e-news.cz - kurzy
Reklama

Pracovní revoluce aneb Výhody a nevýhody freelancingu

12.07.2024, Autor: Z blogosféry

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
Pracovní revoluce aneb Výhody a nevýhody freelancingu

Freelancing neboli práce na volné noze zažívá v posledních letech výrazný růst. Tento trend je patrný i v Česku, a to především mezi mladšími lidmi, kteří hledají větší svobodu a různorodost pracovních příležitostí. Nejčastěji se jedná třeba o IT specialisty, překladatele, marketéry, grafiky, kurýry nebo copywritery. Práce na volné noze však není ideální volbou pro každého.

Práce na volné noze se v posledních letech těší stále větší oblibě. Velkou roli hraje i rozmach moderních technologií, jako jsou osobní počítače, internet a chytré telefony, které dnes již umožňují vykonávat velkou část práce i mimo tradiční pracoviště a často za nižší náklady. Rozvoj freelancingu urychlila také pandemie. Ta vedla k růstu doručovacích platforem jako Wolt, Foodora (dříve Dáme jídlo) a Bolt, které masivně nabíraly nové kurýry z úplně jiných odvětví, ve kterých lidech nečekaně přišli o práci.

Lidé často zaměňují freelancery s živnostníky. Freelancer může být OSVČ, ale může pracovat i na základě různých dohod o práci bez potřeby živnostenského oprávnění. Někteří freelanceři získávají práci přes agentury, pracují pod vlastní značkou.

Práce na volné noze přináší mnoho výhod i řadu výzev. Jedním z největších pozitiv je flexibilita. Freelanceři mohou často pracovat kdykoli a odkudkoli, díky čemuž lépe skloubí práci a osobní život. Tento model je také ideální i pro rodiče malých dětí a nebo ty, kteří si chtějí v době ekonomické nejistoty zajistit dodatečný příjem. Firmy zase oceňují úsporu nákladů, které by jinak vynaložily na zaměstnanecké benefity, větší kanceláře nebo vybavení. Externí spolupráce s freelancery jim umožňuje rychle reagovat na aktuální potřeby a projekty bez nutnosti dlouhodobých závazků.

Na druhou stranu tento způsob práce často postrádá jistoty spojené s tradičním zaměstnáním. Freelanceři nemají stejnou právní ochranu a benefity, jako jsou placená dovolená, nemocenská nebo mateřská dovolená. Ztráta práce a příjmu ze dne na den je pro ně výrazně větším rizikem než pro tradiční zaměstnance.  Dalším problémem je nižší příspěvek do důchodového systému, což může v budoucnu negativně ovlivnit stabilitu jejich důchodového zabezpečení.

Práce na volné noze se stále rozvíjí a dosud postrádá adekvátní legislativní rámec. Vzhledem k tomu, že má freelancing ekonomika potenciál k dalšímu růstu, je nezbytné zajistit, aby se tento pracovní model vyvíjel udržitelně a chránil práva a zájmy všech zúčastněných stran. Aktuálně nejrozšířenější nešvar je falešné zaměstnávání v rámci švarcsystému, kterým se firmy vyhýbají placení povinných odvodů a dalších nákladů, ale pracovníci musejí dodržovat všechny povinnosti zaměstnance. 

Každý člověk si musí sám rozhodnout, jaký typ zaměstnání mu vyhovuje nejlépe. Zatímco někteří mohou preferovat svobodu a flexibilitu, kterou nabízí práce na volné noze, jiní mohou dávat přednost stabilitě a jistotám tradičního zaměstnání. Je důležité pečlivě zvážit výhody i nevýhody každé možnosti a vybrat si tu, která nejlépe odpovídá individuálním potřebám každého.

Foto: Pixabay

Zdroj: Topic PR


Sdílet
Hodnotit
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars

Doporučujeme

Daňhel: Pojišťovny v roli zelených aktivistů?

13.09.2024, Autor: Jaroslav Daňhel

V posledním čísle Pojistného obzoru byl publikován bilanční rozhovor s A. Bradstetterem při příležitosti ukončení jeho mandátu prezidenta Insurance Europe. 

Schmarcz: Mario Draghi Evropanům řekl, co vědí: Unie nevzkvétá. Jeho recept na léčbu však nebude fungovat

12.09.2024, Autor: Martin Schmarcz

Evropská unie čím dál více zaostává za Spojenými státy. Bývalý evropský centrální bankéř má jasno, co s tím. Nalijeme do ekonomiky obrovské peníze a bude líp. Jenomže takhle to opravdu nefunguje. Když Mario Draghi stál v čele Evropské centrální banky (ECB), řešil potíže prostě tím, že tiskl další eura. Sice tím zachránil společnou měnu, ale právě tehdy nám Američané začali výrazně utíkat. A pokud mají být základem léčby churavějící Evropy další masivní společné dluhy, dopadne to zase špatně.

Apogeo
e-news.cz - kurzy
Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Reklama

Švehla: Pravdivé informace dvojího druhu o státním rozpočtu

12.09.2024, Autor: Martin Švehla

Nikdo nelže, všichni mluví pravdu. Přesto vznikají dva protichůdné dojmy – na jedné straně uspokojení s tím, jak vláda plní svůj slib konsolidovat veřejné finance a na druhé straně opoziční zděšení z dalšího stamiliardového schodku státního rozpočtu (252 miliardy letos a 230 miliard příští rok). Na jedné straně snižování míry zadlužení, na druhé straně růst státního dluhu. Možná je dobré si v tom udělat trochu jasno.

Valorizace důchodů 2025

10.09.2024, Autor: Martin Švehla

Důchodem se v ekonomii označuje jakýkoliv pravidelný peněžní příjem. Nejčastěji se však jako o důchodem mluví o dávkách, které vyplácí stát občanům v konkértních, zákonem daných životních situacích – tedy o důchodech starobních, invalidních, vdovských, vdoveckých a sirotčích. 

Komentář k aktuálnímu stavu stavebnictví

06.09.2024, Autor: Z blogosféry

Jednou z hlavních a nejčastěji zmiňovaných brzd stavebnictví je platná legislativa. Česká republika má jedny z nejkomplikovanějších stavebních předpisů v celé Evropě. Dlouhé povolovací procesy neúměrně prodražují výstavbu. 

e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Apogeo
e-news.cz - kurzy
Sazka reklama
Reklama

České zdravotnictví není připraveno na další krize

03.09.2024, Autor: Z blogosféry

Český zdravotnický systém je na 10. místě zemí nejhůře připravených na stárnutí populace, možné další epidemie, nárůst chronických chorob a podobné výzvy. Hodnocení vychází z analýzy Healthcare Readiness Index (Indexu připravenosti zdravotnictví), která srovnává 27 evropských zemí.

e-news.cz - kurzy
Apogeo
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Sazka reklama
Reklama
Sazka reklama
Apogeo
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Reklama