e-news.cz - kurzy
Reklama

Schmarcz: Uregulujeme se k smrti? Zelení svazáci jsou nadšení, že lidem všechno zdraží. Aneb evropská klimatická idiocie nezná mezí

01.05.2023, Autor: Martin Schmarcz

95 votes, average: 4,47 out of 595 votes, average: 4,47 out of 595 votes, average: 4,47 out of 595 votes, average: 4,47 out of 595 votes, average: 4,47 out of 5
Schmarcz: Uregulujeme se k smrti? Zelení svazáci jsou nadšení, že lidem všechno zdraží. Aneb evropská klimatická idiocie nezná mezí

Europoslanci odmávali zdražení všeho všem. Definitivně schválili rozšíření systému emisních povolenek i na dopravu, teplo, průmysl a služby. Stejně jako uhlíkové clo, které zvýší ceny zboží, které se už kvůli klimatickému šílenství nevyplatí vyrábět a musíme ho dovážet.

Evropané v důsledku zeleného fanatismu opět zchudnou. Dostanou proto žebračenky ze speciálního sociálního fondu. Není tohle vrchol idiocie?

Zelený úděl je receptem na katastrofu. Podívejme se, jak hanebná hra se s námi hraje. Napřed se skrze klimatické daně, regulace a vytvoření umělého nedostatku zdraží energie a zlikviduje velká část evropského průmyslu. Tím se zvýší ceny a závislost na dovozech. Když to vše “zafunguje”, tak se emisní povolenky, kvůli nimž platíme přemrštěné ceny za elektřinu, rozšíří úplně na vše. Zničíme zbytek výroby a lidem dále zvýšíme náklady. A ještě jim nutné importy zatížíme uhlíkovým clem. A pak začneme rozdávat sociální dávky…

Ronald Reagan trefně popsal myšlení socialisty: “Hýbe se to? Zdaň to! Pořád se to hýbe? Zreguluj to! Přestalo se to hýbat? Dotuj to!” V Bruselu buď nepochopili, že šlo o varování, ne o návod k použití, nebo prostě mají bolševické myšlení v krvi. Přesně tohle totiž dělají. Ani to clo nepřinese nic dobrého. V současné fází už nejde ani tak o ochranu domácích firem, protože ty už klima hysterická politika zničila, či vyhnala. Jde jen o“trestné” zdražení produktů ze zemí, jež neválčí s uhlíkem a proto vyráběj levněji.

Řítíme se po dálnici do pekel a ještě zrychlujeme. Emisní povolenky za dobu své existence dokázaly, že jde o mimořádně hloupé opatření, které nepomáhá klimatu, lidem prodražuje elektřinu a vydělávají na něm pouze zahraniční spekulanti. Během loňské energetické krize proto vznikl tlak na změnu. Zelení byrokraté mu však nejen odolali, ale ještě prosadili rozšíření tohoto sebedestruktivního systému úplně na vše. A klima fanatici si ještě sebestředně zatleskají, jak občanům zase pořádně zavařili.

Piráti či euroslanec za TOP 09 Luděk Niedermayer si nové regulace nadšeně pochvalují. Klima nám prý poděkuje, o chudáky se postará sociální fond, no a paliva se podle bývalého viceguvernéra ČNB (!) vlastně nezdraží, protože to zatáhnou jejich výrobci, ne motoristé. Jistě, zvyšování daní funguje jako perpetuum mobile, vezmou ho na sebe producenti a prodejci, na zákazníky nedopadne… To má podobu dezinformace: My lidem nic nezdražujeme, jen napomáháme k tomu, aby výrobky a služby byly více “klimaticky efektivní”.

Je to zoufalé. Vlastníci uhelných elektráren varují, že pokud vláda nenajde řešení, budou je muset zavřít. Ano, sice dokáží vyrábět kilowatthodinu za 0,7 koruny. Jenomže povolenky ji prodraží o další 2,40 Kč, takže vinou regulace nejsou konkurenceschopní. Pokud opravdu vypnou kotle, pak Česko nebude ani schopno potřebné množství elektřiny odnikud dovézt. Vstoupí-li v platnost mimořádně stupidní norma Euro 7, Škodovka přestane vyrábět malá levná auta. Průmysl utíká mimo Evropu do zemí, kde je daleko levnější elektřina.

Tohle všechno se už nyní děje. A zelení svazáci dále utahují klimatické šrouby a ještě se u toho radují. Nechce se věřit, že jsou opravdu tak hloupí a nikoli uplacení. Třeba Ruskem, jemuž Zelený úděl přihrával kontrakty na plyn, zvláště v Německu. Čínou, jejíž růst je hnán i exporty do EU, ať už se jedná o baterie, solární panely a suroviny nutné pro zelenou transformaci, nebo běžné výrobky, které už si kvůli klimatickým regulacím nedokáže zajistit sami. Bankami a fondy vydělávajícími na spekulacích s emisními povolenkami.

Ano, na evropské klima hysterii vydělává kde kdo. Lobbisté se zelenými technologiemi, cizí mocnosti, mocné globální kapitálové skupiny. Na straně poražených je evropský průmysl a občané. Jak dlouho tohle může trvat? Až do úplného zbídačení kontinentu? Nebo do té doby, než už toho lidé budou mít dost a prostě se vzbouří, jako už se to stalo v případě sedláků v Nizozemsku? Či nakonec politici přeci jen dostanou rozum a začnou dělat to, za co jsou placeni, tedy hájit zájmy vlastních občanů?

Tady končí legrace. Loňský rok měl být názornou výstrahou, že jdeme úplně špatným směrem. Pravda, unijní elity se chvilku bály, dokonce i jejich guru, místopředseda Evropské komise pro zelenou destrukci Frans Timmermans začal mluvit o tom, že by se lidem mělo povolit uhlí, aby třeba nevzali do ruky vidle. Avšak Bruselané se rychle oklepali a místo aby šlápli na brzdu, přidali plyn. Pod heslem “co je drahé, může být ještě dražší” si odmávali zpřísněný balíček Fit For 55, včetně rozšíření povolenek a uhlíkového cla.

Co s tím můžeme dělat my občané? Pořád ještě máme volební právo. Příští rok v květnu se rozhodne o složení Evropského parlamentu, což je klíčová instituce, z níž se nyní šíří zelené zlo. Měli bychom důsledně volit klima realistické politiky, kteří skoncují s tímto šílenstvím, které je planetě k ničemu a nás jen zbytečně oslabuje a přivádí do chudoby. Samozřejmě, musí to dobře dopadnout nejen u nás, ale i v dalších zemích, hlavně v těch velkých, jako třeba v Německu. Jinak se nezmění nic. Či jen k horšímu.

Přes Evropský parlament prochází veškerá unijní legislativa včetně té zelené. Přičemž ten současný je dokonce daleko fanatičtější než Evropská komise, jejíž složení rovněž schvaluje. Kdyby v tomto tělese zvítězil kritický rozum místo zeleného šílenství, máme vyhráno. Zdá se to nemožné. Ale naděje umírá poslední. Musíme se jí držet, protože když se nám nepodaří co nejdříve porazit zelené svazáky s jejich regulační mánií, Evropu skutečně čeká smrt civilizace v důsledku klima idiocie.

MARTIN SCHMARCZ, vydavatel revue SPEKTÁKL, spektakl.gazetis.to

Foto: Pixabay

Zdroj: Martin Schmarcz


Sdílet
Hodnotit
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars

Doporučujeme

e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Sazka reklama
Apogeo
Reklama

Smrčka: U Pekingu se bojuje o Pensylvánii

23.04.2024, Autor: red

Dost možná rozhodne Pensylvánie podzimní prezidentské volby ve Spojených státech. Na oltář volebních hlasů dělníků bude proto slavnostně položena i nová americko – čínská obchodní válka.

Hypotéky by mohly zlevňovat rychleji. Riziko snadného odchodu klientů ale pokles sazeb brzdí

22.04.2024, Autor: Z blogosféry

Banky zlevňují hypoteční úvěry hodně pozvolna. Prudký pokles úrokových sazeb by mohl vyvolat spirálu refinancování i běžících fixací nebo tlak na banky, aby sazby v průběhu fixace snižovaly. Mírný poplatek za předčasné splacení totiž dává klientům více volnosti, banky ale riziko jejich odchodu nutně musí zohlednit v cenotvorbě.

e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Apogeo
Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
Reklama

Daňhel: Dohledové orgány by měly zamezit neodbornému srovnávání povinného ručení

16.04.2024, Autor: Jaroslav Daňhel

Na začátku března uveřejnil Ekonomický magazín můj příspěvek Ekonomika „povinného ručení“ musí čelit trendu růstu škodního průběhu. Vzápětí v časopisu Pojistný obzor vyšel text „Povinné ručení zůstává pod tlakem vysoké škodní inflace“. Pojistný matematik Petr Jedlička zde konstatoval, že rozevírání nůžek mezi průměrnou škodou a průměrným pojistným pokračuje. 

Zemřel demýtizátor racionality

16.04.2024, Autor: red

Než se do toho se svým kolegou Amosem Tverskym pořádně pustili, ekonomie byla přesvědčena, že v podstatě bohatě vystačí s matematickým aparátem, sofistikovanými vzorci a důvěrou v lidskou racionalitu.

Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
Apogeo
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Reklama

Schmarcz: Peklo mimořádných schůzí aneb proč dělat něco užitečného, když místo toho můžeme hrát před voliči trapné divadlo?

14.04.2024, Autor: Martin Schmarcz

Mimořádné schůze se mají konat jen mimořádně. Třeba když vypukne válka, pandemie, stav legislativní nouze, nebo vláda provede něco strašného, na co nestačí interpelace. U nás se z toho stává běžný kolorit. Něco ve stylu speciálního vysílání. Obvykle to ale spíše dopadne jako podřadná telenovela.

Poradna: Vyplatí se platit nájem, nebo splácet hypotéku?

12.04.2024, Autor: Z blogosféry

Řada rodin se rozhoduje mezi bydlením v nájmu a pořízením vlastního domova na hypotéku. Obě možnosti mají své výhody i nevýhody. Z pohledu budování majetku je vždy výhodnější pořízení vlastní nemovitosti na hypotéku.

e-news.cz - kurzy
Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
Apogeo
e-news.cz - kurzy
Reklama