e-news.cz - kurzy
Reklama

Průměrná mzda v ČR pro rok 2024

14.07.2024, Autor: Martin Švehla

1 vote, average: 4,00 out of 51 vote, average: 4,00 out of 51 vote, average: 4,00 out of 51 vote, average: 4,00 out of 51 vote, average: 4,00 out of 5
Průměrná mzda v ČR pro rok 2024

Jako statistický ukazatel má průměrná mzda značnou vypovídací schopnost – dobře slouží ke sledování vývojových trendů, k mezinárodnímu srovnání i k posouzení relací mezi odvětvími a sociálními skupinami. Průměrná mzda figuruje také v legislativě, od její hodnoty se odvíjejí další parametry pracovního trhu a zároveň platí, že většina zaměstnanců má příjem nižší než průměrná mzda. Pojďme si tedy tento pojem blíže vysvětlit.

Ve veřejném prostoru se sice většinou mluví jednoduše o “průměrné mzdě”, ale ve skutečnosti se může jednat o některý ze čtyř následujících pojmů:  

Průměrná nominální mzda – je statisticky zjištěný ukazatel. Jedná se o součet všech zúčtovaných mezd a platů v daném období, dělený počtem registrovaných zaměstnanců. Zveřejňuje se každé čtvrtletí a jeho váha je především v možnosti sledování celkového trendu vývoje.

Průměrná reálná mzda – je pojem ekonomický, v podstatě je to průměrná nominální mzda, korigovaná mírou inflace, takže dává představu o kupní síle mzdy a jejím vývoji (co si lze za mzdu reálně koupit).

Očekávaná průměrná mzda – je veličina, se kterou pracují zákony a vládní nařízení. Ty sice zkráceně uvádějí pouze pojem “průměrná mzda”, ale nejedná se o výše zmíněné, statisticky zjištěné číslo. Už proto ne, protože tuto průměrnou mzdu vyhlašuje vláda svým nařízením pro nadcházející rok – tedy pro období, kdy ještě mzdy vyplaceny nejsou.

Průměrná mzda – medián – je opět statisticky zjištěný ukazatel a opět průměr, nikoliv však aritmetický. Jedná se o prostřední hodnotu mzdy, tedy o částku, která se nachází přesně

Průměrná nominální mzda

Do výpočtu průměrné nominální mzdy se kromě základních hrubých mezd a platů zahrnují i náhrady mzdy, odměny, příplatky, doplatky a další složky, zúčtované k výplatě zaměstnancům v daném období. Nezahrnují se ostatní osobní náklady, tedy odměny za práci mimo pracovní poměr, odměny za znalecké posudky, odstupné atp. Součet se pak dělí evidenčním počtem zaměstnanců. Tento ukazatel zjišťuje a čtvrtletně zveřejňuje Český statistický úřad (ČSÚ). Průměrnou mzdu je třeba chápat jako ukazatel o celkové mzdové úrovni v zemi, který slouží k posuzování trendu, k mezinárodnímu srovnání a ke strukturálnímu posouzení. Zde jsou některé příklady:

Vývoj průměrné mzdy v ČR 2012 – 2023: 

Zdroj: EM

Průměrná mzda v jednotlivých krajích ČR ve 4. čtvrtletí 2023:

Kraj Prům. mzda
Praha 55 925
Středočeský kraj 46 535
Jihočeský kraj 42 761
Plzeňský kraj 44 231
Karlovarský kraj 40 559
Ústecký kraj 43 165
Liberecký kraj 41 911
Královéhradecký kraj 43 079
Pardubický kraj 41 802
Kraj Vysočina 42 623
Jihomoravský kraj 45 569
Olomoucký kraj 41 880
Zlínský kraj 42 318
Moravskoslezský kraj 42 068

Z přehledu je zřejmé, že nejvyšší výdělky jsou v Praze a ve SČ kraji, oba jsou i vysoko nad republikovým průměrem. Lze předpokládat, že právě v Praze je i řada velmi vysokých mezd, které vychylují republikový průměr směrem nahoru. Nižší než tento průměrný plat pobírají až dvě třetiny všech zaměstnanců. Když chce tedy například někdo zjistit, zda je jeho mzda podprůměrná či nadprůměrná, lépe mu poslouží jiný ukazatel:

Mzdový medián

Seřadíme-li všechny vyplacené mzdy podle velikosti, je mediánem mezd ta mzda, která je přesně uprostřed. Polovina všech mezd je nižší než medián a polovina vyšší. V čtvrtém čtvrtletní 2023 byl mzdový medián 39 685 Kč, tedy podstatně nižší než aritmetický průměr. Tento ukazatel tedy dává lepší vhled do skutečné úrovně hrubých mezd a platů. Umožňuje například srovnání úrovně mezd podle pohlaví. Mediánová (prostřední) mzda mužů byla 42.340 Kč, mediánová mzda žen byla 36.842 Kč.

Průměrné mzdy ve vybraných profesích:

Odvětví Průměrná mzda
Informační a komunik. technologie 77 915 Kč
Peněžnictví a pojišťovnictví 72 440 Kč
Energetika 68 186 Kč
Vzdělávání 43 233 Kč
Zemědělství, lesnictví, rybářství 34 136 Kč
Administrativní a podpůrné činnosti 30 321 Kč
Ubytování, stravování, pohostinství 25 731 Kč

Rozdíl mezi mzdou a platem

Jednoduše řečeno je mzda odměnou za práci v soukromém sektoru a plat odměnou za práci ve státním sektoru. I když se pro účely statistiky mzdy a platy sčítají, podstatný rozdíl mezi nimi je, a to v jejich stanovení. Zatímco platy se zaměstnancům přiznávají na základě tarifních tříd, stanovení mzdy je volnější a závisí na dohodě zaměstnance a zaměstnavatele. Dodrženy musejí být pouze limity podle zákoníku práce.

Reálná mzda v korunách

Jedná se vždy o údaj, vztažený k určité výchozí úrovni (v tabulce k úrovni průměrné nominální mzdy ve 4. Čtvrtletí 2021) . Průměrná (nominální) mzda byla tehdy 40.601 Kč a do konce roku 2023 vystoupala na 46.013 Kč. Za stejné období však vzrostly ceny o 24,5 % (inflace měřená CPI). Když si řekneme, že 1. ledna 2022 se reálná mzda rovnala mzdě nominální, pak za dva roky vzrostla nominálně o 13,3 %, ale reálně klesla o 8,97 %, z čehož pokles za rok 2023 činil 2,9 %. V tabulce je tedy hodnota reálné mzdy, vypočítaná z průměrné nominální mzdy posledního čtvrtletí roku 2021. V korunách pak lze říci, že průměrná mzda stoupla nominálně o 5.412 Kč, ale reálně klesla o 3.643 Kč. Inflace ve výši 24,5 % snížila mzdu o 9.055 Kč, tedy “požrala” celé nominální zvýšení a ještě značný kus.  

Kalkulačka reálných mezd

Zdroj kalkulačky: Výpočet reálné mzdy, Kurzy.cz

Průměrná (očekávaná) mzda?

Zákony o sociálním zabezpečení, důchodovém pojištění a o daních z příjmů zmiňují sice průměrnou mzdu, ale ta se vládním nařízením nevyhlašuje. Vypočítá se pro každý rok ze dvou statistických údajů a to:

  • všeobecného vyměřovacího základu (40 638 Kč pro rok 2024) a
  • přepočítacího koeficientu (1,0819 pro rok 2024).

Oba parametry lze dohledat v nařízení č. 286/2023 Sb.. Jejich jednoduchým vynásobením dostaneme očekávanou průměrnou mzdu pro příslušný, tedy i pro letošní rok. Oba také mají oporu ve statisticky zjištěných údajích. Všeobecný vyměřovací základ je v podstatě průměrnou nominální mzdou na úrovni před dvěma roky a přepočítací koeficient je index vývoje za bezprostředně následující pololetí. Pro rok 2024 se tedy jedná o průměrnou nominální mzdu roku 2022 a koeficient podle růstu za 1. pololetí roku 2023.

Foto: Pixabay

Autor: Martin Švehla


Sdílet
Hodnotit
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars

Doporučujeme

Schmarcz: Mario Draghi Evropanům řekl, co vědí: Unie nevzkvétá. Jeho recept na léčbu však nebude fungovat

12.09.2024, Autor: Martin Schmarcz

Evropská unie čím dál více zaostává za Spojenými státy. Bývalý evropský centrální bankéř má jasno, co s tím. Nalijeme do ekonomiky obrovské peníze a bude líp. Jenomže takhle to opravdu nefunguje. Když Mario Draghi stál v čele Evropské centrální banky (ECB), řešil potíže prostě tím, že tiskl další eura. Sice tím zachránil společnou měnu, ale právě tehdy nám Američané začali výrazně utíkat. A pokud mají být základem léčby churavějící Evropy další masivní společné dluhy, dopadne to zase špatně.

Švehla: Pravdivé informace dvojího druhu o státním rozpočtu

12.09.2024, Autor: Martin Švehla

Nikdo nelže, všichni mluví pravdu. Přesto vznikají dva protichůdné dojmy – na jedné straně uspokojení s tím, jak vláda plní svůj slib konsolidovat veřejné finance a na druhé straně opoziční zděšení z dalšího stamiliardového schodku státního rozpočtu (252 miliardy letos a 230 miliard příští rok). Na jedné straně snižování míry zadlužení, na druhé straně růst státního dluhu. Možná je dobré si v tom udělat trochu jasno.

e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
e-news.cz
Apogeo
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Reklama

Valorizace důchodů 2025

10.09.2024, Autor: Martin Švehla

Důchodem se v ekonomii označuje jakýkoliv pravidelný peněžní příjem. Nejčastěji se však jako o důchodem mluví o dávkách, které vyplácí stát občanům v konkértních, zákonem daných životních situacích – tedy o důchodech starobních, invalidních, vdovských, vdoveckých a sirotčích. 

Komentář k aktuálnímu stavu stavebnictví

06.09.2024, Autor: Z blogosféry

Jednou z hlavních a nejčastěji zmiňovaných brzd stavebnictví je platná legislativa. Česká republika má jedny z nejkomplikovanějších stavebních předpisů v celé Evropě. Dlouhé povolovací procesy neúměrně prodražují výstavbu. 

e-news.cz
Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Apogeo
Reklama

České zdravotnictví není připraveno na další krize

03.09.2024, Autor: Z blogosféry

Český zdravotnický systém je na 10. místě zemí nejhůře připravených na stárnutí populace, možné další epidemie, nárůst chronických chorob a podobné výzvy. Hodnocení vychází z analýzy Healthcare Readiness Index (Indexu připravenosti zdravotnictví), která srovnává 27 evropských zemí.

e-news.cz
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Apogeo
e-news.cz - kurzy
Reklama

Schmarcz: Zoufalství pravicového voliče. Musí se ptát: Proč mi tohle „moje“ vláda dělá?

24.08.2024, Autor: Martin Schmarcz

Pravicoví voliči zdaleka nehlasovali jen „proti“ Babišovi. Hlasovali hlavně „pro“ něco: Pro zodpovědnou politiku. Pro razantní snižování veřejných výdajů. Pro osekání zbytečných vládních agend a snížení počtu lidí placených ze státního rozpočtu. Pro konsolidaci veřejných financí. A samozřejmě pro nezvyšování daní. Čeho se však dočkali?

Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
e-news.cz
Apogeo
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Reklama