e-news.cz - kurzy
Reklama

Poradna: Jak na ESG reporting, který zanedlouho bude pro firmy povinný?

03.12.2021, Autor: Z blogosféry

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
Poradna: Jak na ESG reporting, který zanedlouho bude pro firmy povinný?

Šestnáct bank působících na českém trhu, které se letos otevřeně přihlásily podepsáním Memoranda ČBA pro udržitelné finance k posilování ekologického a společensky odpovědného podnikání v Česku, připravily a zveřejnily modelový ESG dotazník, který pomůže firmám připravit se na legislativní požadavky EU.

Ty vstoupí v platnost v letech 2023 až 2026. Dotazník je firmám volně k dispozici na stránkách České bankovní asociace. Banky tak vyslaly další signál, že jsou připraveny podílet se na vytváření takového podnikatelského prostředí, které povede k udržitelnému a společensky odpovědnému rozvoji země. Principy, které jsou k dosažení tohoto cíle nezbytné, se zároveň banky zavázaly zohledňovat i ve svých činnostech.
Novým požadavkům na povinný reporting podle EU standardů o udržitelnosti mohou domácí podniky čelit již zanedlouho. Na úrovni Evropské unie (EU) probíhá v současné době příprava novelizace směrnice, která se týká podávání zpráv podniků o udržitelnosti (Corporate Sustainability Reporting Directive, CSRD). Tato směrnice zavede podrobnější požadavky na informování podle povinných EU standardů o udržitelnosti. Pokud by byly požadavky přijaty v současné podobě, vztahovaly by se na velké podniky od 1. ledna 2023 a na kotované malé a střední podniky od 1. ledna 2026.  Na většinu finančních institucí se povinnost reportingu (dle stávající Non-financial Reporting Directive, NFRD) vztahuje již od 2018, od poloviny roku 2021 pak banky musí klasifikovat nové úvěry z hlediska ESG. Z tohoto důvodu Česká bankovní asociace spolu s členskými bankami, které podepsaly Memorandum ČBA, připravila modelový dotazník, který bankám pomůže dostát svým povinnostem při klasifikaci firemních úvěrů, ale zároveň pomůže i firmám postupně se připravovat a adaptovat na legislativní požadavky v dostatečném předstihu. „ESG dotazník zahrnuje okruh údajů, které jsou banky schopny o klientovi získat z veřejně dostupných zdrojů, nicméně některé informace však minimálně do doby, než je budou firmy samy zveřejňovat na dobrovolné či později obligatorní bázi, nebudou zjistitelné jinak než přímým dotazem na klienta. Snahou bank je přitom zbytečně nezvyšovat administrativní zátěž svých klientů a zároveň jim pokládat jednoznačné a jasně formulované otázky. Proto banky ve spolupráci s ČBA sestavily rámcový modelový dotazník, který budou používat při poskytování firemních úvěrů. Přístupy jednotlivých bankovních domů se budou lišit v závislosti na politice a veřejných závazcích jejich mateřských institucí a skupin, nicméně okruh údajů zahrnutých v dotazníku dostatečně vystihuje typologii a obsah potřebných dat v celé šíři,“ uvedl Petr Procházka, gestor Komise pro udržitelné finance ČBA. Dotazník je zveřejněn na webu České bankovní asociace, stejně tak jako na webových stránkách některých bank. Firmy tak mají možnost se dopředu s dotazníkem seznámit a požadované údaje si doplnit. Vesměs se jedná o informace, které později firmy, na něž se bude vztahovat legislativní povinnost EU, budou muset od 1. ledna 2023 (velké podniky) a od 1. ledna 2026 (kotované malé a střední podniky) zveřejňovat.
K čemu má sloužit ESG dotazník a na koho se vztahuje? Proč zrovna banky požadují od klientů data vztahující se k dopadu jejich aktivit na životní prostředí (E z anglického „environment“), k sociálním dopadům (S z anglického „social“) a ke způsobu jejich řízení (G z anglického „governance“)?
Zveřejňovaný ESG dotazník mimo jiné pomůže firmám postupně se připravovat a adaptovat na výše uvedené požadavky v dostatečném předstihu.
K tomu, aby bylo možné transformační projekty podporovat, jsou zapotřebí kvalitní data. Vzhledem k tomu, že v současné době se povinnost sbírat a zveřejňovat ESG data týká pouze těch největších firem kotovaných na veřejných trzích, zatímco povinnost klasifikovat nové úvěry z hlediska ESG se bank týká už od poloviny roku 2021, je jedinou cestou k jejich získání – kromě monitorování veřejně dostupných zdrojů – dotázat se klientů přímo.
V současné době probíhá příprava novelizace EU směrnice k podávání zpráv podniků o udržitelnosti (Corporate Sustainability Reporting Directive, CSRD), která okruh a povinnosti vykazujících subjektů podstatně rozšíří na všechny velké firmy nad 250 zaměstnanců a všechny firmy kotované na veřejných trzích, zavede povinný audit vykazovaných ESG informací, zavede podrobnější požadavky na podávání zpráv podle povinných EU standardů  o udržitelnosti, a požaduje, aby společnosti digitálně „označily“ nahlášené informace, aby byly strojově čitelné a vkládaly se do Jednotného evropského přístupového bodu (který zatím neexistuje, nicméně jeho vytvoření je součástí kroků předvídaných v rámci Unie kapitálových trhů). Pro malé a střední podniky EK uvažuje o zjednodušeném ESG výkaznictví.
Pokud by byly přijaty v současné podobě, nové požadavky by se vztahovaly na velké podniky od 1. ledna 2023 a na kotované malé a střední podniky od 1. ledna 2026.
Budou všechny banky postupovat stejně nebo se budou jejich přístupy lišit (povaha soft standardu)?
Přístupy jednotlivých bankovních domů se budou lišit v závislosti na přístupu a veřejných závazcích jejich mateřských institucí a skupin, nicméně okruh údajů zahrnutých v dotazníku dostatečně vystihuje typologii a obsah potřebných dat v celé šíři. Jde tedy o jakýsi „měkký“ (soft) standard.
ESG dotazník zahrnuje okruh typických údajů, které banky buď samy o klientovi sbírají z veřejně dostupných zdrojů, resp. údajů, na které se klienta dotazují.  Banky jsou zároveň připraveny poskytnout metodickou podporu pro jejich správné vyhotovení.
Které údaje monitoruje banka z otevřených zdrojů a které údaje bude získávat od klientů?
Samozřejmou snahou bank bude, aby zbytečně nezvyšovaly administrativní zátěž svých klientů. Z letmého podhledu na jednotlivé oblasti v dotazníku je zřejmé, že maximum informací si banky dokážou samy obstarat z otevřených zdrojů. Některé typy údajů však minimálně do doby, než budou výše uvedené firmy samy zveřejňovat dobrovolné či později obligatorní Zprávy o udržitelnosti, nebudou zjistitelné jinak než přímo od klienta. Zároveň je snahou bank, aby dokázaly klientovi položit, pokud možno jednoznačné a jasně formulované otázky, na které lze ideálně odpovědět buď ano nebo ne – tento typ doporučených dodatečných dotazů zahrnuje poslední sloupec dotazníku. U některých otázek bude ideální, pokud bude kladná odpověď klienta doplněna i stručným vysvětlením.
Jak bude tyto údaje vyhodnocovat a s jakým cílem? Jaký dopad bude mít takové hodnocení na klienta?
Banky mají povinnost vyhodnocovat ESG faktory již od poloviny roku 2021 a jejich povinnosti se budou velmi rychle zvyšovat. Již v současné době údaje obsažené v dotazníku banky shromažďují u nových úvěrů či při přeceňování zástav (kde jde např. i o průkazy energetické náročnosti budov). Od poloviny roku 2022 budou mít banky povinnost tyto faktory vyhodnocovat u všech klientů. Druhým důvodem jsou i skupinové závazky a politiky, které se nicméně do určité míry liší. Je známým faktem, že banky neposkytují financování do určitých oblastí, mezi které například patří hazard, drogy či obchodování s ohroženými druhy rostlin a zvířat. V souvislosti s ESG se často hovoří i o omezení financování produkce či spalování fosilních paliv, nicméně tady platí a bude platit, že banky mají zájem podporovat a financovat transformaci takového byznysu směrem k udržitelnosti a samozřejmě za podmínky, že transformační projekt bude dávat smysl i ekonomicky.
Co to je ESG rating a jak se liší od ESG reportingu?
ESG ratingy jsou číselná skóre, procenta nebo písmena řazená do škály od nejlepší po nejhorší, jejichž cílem je poskytnout přehled o vystavení firmy environmentálním, sociálním rizikům či rizikům v oblasti správy a řízení a o tom, jak efektivně posuzovaná firma tato rizika řídí. ESG ratingy pocházejí od externích ratingových společností a používají je především investoři k průzkumu a porovnání ESG výkonnosti firem pro účely klasifikace investorských portfolií nebo pro rozhodování o investici. Jedná se tedy o obdobu hodnocení úvěruschopnosti (rating) vztaženou na oblast ESG.
Existuje mnoho různých poskytovatelů hodnocení ESG, nicméně každý z nich používá vlastní metodiku připravenou na základě zatím ne úplně usazené obecné taxonomie.
ESG reporting je proces měření, agregace a zveřejňování dat souvisejících s environmentálními, sociálními principy a principy v oblasti správy a řízení. ESG reporting umožňuje podnikům, investičním fondům, vládám a dalším subjektům prokázat výkonnost v oblasti udržitelnosti a sledovat jejich pokrok v průběhu času.
Blíže viz podrobnější vysvětlivky těchto i dalších pojmů v ESG dotazníku.
PETR PROCHÁZKA, ČBA
Foto: Pixabay
Zdroj: ČBA


Sdílet
Hodnotit
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars

Doporučujeme

Apogeo
e-news.cz - kurzy
Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Reklama

Smrčka: U Pekingu se bojuje o Pensylvánii

23.04.2024, Autor: red

Dost možná rozhodne Pensylvánie podzimní prezidentské volby ve Spojených státech. Na oltář volebních hlasů dělníků bude proto slavnostně položena i nová americko – čínská obchodní válka.

Hypotéky by mohly zlevňovat rychleji. Riziko snadného odchodu klientů ale pokles sazeb brzdí

22.04.2024, Autor: Z blogosféry

Banky zlevňují hypoteční úvěry hodně pozvolna. Prudký pokles úrokových sazeb by mohl vyvolat spirálu refinancování i běžících fixací nebo tlak na banky, aby sazby v průběhu fixace snižovaly. Mírný poplatek za předčasné splacení totiž dává klientům více volnosti, banky ale riziko jejich odchodu nutně musí zohlednit v cenotvorbě.

e-news.cz - kurzy
Apogeo
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Sazka reklama
Reklama

Daňhel: Dohledové orgány by měly zamezit neodbornému srovnávání povinného ručení

16.04.2024, Autor: Jaroslav Daňhel

Na začátku března uveřejnil Ekonomický magazín můj příspěvek Ekonomika „povinného ručení“ musí čelit trendu růstu škodního průběhu. Vzápětí v časopisu Pojistný obzor vyšel text „Povinné ručení zůstává pod tlakem vysoké škodní inflace“. Pojistný matematik Petr Jedlička zde konstatoval, že rozevírání nůžek mezi průměrnou škodou a průměrným pojistným pokračuje. 

Zemřel demýtizátor racionality

16.04.2024, Autor: red

Než se do toho se svým kolegou Amosem Tverskym pořádně pustili, ekonomie byla přesvědčena, že v podstatě bohatě vystačí s matematickým aparátem, sofistikovanými vzorci a důvěrou v lidskou racionalitu.

e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Sazka reklama
Apogeo
e-news.cz - kurzy
Reklama

Schmarcz: Peklo mimořádných schůzí aneb proč dělat něco užitečného, když místo toho můžeme hrát před voliči trapné divadlo?

14.04.2024, Autor: Martin Schmarcz

Mimořádné schůze se mají konat jen mimořádně. Třeba když vypukne válka, pandemie, stav legislativní nouze, nebo vláda provede něco strašného, na co nestačí interpelace. U nás se z toho stává běžný kolorit. Něco ve stylu speciálního vysílání. Obvykle to ale spíše dopadne jako podřadná telenovela.

Poradna: Vyplatí se platit nájem, nebo splácet hypotéku?

12.04.2024, Autor: Z blogosféry

Řada rodin se rozhoduje mezi bydlením v nájmu a pořízením vlastního domova na hypotéku. Obě možnosti mají své výhody i nevýhody. Z pohledu budování majetku je vždy výhodnější pořízení vlastní nemovitosti na hypotéku.

Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Apogeo
Reklama