Apogeo
Reklama

Poradna: Letní výhody od zaměstnavatele

28.07.2024, Autor: Z blogosféry

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
Poradna: Letní výhody od zaměstnavatele

Prázdniny už jsou skoro v polovině, ale i tak je možné si léto ještě užít. Pomoci Vám k tomu může i zaměstnavatel a to různými výhodami, jako je například příspěvek na dovolenou, nebo možnost využití služebního auta na soukromé účely. Jaké jsou podmínky pro využití těchto benefitů?

Jedním z nejatraktivnějších letních benefitů je příspěvek na dovolenou, který může zaměstnavatel poskytnout nejen zaměstnanci, ale i jeho rodinnému příslušníkovi. Tento příspěvek není omezen typem pracovního poměru, což znamená, že ho mohou obdržet jak zaměstnanci na hlavní pracovní poměr, tak ti, kteří pracují na základě dohod mimo pracovní poměr.

Pro zaměstnance je tento příspěvek do výše 20 tisíc korun ročně osvobozen od daně z příjmu i od odvodů na sociální a zdravotní pojištění. Jak to funguje v praxi? 

„Když zaměstnavatel přispěje zaměstnanci 40 000 korun na dovolenou, částka se rozdělí na dvě části. Prvních 20 000 korun je osvobozeno od daně z příjmu a odvodů na pojištění, zatímco zbývajících 20 000 korun je již zdanitelným příjmem,“ vysvětluje Michal Jelínek, partner V4 Group.

Pro zaměstnavatele se příspěvek také rozdělí na dvě části: 20 000 korun jako nedaňový náklad a zbylých 20 000 korun, které jsou daňově uznatelné. „Pojistné, které zaměstnavatel platí z částky nad limit 20 000 korun, je rovněž daňovým nákladem,“ dodává Jelínek.

Důležité je, že tento příspěvek musí být poskytnut nepeněžní formou, tedy zaměstnavatel musí zájezd koupit sám. Peněžní příspěvek by totiž ztratil všechny výhody a stal by se součástí mzdy.

Využití služebního auta na dovolenou

Zaměstnavatelé mohou svým zaměstnancům půjčit služební auto na dovolenou. Je však nutné mít písemný souhlas s užíváním služebního vozu pro případ kontroly.

„Potvrzení musí obsahovat identifikační údaje zaměstnance i zaměstnavatele, identifikaci vozidla a souhlas majitele vozidla, tedy zaměstnavatele, s jeho zapůjčením. Před cestou je také důležité zkontrolovat, zda auto splňuje všechny zákonné podmínky, včetně pojištění a povinné výbavy. Doporučuje se rovněž pořídit kvalitní cestovní pojištění s připojištěním pro případ poruchy nebo nehody,“ uvádí Michal Jelínek z V4 Group.
Půjčení vozu má i daňové důsledky. Při soukromém využití služebního auta je třeba navýšit základ daně pro výpočet zálohy na daň z příjmů a také vyměřovací základ pro výpočet pojistného na zdravotní pojištění a sociální zabezpečení o 1 % ze vstupní ceny automobilu.

„Zajímavou novinkou je podpora nízkoemisní mobility. Při bezplatném poskytnutí nízkoemisního vozidla zaměstnavatelem zaměstnanci se procentuální hodnota bezúplatného příjmu snížila z 1 % na 0,5 % ze vstupní ceny vozidla,“ doplňuje Jelínek.

Foto: Pixabay

Zdroj: V4 Group


Sdílet
Hodnotit
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars

Doporučujeme

Daňhel: Pojišťovny v roli zelených aktivistů?

13.09.2024, Autor: Jaroslav Daňhel

V posledním čísle Pojistného obzoru byl publikován bilanční rozhovor s A. Bradstetterem při příležitosti ukončení jeho mandátu prezidenta Insurance Europe. 

Schmarcz: Mario Draghi Evropanům řekl, co vědí: Unie nevzkvétá. Jeho recept na léčbu však nebude fungovat

12.09.2024, Autor: Martin Schmarcz

Evropská unie čím dál více zaostává za Spojenými státy. Bývalý evropský centrální bankéř má jasno, co s tím. Nalijeme do ekonomiky obrovské peníze a bude líp. Jenomže takhle to opravdu nefunguje. Když Mario Draghi stál v čele Evropské centrální banky (ECB), řešil potíže prostě tím, že tiskl další eura. Sice tím zachránil společnou měnu, ale právě tehdy nám Američané začali výrazně utíkat. A pokud mají být základem léčby churavějící Evropy další masivní společné dluhy, dopadne to zase špatně.

e-news.cz - kurzy
Apogeo
Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Reklama

Švehla: Pravdivé informace dvojího druhu o státním rozpočtu

12.09.2024, Autor: Martin Švehla

Nikdo nelže, všichni mluví pravdu. Přesto vznikají dva protichůdné dojmy – na jedné straně uspokojení s tím, jak vláda plní svůj slib konsolidovat veřejné finance a na druhé straně opoziční zděšení z dalšího stamiliardového schodku státního rozpočtu (252 miliardy letos a 230 miliard příští rok). Na jedné straně snižování míry zadlužení, na druhé straně růst státního dluhu. Možná je dobré si v tom udělat trochu jasno.

Valorizace důchodů 2025

10.09.2024, Autor: Martin Švehla

Důchodem se v ekonomii označuje jakýkoliv pravidelný peněžní příjem. Nejčastěji se však jako o důchodem mluví o dávkách, které vyplácí stát občanům v konkértních, zákonem daných životních situacích – tedy o důchodech starobních, invalidních, vdovských, vdoveckých a sirotčích. 

Komentář k aktuálnímu stavu stavebnictví

06.09.2024, Autor: Z blogosféry

Jednou z hlavních a nejčastěji zmiňovaných brzd stavebnictví je platná legislativa. Česká republika má jedny z nejkomplikovanějších stavebních předpisů v celé Evropě. Dlouhé povolovací procesy neúměrně prodražují výstavbu. 

e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Apogeo
e-news.cz - kurzy
Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
Reklama

České zdravotnictví není připraveno na další krize

03.09.2024, Autor: Z blogosféry

Český zdravotnický systém je na 10. místě zemí nejhůře připravených na stárnutí populace, možné další epidemie, nárůst chronických chorob a podobné výzvy. Hodnocení vychází z analýzy Healthcare Readiness Index (Indexu připravenosti zdravotnictví), která srovnává 27 evropských zemí.

e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
Apogeo
e-news.cz - kurzy
Reklama
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
Apogeo
Reklama