e-news.cz - kurzy
Reklama

Schmarcz: Ve stínu cenzury a pranýře? V zemi, kde se pořádají hony na čarodějnice, se nežije dobře

12.08.2024, Autor: Martin Schmarcz

36 votes, average: 4,19 out of 536 votes, average: 4,19 out of 536 votes, average: 4,19 out of 536 votes, average: 4,19 out of 536 votes, average: 4,19 out of 5
Schmarcz: Ve stínu cenzury a pranýře? V zemi, kde se pořádají hony na čarodějnice, se nežije dobře

Vládní koordinátor strategické komunikace Otakar Foltýn chce ve společnosti vykopávat „hluboké příkopy“. Ministr spravedlnosti Pavel Blažek bojuje s úniky z trestních spisů. Proč by naše sympatie měly být na straně toho druhého, zato toho prvního bychom se měli bát?

V obou případech jde o zveřejňování informací. Přičemž svobodymilovný člověk sotva může souhlasit se státní cenzurou, stejně jako s veřejným pranýřováním. Každý má právo šířit vlastní názory a na druhé straně být chráněn před dehonestací.

Plukovník Foltýn (opět) vzbudil rozruch, když část občanů označil za „zombíky“ a „svině“. No, u vysokého vládního úředníka to asi není správný slovník, ale daleko horší je něco jiného. Dále totiž řekl: „Oni koušou svoje okolí a nakazí je naštvaností, frustrací, strachem a antisystémovostí. Je kolem nich potřeba vykopat příkop tak hluboký, aby do toho nespadli ti, kteří jsou na druhé straně“. Už zase je třeba od sebe oddělovat různé skupiny občanů, aby se ti „zdraví“ nenakazili nevhodnými, škodlivými myšlenkami?

Ještě si pamatuji, když před velkými státními událostmi za komunistů policie „preventivně“ pozatýkala disidenty a umístila je do cel, aby „něco blbého neřekli“. V právním státě je takový svévolný postup exekutivy nepřípustný. Jedinými, kdo mohou být od ostatních odděleni zdí, jsou usvědčení zločinci, na základě zákona a na přesně stanovenou dobu. Ne, že se tak rozhodne nějaký byrokrat a prostě bez soudu prohlásí: „A u těch nejradikálnějších už je potřeba ten příkop prohloubit a nechat ho tam opravdu hodně dlouho“.

Podle Foltýnova odhadu by se do takové „informační karantény“ mělo umístit 4,5 % obyvatel, o nichž tvrdí: „to jsou lidé, kteří jsou nešťastní, zapšklí, zahořklí, smutní, opuštění a nebo mají jenom životní smůlu a nebo jsou to prostě jenom svině“. To je neuvěřitelný a nehorázný nápad. Kdo se proviní, čeká ho trest, přičemž naše paragrafy o šíření poplašných zpráv či nenávisti jsou tvrdé. Ale izolovat někoho jen na základě mínění ouřady? Kde se to zastaví? Nebude časem těch lidí víc? A chceme vůbec být takto chráněni?

Vládní koordinátor si stěžuje, že je neprávem označován za cenzora. Ale jak jinak nazvat někoho, kdo vyzývá k dlouhodobému vykopávání příkopů? Nemluvě o tom, že se můžeme ptát: kdo že je za tím ostnatým drátem? Možná my všichni, obehnáni „obrannou“ hradbou, o niž možná mnozí z nás nestojí a rozhodně si její budování od vlády neobjednali. Stát nemá právo takto opatrovat občany proti jejich vůli. Nejasná pravidla „klasifikace zombíků“ navíc vytvářejí větší než malé riziko, že mezi nimi nakonec skončí i oni.

Ministr Blažek si v „informační válce“ zvolil zcela jinou pozici. Opakovaně kritizuje úniky tajných informací z trestních spisů směrem k vybraným novinářům. Ty jsou tak masivní, že je spíše pravidlem než výjimkou, že u každé trochu exponovanější causy jsou média na místě zatýkání ještě než se s ním začne, že odposlechy, videa ze sledování, výpovědi svědků a další poznatky vyšetřovatelů se „kouzlem“ objeví na stole „investigativců“. Tím jsou porušovány jak paragrafy o služebním tajemství, tak práva obviněných.

I v tomto případě je o fatální narušení fungování právního státu. Jen jaksi v obráceném gardu. Zatímco Foltýn chce občany „umlčovat“, spolčení části policistů, státních zástupců a novinářů vede k tomu, že jsou neoprávněně pranýřováni. Přičemž ti, kteří se tohoto očerňování dopouštějí, porušují řadu zákonů. Často jsou takto osočeni zcela nevinní lidé, případně se o nich veřejnost dozvídá pro ně ponižující informace, jež ani nemají význam v trestním řízení a mají zničený život, aniž by později byli odsouzeni.

I kdyby ale úniky ze spisů nebyly pečlivě filtrované s úmyslem co nejvíce ublížit, a to za použití drbů, jež se ani nepoužijí pro žalobu, pořád platí, že i lump má svá práva. Informování o případu je vyhrazeno státnímu zástupci a ten přitom musí dbát ochrany zájmů všech dotčených osob. Rozhodně se tak nemá dít prostřednictvím kámošů v médiích, kteří se tak stanou „slavnými“ a za své „dobrodince“ odvedou špinavou práci. Nikdo z policistů a žalobců tohle totiž nedělá nezištně, ale s nějakým úmyslem.

Pavel Blažek tuto dvacet let trvající hanebnou a škodlivou praxi kritizuje kontinuálně. Po posledním zveřejnění videa ze zásahu v Chomutově žádá vyšetření a potrestání viníků. Bude to těžká šichta. Policejně-prokurátorsko-novinářská hydra je silná, dobře opevněná, organizovaná a má velkých zájem své dvě dekády trvající nekalé praktiky provozovat dál. Všechny její hlavy z toho něco mají a když se jí jedna usekne, narostou dvě jiné. Ale dobře, že s ní někdo zkouší něco dělat. Nikdo neví, kdy se ta obluda zakousne do něj.

Jak cenzura, tak pranýřování vážným způsobem narušují základní občanské svobody. Jedna z těch nejstarších a nejdůležitějších říká, že „není trestu bez zákona“. Kdo se psaním na síti dopustí přečinu, nechť je potrestán. Ale nelze žádným způsobem, ani izolací či mazáním příspěvků sankcionovat někoho jen proto, že to řekl nějaký koordinátor. Stejně tak ať je odsouzen usvědčený zločinec, ale nelze mu vyměřit „dodatečný“ trest ve formě mediálního lynče. V obou případech jsou porušována lidská práva a vláda zákona.

Kdo by snad chtěl schvalovat tyto drakonické metody, ať už v rámci „boje s dezinformacemi“, či údajného „hlídání demokracie“, měl by si uvědomit jedno: Ať je sebevíce přesvědčen, že jeho samého se to netýká, protože on je ten slušný a hodný, jde o pouhou iluzi. Když se Boblig ujal funkce inkvizitora, také mnozí mysleli, že jim se nic nestane, neboť jsou přece nevinní. Cenzurování a pranýřování představují dvě různé formy honů na čarodějnice. A jakmile se procesy rozjedou, není si nikdo jistý ničím. V takové zemi se nežije dobře.

Foto: Pixabay

Autor: Martin Schmarcz 


Sdílet
Hodnotit
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars

Doporučujeme

Schmarcz: Mario Draghi Evropanům řekl, co vědí: Unie nevzkvétá. Jeho recept na léčbu však nebude fungovat

12.09.2024, Autor: Martin Schmarcz

Evropská unie čím dál více zaostává za Spojenými státy. Bývalý evropský centrální bankéř má jasno, co s tím. Nalijeme do ekonomiky obrovské peníze a bude líp. Jenomže takhle to opravdu nefunguje. Když Mario Draghi stál v čele Evropské centrální banky (ECB), řešil potíže prostě tím, že tiskl další eura. Sice tím zachránil společnou měnu, ale právě tehdy nám Američané začali výrazně utíkat. A pokud mají být základem léčby churavějící Evropy další masivní společné dluhy, dopadne to zase špatně.

Švehla: Pravdivé informace dvojího druhu o státním rozpočtu

12.09.2024, Autor: Martin Švehla

Nikdo nelže, všichni mluví pravdu. Přesto vznikají dva protichůdné dojmy – na jedné straně uspokojení s tím, jak vláda plní svůj slib konsolidovat veřejné finance a na druhé straně opoziční zděšení z dalšího stamiliardového schodku státního rozpočtu (252 miliardy letos a 230 miliard příští rok). Na jedné straně snižování míry zadlužení, na druhé straně růst státního dluhu. Možná je dobré si v tom udělat trochu jasno.

e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
e-news.cz
e-news.cz - kurzy
Sazka reklama
Apogeo
Reklama

Valorizace důchodů 2025

10.09.2024, Autor: Martin Švehla

Důchodem se v ekonomii označuje jakýkoliv pravidelný peněžní příjem. Nejčastěji se však jako o důchodem mluví o dávkách, které vyplácí stát občanům v konkértních, zákonem daných životních situacích – tedy o důchodech starobních, invalidních, vdovských, vdoveckých a sirotčích. 

Komentář k aktuálnímu stavu stavebnictví

06.09.2024, Autor: Z blogosféry

Jednou z hlavních a nejčastěji zmiňovaných brzd stavebnictví je platná legislativa. Česká republika má jedny z nejkomplikovanějších stavebních předpisů v celé Evropě. Dlouhé povolovací procesy neúměrně prodražují výstavbu. 

Apogeo
Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
e-news.cz
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Reklama

České zdravotnictví není připraveno na další krize

03.09.2024, Autor: Z blogosféry

Český zdravotnický systém je na 10. místě zemí nejhůře připravených na stárnutí populace, možné další epidemie, nárůst chronických chorob a podobné výzvy. Hodnocení vychází z analýzy Healthcare Readiness Index (Indexu připravenosti zdravotnictví), která srovnává 27 evropských zemí.

e-news.cz - kurzy
Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
e-news.cz
e-news.cz - kurzy
Apogeo
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Reklama

Schmarcz: Zoufalství pravicového voliče. Musí se ptát: Proč mi tohle „moje“ vláda dělá?

24.08.2024, Autor: Martin Schmarcz

Pravicoví voliči zdaleka nehlasovali jen „proti“ Babišovi. Hlasovali hlavně „pro“ něco: Pro zodpovědnou politiku. Pro razantní snižování veřejných výdajů. Pro osekání zbytečných vládních agend a snížení počtu lidí placených ze státního rozpočtu. Pro konsolidaci veřejných financí. A samozřejmě pro nezvyšování daní. Čeho se však dočkali?

e-news.cz - kurzy
Apogeo
e-news.cz - kurzy
e-news.cz
Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Reklama