e-news.cz - kurzy
Reklama

Schmarcz: Odbory, komory, horory, jak se to rýmuje? O politickém zneužívání zaměstnaneckých a profesních svazů

13.03.2024, Autor: Martin Schmarcz

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
Schmarcz: Odbory, komory, horory, jak se to rýmuje? O politickém zneužívání zaměstnaneckých a profesních svazů

Odbory jako prodloužená ruka socialistů? Nebo nově Andreje Babiše? Ten už přitom nyní ovládá Agrární komoru a s její pomocí dělá v zemi bordel. Zaměstnanecké a zaměstnavatelské svazy se historicky vždy míchaly do politiky a politika do nich.

Tyto vazby jsou však v poslední době zpřetrhány a navíc stavovské organizace, ať už sdružující kapitalisty, dělníky, či rolníky, dávno nemají moc a vliv jako kdysi. Přesto vzbuzuje jisté obavy, kdyby agrobaroni a odboráři plnili přání a cíle jednoho muže.

Českomoravská komora odborových svazů (ČMKOS) je v hluboké krizi. Ztrácí členy i akceschopnost. Ani v dobách těžké krize nebyla schopna dostat na náměstí více než několik tisíc lidí, řádově méně než prokremelští aktivisté. Nespokojenost s tímto stavem vyvrcholila pučem, když pod záminkou zpoždění v placení členských poplatků předsednictvo sestřelilo dlouholetého předsedu Josefa Středulu. Kdo přijde po něm? A s jakými záměry? Budou se odbory radikalizovat? A v čí prospěch?

To Agrární komora (AK ČR) a s ní personálně propojený Zemědělský svaz (SZ ČR) o vliv nikdy nepřišly. Prim v nich hrají agrobarni (velké konglomeráty vzniklé vesměs agresivním skupováním menších podniků za úvěry od polostátních bank v 90. letech) a překabátění bolševičtí jézéďáci (kteří nikdy nevrátili půdu vlastníkům). Tyto organizace po celou diktují podmínky v celém sektoru, vykořisťují ty menší a vydírají každou vládni garnituru. Obvykle k tomu ani nepotřebují posílat někam traktory a hnůj.

Postavení průmyslových a zemědělských komor je opravdu značně rozdílné. Ty druhé těží z toho, že zemědělství je sice malým, leč strategickým sektorem a v rámci Evropské unie rovněž nejvíce dotovaným (spolkne třetinu celého ročního rozpočtu). Rovněž mají totální monopol, nejsou roztříštěné do mnoha svazů jako ČMKOS a rozhoduje v nich pár desítek holdingů. Několik tisíc středních firem se jim musí podřídit. Přes dvacet tisíc sedláků má vlastní Asociaci soukromého zemědělství, ale její vliv je marginální.

Odboráři se prosazují čím dál hůře. Agrobaroni mají pod palcem drtivou většinu půdy a mluví za „obě strany“, jak zaměstnavatele, tak zaměstnance. Ale ČMKOS zastupuje jen malé procento dělníků a své požadavky prosazuje de facto jen díky spojení s velkými korporacemi, s nimiž lobbují často společně (typicky stravenky a benefity). Pryč jsou časy statisícových demonstrací proti pravicovým reformám. Změnila se i mentalita jejich vůdců, o nichž už se neříká, že jsou „tátové pracujících lidu“. Což se ovšem nelíbí radikálům…

U agrobaronů je jasno. Velcí hráči jsou stejná krevní skupina jako majitel Agrofertu. Sedláci protestují primárně proti Zelenému údělu a eurobyrokracii, tak AK ČR a SZ ČR chtějí snížit sociální pojistné, zvýšit domácí dotace a nedanit ty evropské, tedy peníze od českých daňových poplatníků. A když Andrej Babiš zavelel, že nemají táhnout na Brusel, ale na Prahu, jeho přání bylo (předem) splněno. Tohle nejsou žádní zemědělci a média by je tak neměla nazývat. Jde o agrární oligarchy napojené na ANO a jeho lídra.

V odborech zatím situace vyjasněná není. Josef Středula, ať byl jaký byl, se choval nezávisle a autonomně. Nelze říci, že vedl nějakou „pátou kolonu ČSSD“, byť řada jiných významných odborářů včetně předešlých předsedů komory byli jejími členy. Po jeho prapodivném sesazení se začalo spekulovat, že jeho místo chce obsadit nynější šéf Odborového svazu Kovo (ten je v ČMKOS nejmocnější a zrušil členství Středulovi, čímž ho diskvalifikoval ve funkci předsedy) Roman Ďurčo. Což je člověk blízký Babišovi.

Co by znamenalo, kdyby se novým odborářským bossem stal Roman Ďurčo? Nepochybně by se komora daleko více radikalizovala – ale také politizovala. Možná po vzoru Agrární komory. Ta je de facto další divizí Agrofertu (podobně jako hnutí ANO). Místo aby hájila zájmy oboru, jde jí pouze o zisky největších holdingů, jež mají zaplatit ti, kterým už předtím agrobaroni nehorázně zdražili jídlo – tedy čeští občané. Navíc plní program a přání opozičního lídra a nelze ji brát jako politicky nezávislou, natož neutrální.

Kdyby stejně začala vystupovat největší odborová centrála, získal by Babiš další páku, jak prosazovat své zájmy. Lze čekat, že by se ČMKOS a ANO tvářily, že nemají nic společného a jde o protesty dělníků, tak jako se nátlaku agrobaronů říká „demonstrace zemědělců“. Nazývejme však věci pravými jmény. Alespoň v druhém případě, neboť u toho prvního nevíme, jak to dopadne. Takže žádní zemědělci, ale bohaté holdingy v čele s Agrofertem bojují za vyšší dotace a nižší zdanění svých zisků a politickou agendu ANO.

Hrozí politické zneužití odborových a zemědělských komor? Napojení odborů na levicové strany, nebo spolupráce podnikatelských svazů s těmi pravicovými v minulosti nebylo výjimkou. Jenže tehdy partaje vznikaly jako reprezentace profesních či zaměstnaneckých skupin a jejich zájmy hájily otevřené a transparentně. Agrárníci, nejmocnější strana 1. republiky, opravdu zastupovali venkov a byli jeho obyvateli voleni. Sociální demokraté byli spojeni s dělníky a jejich spolky a organizacemi.

Programy dnešních stran jsou univerzální a i když cílí na určité voličské skupiny, nejsou exkluzivní, snaží se oslovit každého, kdo se ztotožní s jejich hodnotami. Pokud to chce někdo změnit, proč ne? Ale ať se k tomu přihlásí. Ať hnutí ANO a Agrární komora deklarují, že společně prosazují zájmy velkých hráčů, nikoli celého zemědělství – a už vůbec ne sedláků. Ať máme jasno. Hlavně abychom se nedočkali vystoupení „rolníků“ a „dělníků“, jež ve skutečnosti budou maskovanými úderkami hnutí ANO. To by byl vážně horor.

Martin Schmarczvydavatel revue SPEKTÁKL, spektakl.gazetis.to

Foto: Pixabay

Autor: Martin Schmarcz


Sdílet
Hodnotit
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars

Doporučujeme

Apogeo
Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Reklama

Smrčka: U Pekingu se bojuje o Pensylvánii

23.04.2024, Autor: red

Dost možná rozhodne Pensylvánie podzimní prezidentské volby ve Spojených státech. Na oltář volebních hlasů dělníků bude proto slavnostně položena i nová americko – čínská obchodní válka.

Hypotéky by mohly zlevňovat rychleji. Riziko snadného odchodu klientů ale pokles sazeb brzdí

22.04.2024, Autor: Z blogosféry

Banky zlevňují hypoteční úvěry hodně pozvolna. Prudký pokles úrokových sazeb by mohl vyvolat spirálu refinancování i běžících fixací nebo tlak na banky, aby sazby v průběhu fixace snižovaly. Mírný poplatek za předčasné splacení totiž dává klientům více volnosti, banky ale riziko jejich odchodu nutně musí zohlednit v cenotvorbě.

e-news.cz - kurzy
Apogeo
Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Reklama

Daňhel: Dohledové orgány by měly zamezit neodbornému srovnávání povinného ručení

16.04.2024, Autor: Jaroslav Daňhel

Na začátku března uveřejnil Ekonomický magazín můj příspěvek Ekonomika „povinného ručení“ musí čelit trendu růstu škodního průběhu. Vzápětí v časopisu Pojistný obzor vyšel text „Povinné ručení zůstává pod tlakem vysoké škodní inflace“. Pojistný matematik Petr Jedlička zde konstatoval, že rozevírání nůžek mezi průměrnou škodou a průměrným pojistným pokračuje. 

Zemřel demýtizátor racionality

16.04.2024, Autor: red

Než se do toho se svým kolegou Amosem Tverskym pořádně pustili, ekonomie byla přesvědčena, že v podstatě bohatě vystačí s matematickým aparátem, sofistikovanými vzorci a důvěrou v lidskou racionalitu.

Schmarcz: Peklo mimořádných schůzí aneb proč dělat něco užitečného, když místo toho můžeme hrát před voliči trapné divadlo?

14.04.2024, Autor: Martin Schmarcz

Mimořádné schůze se mají konat jen mimořádně. Třeba když vypukne válka, pandemie, stav legislativní nouze, nebo vláda provede něco strašného, na co nestačí interpelace. U nás se z toho stává běžný kolorit. Něco ve stylu speciálního vysílání. Obvykle to ale spíše dopadne jako podřadná telenovela.

Apogeo
Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Reklama

Poradna: Vyplatí se platit nájem, nebo splácet hypotéku?

12.04.2024, Autor: Z blogosféry

Řada rodin se rozhoduje mezi bydlením v nájmu a pořízením vlastního domova na hypotéku. Obě možnosti mají své výhody i nevýhody. Z pohledu budování majetku je vždy výhodnější pořízení vlastní nemovitosti na hypotéku.

e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Apogeo
e-news.cz - kurzy
Sazka reklama
Reklama