Apogeo
Reklama

Schmarcz: Piráti jdou po Křetínském. Ale měli by sami zpytovat svědomí, protože oni podporují klimatickou politiku, která může za drahé energie

04.09.2024, Autor: Martin Schmarcz

11 votes, average: 4,36 out of 511 votes, average: 4,36 out of 511 votes, average: 4,36 out of 511 votes, average: 4,36 out of 511 votes, average: 4,36 out of 5
Schmarcz: Piráti jdou po Křetínském. Ale měli by sami zpytovat svědomí, protože oni podporují klimatickou politiku, která může za drahé energie

Pirátům vadí, že Daniel Křetínský zbohatl. Tvrdí, že vydělal na drahé elektřině a vláda ho měla pořádně zdanit. Tenhle „hon na energobarona“ je nesmyslný hned v několika rovinách. Za prvé, máme kapitalismus a do něj tyto bolševické manýry nepatří. Za druhé, Energetický průmyslový holding (EPH) vydělává na energiích převážně v cizině, hlavně v Německu. Za třetí – a to je nejdůležitější – světlo a teplo lidem nezdražili „fosilní oligarchové“, ale zelení šílenci, kteří prosadili nesmyslnou evropskou klimatickou politiku.

Celý ten příběh, který zdaleka nezahrnuje jen nového nejbohatšího Čecha, je ukázkou pokrytectví, zlé vůle a zabedněnosti evropských zelených elit. Ty už patnáct let dělají vše pro to, aby elektřina byla v Evropské unii nedostatková a drahá. Což se jim celkem „daří“. Všude se zavírají uhelné elektrárny, zároveň se brání stavbě elektráren jaderných a preferované obnovitelné zdroje nemají šanci výpadek nahradit, protože dodávají jen občas. Řítíme se do strašného průšvihu a zasvěcení to vědí. Vlastně i nezasvěcení – stačí, že myslící.

Jako doklad šílenosti Green Dealu snad stačí uvést dvě věci. Za prvé: Němci, kteří jsou jeho tahounem, zavřeli všechny atomové reaktory, takže nyní musejí spoléhat na uhlí, v důsledku čehož mají přes investice v řádech bilionů korun do slunce a větru „špinavější“ energetiku, než Česko. Za druhé: Podle „zeleného“ ministra hospodářství Roberta Habecka by německé firmy měly vyrábět jen v časech, kdy fouká a svítí, takže je dost elektřiny. Klimatický komunismus je zkrátka na postupu…

Česká republika má alespoň dvě jaderné elektrárny, které vyrábějí polovinu naší spotřeby. A (zatím) provozujeme uhelné elektrárny, čili v součtu je u nás dost stabilních zdrojů, které zajišťují pravidelné dodávky. Nicméně hloupý Zelený úděl i u nás zvedá ceny elektřiny. Což je logické, když v důsledku klima hysterie se v EU snižuje její výroba. Drasticky se to projevilo poté, co Rusko zahájilo agresi na Ukrajině, kvůli čemuž ještě začal být drahý plyn. Samozřejmě, Putin je lump, ale primárně jsme si tuhle krizi zavinili sami.

Myslíte si, že zelení extremisté se chytli za nos a prosili za odpuštění, co nám způsobili? Ani náhodou. Kromě ruského diktátora (který opravdu není bez viny) začali ukazovat prstem na „fosilní oligarchy“. Jako by ti za něco mohli… Jen vyrábějí a prodávají elektřinu. Což je v EU čím dál těžší, takže spíše bychom měli mít strach že „zavřou krám“. Což u uhelných elektráren reálně hrozí. Tento byznys masivně trpí kvůli Green Dealu, protože povolenky a regulace činí podnikání v oboru nerentabilním.

Progresivisté včetně Pirátů měli roky škodolibou radost a posmívali se majitelům uhelných elektráren, jak se jim špatně daří. Jenže ouha, když došlo na lámání chleba, měli tito najednou zboží, jež se stalo vzácným, tedy po něm byla velká sháňka a značně stouplo v ceně. Otloukánci klimatistů najednou začali vydělávat. Což se „zeleným mozkům“ samozřejmě nelíbilo a tak začali vymýšlet, jak by je o jejich zasloužené zisky zase připravili. Pravda, pomohli jim i „pravičáci“ z ODS – společně vymysleli „windfall tax“ (WFT).

„Daň z neočekávaných zisků“ měla za cíl zabavit údajně nespravedlivě vysoké příjmy. Celý ten koncept je poněkud pošahaný… Vlastně se tím říká: dokud majitelé elektráren v důsledku unijní klimatické politiky prodělávají, je vše v pořádku, jakmile ale začnou aspoň na chvíli vydělávat, tak jim jejich peníze sebereme. Ale stalo se a přes velkou kritiku tento zákon stále platí. K velké nelibosti Pirátů ale nedosáhl na Daniela Křetínského, kterého si z nějakého důvodu vybrali jako hlavní objekt své zelené nenávisti.

Nakonec prakticky jedinou společností, která WFT odnesla, se stal ČEZ a jeho menšinoví akcionáři. Protože firmu ovládá stát, nemohli si její manažeři dovolit „optimalizovat“ a tak zaplatili vše takzvaně i s úroky a za všechny ostatní. Banky jednoduše na našem území vykázaly menší zisky a převedly je na své zahraniční matky (jak to ostatně činí běžně). Podobně se zachoval i Daniel Křetínský, jehož holding EPH beztak vydělává z velké části v jiných zemích Evropské unie – takže tam nyní začal tyto zisky i danit.

Dopad celé slavné WFT byl celkově záporný. Banky tu zdanily své výdělky ještě v menší míře, než běžně. Vláda sice získala miliardy z ČEZ, ale na úkor minoritářů, což snížilo beztak chabou důvěru v český akciový trh. Tato škoda možná není na první pohled vidět, ale pocítíme ji všichni. A Křetínský, který coby vlastenec dosud danil své zahraniční zisky doma, převedl tuto povinnost mimo republiku. Tohle se jednou bude učit na ekonomických vysokých školách jako příklad mizerné daňové politiky.

Piráty ale tato fakta vůbec nezajímají. Nevidí, či nechtějí vidět, že za zdražení elektřiny může jimi podporovaný Green Deal. A strašně se zlobí na majitele EPH, že jim své zisky dobrovolně neodevzdal převázané zelenou mašličkou a dovolil si „nechutně“ zbohatnout. Dokonce obviňují ODS z komplotu, že prý schválně napsala WFT tak, aby se z ní Křetínský mohl vysmeknout. To už je vrchol paranoie, ignorance a bájné lhavosti. On varoval předem, že pokud tenhle nesmysl projde, začne danit mimo Česko.

Místo aby stát získal peníze navíc, přišel o miliardy z daní, jež u nás odváděl EPH ze zahraničních zisků. Mimochodem, Křetínský mimo jiného dobře vydělává na hlouposti Němců, vsadil totiž u nich na uhlí, od nějž všichni odcházeli. Zelení ideologové jsou bez sebe vzteky, že spekuluje proti Green Dealu. Ale že celá tahle politika je špatná a škodlivá, ví každý, kdo nad tím trochu přemýšlí. Přejme novému nejbohatšímu Čechovi jeho peníze. Názorně totiž ukazuje hloupost a licoměrnost „zelených mozků“.

Martin Schmarcz, vydavatel revue SPEKTÁKL, spektakl.gazetis.to

Foto: Pixabay

Autor: Martin Schmarcz


Sdílet
Hodnotit
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars

Doporučujeme

Daňhel: Pojišťovny v roli zelených aktivistů?

13.09.2024, Autor: Jaroslav Daňhel

V posledním čísle Pojistného obzoru byl publikován bilanční rozhovor s A. Bradstetterem při příležitosti ukončení jeho mandátu prezidenta Insurance Europe. 

Schmarcz: Mario Draghi Evropanům řekl, co vědí: Unie nevzkvétá. Jeho recept na léčbu však nebude fungovat

12.09.2024, Autor: Martin Schmarcz

Evropská unie čím dál více zaostává za Spojenými státy. Bývalý evropský centrální bankéř má jasno, co s tím. Nalijeme do ekonomiky obrovské peníze a bude líp. Jenomže takhle to opravdu nefunguje. Když Mario Draghi stál v čele Evropské centrální banky (ECB), řešil potíže prostě tím, že tiskl další eura. Sice tím zachránil společnou měnu, ale právě tehdy nám Američané začali výrazně utíkat. A pokud mají být základem léčby churavějící Evropy další masivní společné dluhy, dopadne to zase špatně.

e-news.cz - kurzy
Reklama

Švehla: Pravdivé informace dvojího druhu o státním rozpočtu

12.09.2024, Autor: Martin Švehla

Nikdo nelže, všichni mluví pravdu. Přesto vznikají dva protichůdné dojmy – na jedné straně uspokojení s tím, jak vláda plní svůj slib konsolidovat veřejné finance a na druhé straně opoziční zděšení z dalšího stamiliardového schodku státního rozpočtu (252 miliardy letos a 230 miliard příští rok). Na jedné straně snižování míry zadlužení, na druhé straně růst státního dluhu. Možná je dobré si v tom udělat trochu jasno.

Valorizace důchodů 2025

10.09.2024, Autor: Martin Švehla

Důchodem se v ekonomii označuje jakýkoliv pravidelný peněžní příjem. Nejčastěji se však jako o důchodem mluví o dávkách, které vyplácí stát občanům v konkértních, zákonem daných životních situacích – tedy o důchodech starobních, invalidních, vdovských, vdoveckých a sirotčích. 

Komentář k aktuálnímu stavu stavebnictví

06.09.2024, Autor: Z blogosféry

Jednou z hlavních a nejčastěji zmiňovaných brzd stavebnictví je platná legislativa. Česká republika má jedny z nejkomplikovanějších stavebních předpisů v celé Evropě. Dlouhé povolovací procesy neúměrně prodražují výstavbu. 

e-news.cz - kurzy
Reklama

České zdravotnictví není připraveno na další krize

03.09.2024, Autor: Z blogosféry

Český zdravotnický systém je na 10. místě zemí nejhůře připravených na stárnutí populace, možné další epidemie, nárůst chronických chorob a podobné výzvy. Hodnocení vychází z analýzy Healthcare Readiness Index (Indexu připravenosti zdravotnictví), která srovnává 27 evropských zemí.

Apogeo
Reklama
e-news.cz - kurzy
Reklama