e-news.cz - kurzy
Reklama

Ministerstvo chystá kvóty pro agenturní pracovníky. Kdo to vezme za ně?

09.08.2021, Autor: Z blogosféry

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
Ministerstvo chystá kvóty pro agenturní pracovníky. Kdo to vezme za ně?

Ministerstvo práce a sociálních věcí připravilo návrh změn zákona o zaměstnanosti, který by měl mimo jiné zavést kvóty na využívání agenturních zaměstnanců ve firmách. Těch by nově nesmělo být víc než deset procent.


Probírali jsme to v Legislativní radě Asociace malých a středních podniků a živnostníků ČR, která je jedním z připomínkových míst při přípravě nových zákonů. A jednoznačně jsme se shodli: Tudy cesta nevede. Nelze to označit jinak, než jako nepřijatelnou tržní regulaci.
Návrh zákona, kterým se mění zákon č. 435/2004 Sb., o zaměstnanosti, ve znění pozdějších předpisů, se chce pokusit zabránit „nadužívání agenturního zaměstnávání v České republice, aby zaměstnavatelské subjekty ke své činnosti využívaly především své vlastní zaměstnance, což povede k posílení jistoty v pracovněprávních vztazích zaměstnanců.“
Má to sice vypadat jako převratná novinka, MSPV se ale jen vrací ke své myšlence novely příslušného zákona z let 2014-2015. Již v tehdejším meziresortním řízení byly z důvodu všeobecné kritiky a možného rozporu připravovaných změn s evropskou a mezinárodní právní úpravou kvóty (tehdy patnáct procent) a další restrikce vypuštěny.
Je iluzorní se domnívat, že agenturní pracovníci berou práci českým občanům. Vykonávají v naprosté většině práci, o kterou mezi českými pracovníky zájem není, zejména ve výrobních nebo zemědělských podnicích. Tedy zaplňují mezeru na pracovním trhu.
Podniky navíc často potřebují v určitém období navýšit výrobní kapacitu, stejně tak potřebují reagovat opačným směrem poté, co například skončí sezónní špička. To, vzhledem k dlouhodobému nedostatku pracovních sil a nepružnosti tuzemského pracovního práva, dokáží jedině s pomocí agenturních pracovníků.
Důsledkem kvót by ve finále bylo omezení produkce, pokles zisku i tržeb, a následně i pokles příjmů státu. Naše země by si pro české podnikatele (ale i pro zahraniční investory) připsala jen další bod do výčtu restrikcí, omezení a komplikací podnikání.
A na závěr ještě třešnička na ministerském dortu: Na přizpůsobení se novele by stát poskytl pouhé tři měsíce od účinnosti nového zákona, s níž se počítá od 1. 4. 2022. Jako kdyby na úřadech práce stály na tyhle pozice fronty…
JOSEF JAROŠ, člen dozorčí rady AMSP ČR a většinový vlastník poradenské skupiny Apogeo
Foto 1: Pixabay
Foto 2 + Zdroj: Spindoctors s.r.o. 


Sdílet
Hodnotit
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars

Doporučujeme

CETA: Mýtus o vyčerpání zdrojů se v roce 2024 opět vzdaluje

10.05.2024, Autor: red

Nejnovější vydání Simon Abundance Indexu 2024 odhaluje, jak globální zdroje rostou rychleji než populace, což vyvrací běžné obavy z vyčerpání přírodních zdrojů v důsledku demografického růstu. To, že žijeme v době největší hojnosti, je přitom pouze důsledkem jednoduchých tržních principů.

Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Apogeo
e-news.cz - kurzy
Reklama

Schmarcz: Německo se stalo motorem české prosperity po vstupu do EU. Stane se také naším hrobařem?

06.05.2024, Autor: Martin Schmarcz

Do Evropské unie jsme vstoupili před dvaceti lety. S trochou nadsázky však můžeme říci, že jsme vstoupili do Německa. Obě země jsou silně hospodářsky provázané, česká ekonomika doslova dýchá s tou německou. Když prosperuje, bohatství se přelévá i k nám, když stagnuje, spíše dříve než později se to negativně projeví i u nás.

Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
Apogeo
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Reklama

Smrčka: U Pekingu se bojuje o Pensylvánii

23.04.2024, Autor: red

Dost možná rozhodne Pensylvánie podzimní prezidentské volby ve Spojených státech. Na oltář volebních hlasů dělníků bude proto slavnostně položena i nová americko – čínská obchodní válka.

Hypotéky by mohly zlevňovat rychleji. Riziko snadného odchodu klientů ale pokles sazeb brzdí

22.04.2024, Autor: Z blogosféry

Banky zlevňují hypoteční úvěry hodně pozvolna. Prudký pokles úrokových sazeb by mohl vyvolat spirálu refinancování i běžících fixací nebo tlak na banky, aby sazby v průběhu fixace snižovaly. Mírný poplatek za předčasné splacení totiž dává klientům více volnosti, banky ale riziko jejich odchodu nutně musí zohlednit v cenotvorbě.

Apogeo
e-news.cz - kurzy
Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Reklama

Daňhel: Dohledové orgány by měly zamezit neodbornému srovnávání povinného ručení

16.04.2024, Autor: Jaroslav Daňhel

Na začátku března uveřejnil Ekonomický magazín můj příspěvek Ekonomika „povinného ručení“ musí čelit trendu růstu škodního průběhu. Vzápětí v časopisu Pojistný obzor vyšel text „Povinné ručení zůstává pod tlakem vysoké škodní inflace“. Pojistný matematik Petr Jedlička zde konstatoval, že rozevírání nůžek mezi průměrnou škodou a průměrným pojistným pokračuje. 

e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Sazka reklama
Apogeo
Reklama