. Aby nevylučoval odlišné skupiny (a je jedno, zda jde o Romy, jiné národnosti, nebo o muslimy) do kulturních ghett. Školský systém musí sloužit k asimilaci, ke schopnosti menšin plně se integrovat do většinové společnosti, do společnosti práva a jasných pravidel. Multikulturalita je zdrojem bolestných nerovností, narůstajících diskriminací a napětí.“

Další bod: „Je nutné zamezit zneužívání sociálních dávek. Kdo nepracuje, ať nejí – držme se pravidla našich babiček. Kdo odmítá nabízené zaměstnání, kdo je přistižen při práci načerno, automaticky vypadává ze solidárního systému. V soutěži o sociální dávky vítězí ne nejpotřebnější ale nejšikovnější. Dnešní benevolence je krutě nespravedlivá k těm, kteří poctivě dřou, stejně jako k těm, kteří opravdu pracovat chtějí, ale doplácejí na to, že prosperita všech je projídána černými pasažéry systému.“ Tohle vláda aspoň slíbila.

Zato v jiné oblasti se věci mění jen k horšímu. „Odstranit bariéry je nutné i v podnikání. Systém investičních pobídek má jisté izolované výsledky. Ty jsou však několikanásobně negovány morálními a ekonomickými důsledky stavu, kdy úředník jednomu podnikateli sebere, aby mohl o to více dát jinému. Je zvláštní, že jinak velice podrobný antidiskriminační zákon na tuto zjevnou a státem řízenou diskriminaci – a na mnohé jiné – nepamatuje,“ kritizoval Topolánek. To netušil jak moc se u nás rozmůže „dotační socialismus“.

Jako pozdrav z dob, kdy byl svět ještě normální, působí toto (pravdivé) konstatování: „Jsem rád, že tu vůbec nemusím mluvit o diskriminaci na základě sexuální orientace. Tu se nám podařilo zcela vymýtit a neznám případ, že by někdo zkoumal u uchazeče o zaměstnání, zda je homosexuál či heterosexuál.“ V roce 2007 by asi nikoho nenapadlo, že jednou to bude obráceně a diskriminováni budou v řadě případů heterosexuálové. Byť tedy za to je zodpovědná více korporátní sféra, než ta státní.

Už tenkrát vzbudila velký odpor rodícího se woke a genderistického hnutí pasáž o rovnoprávnosti žen: „V případě žen – což není znevýhodněná menšina, ale obvykle se tak o ní mluví – rovněž nelze mluvit o rovnosti příležitostí. Těhotenství a mateřství je výsadou žen a tato výsada činí ženy apriorně odlišnými od mužů. Například na trhu práce. Je to přirozené, je to logické, je to zdravé. Žena se může svobodně rozhodnout děti nemít a pak jsem přesvědčen, že má stejné příležitosti uplatnění jako muž.

S tím by měl zákon počítat a nevnucovat těmto ženám ochranu, o kterou nestojí a která paradoxně vede k jejich diskriminaci. Pokud se žena rozhodne věnovat roli, kterou jí svěřila příroda, pak nepotřebuje, aby se jí zákon snažil srovnat s mužem. Naopak potřebuje flexibilní pracovní trh, který jí umožní zaměstnat se za podmínek, které budou oběma stranám vyhovovat. A samozřejmě potřebuje podporu rodiny.“ Jaké peklo by asi rozpoutala progresivistická média a influenceři, kdyby tohle řekl premiér dnes?

Politika se šíleně posunula zprava doleva, od konzervatismu k progresivismu. Předseda ODS Petr Fiala rok 2014 působí ve srovnání s dnešním Petrem Fialou na mnohé levičáky jako extremista. Co by asi řekli na Mirka Topolánka? A proč na něj nikdo z pravice nenavazuje? Podle všeho to není „jen“ strach z názorů koaličních partnerů a z kritiky woke novinářů. Bude to horší. Občanští demokraté ztratili staré instinkty a už nejsou ani mentálně nastaveni tak, že by měli jako dřív „bránit svobodu ve všech podobách“.

Martin Schmarcz, vydavatel revue SPEKTÁKL, spektakl.gazetis.to

Foto: Pixabay

Autor: Martin Schmarcz


Sdílet
Hodnotit
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars

Doporučujeme

Co za dva měsíce přinesly změny v DPP firmám

17.09.2024, Autor: Z blogosféry

Novela zákoníku práce vešla v platnost od 1. července letošního roku. Měla za cíl především zvýšit ochranu zaměstnanců pracujících v režimu DPP a zabránit zneužívání flexibilních pracovních vztahů na úkor standardních pracovních smluv. Jak po dvou měsících tyto změny vnímají firmy?

Daňhel: Pojišťovny v roli zelených aktivistů?

13.09.2024, Autor: Jaroslav Daňhel

V posledním čísle Pojistného obzoru byl publikován bilanční rozhovor s A. Bradstetterem při příležitosti ukončení jeho mandátu prezidenta Insurance Europe. 

e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Apogeo
e-news.cz - kurzy
Sazka reklama
Reklama

Schmarcz: Mario Draghi Evropanům řekl, co vědí: Unie nevzkvétá. Jeho recept na léčbu však nebude fungovat

12.09.2024, Autor: Martin Schmarcz

Evropská unie čím dál více zaostává za Spojenými státy. Bývalý evropský centrální bankéř má jasno, co s tím. Nalijeme do ekonomiky obrovské peníze a bude líp. Jenomže takhle to opravdu nefunguje. Když Mario Draghi stál v čele Evropské centrální banky (ECB), řešil potíže prostě tím, že tiskl další eura. Sice tím zachránil společnou měnu, ale právě tehdy nám Američané začali výrazně utíkat. A pokud mají být základem léčby churavějící Evropy další masivní společné dluhy, dopadne to zase špatně.

Švehla: Pravdivé informace dvojího druhu o státním rozpočtu

12.09.2024, Autor: Martin Švehla

Nikdo nelže, všichni mluví pravdu. Přesto vznikají dva protichůdné dojmy – na jedné straně uspokojení s tím, jak vláda plní svůj slib konsolidovat veřejné finance a na druhé straně opoziční zděšení z dalšího stamiliardového schodku státního rozpočtu (252 miliardy letos a 230 miliard příští rok). Na jedné straně snižování míry zadlužení, na druhé straně růst státního dluhu. Možná je dobré si v tom udělat trochu jasno.

Valorizace důchodů 2025

10.09.2024, Autor: Martin Švehla

Důchodem se v ekonomii označuje jakýkoliv pravidelný peněžní příjem. Nejčastěji se však jako o důchodem mluví o dávkách, které vyplácí stát občanům v konkértních, zákonem daných životních situacích – tedy o důchodech starobních, invalidních, vdovských, vdoveckých a sirotčích. 

Apogeo
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
Reklama

Komentář k aktuálnímu stavu stavebnictví

06.09.2024, Autor: Z blogosféry

Jednou z hlavních a nejčastěji zmiňovaných brzd stavebnictví je platná legislativa. Česká republika má jedny z nejkomplikovanějších stavebních předpisů v celé Evropě. Dlouhé povolovací procesy neúměrně prodražují výstavbu. 

Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
Apogeo
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Reklama

České zdravotnictví není připraveno na další krize

03.09.2024, Autor: Z blogosféry

Český zdravotnický systém je na 10. místě zemí nejhůře připravených na stárnutí populace, možné další epidemie, nárůst chronických chorob a podobné výzvy. Hodnocení vychází z analýzy Healthcare Readiness Index (Indexu připravenosti zdravotnictví), která srovnává 27 evropských zemí.

Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
Apogeo
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Reklama