Apogeo
Reklama

Jak na pronajímání bytu – na co si dát pozor?

10.08.2021, Autor: red

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
Jak na pronajímání bytu – na co si dát pozor?

Pronájem vlastního bytu je pro mnohé příležitostí k pravidelnému přivýdělku. Při pronájmu nemovitosti byste si však měli dát pozor na některá rizika, která se nevyplatí podceňovat. Jak se vyhnout nejčastějším problémům spojeným s pronájmem bytu?

Nezapomeňte na pojištění majetku a další související výdaje

Jestliže vlastníte nevyužívanou nemovitost, kterou nechcete prodat, můžete ji nabídnout k pronájmu a zajistit si tak slušný přivýdělek. Zároveň však musíte počítat s náklady na menší i velké opravy, výmalbu, pojištění majetku, právní služby i s případnými problémy s nájemníky. Na co byste si měli dát pozor?

Sežeňte slušného nájemce

Hned na počátku může nastat potíž s hledáním toho správného nájemce. Opatrnost je na místě, jedná se o váš majetek, který může užíváním více či méně utrpět. Při hledání nájemce se vyplatí co nejlépe popsat nemovitost v inzerátu a doplnit jej kvalitními fotografiemi „naklizeného“ bytu. Následně se rozhodnete mezi zájemci, ideálně po osobní prohlídce, která mnohé napoví. Starosti si můžete ušetřit, využijete-li služeb realitní kanceláře nebo společností garantujících nájem a správu vaší nemovitosti. 

Sepište správně nájemní smlouvu 

Na sepsání nájemní smlouvy a právních úkonech byste neměli šetřit. Potřebné dokumenty si raději nechte připravit právníkem, který podchytí i nejmenší detaily. Kvůli nedostatečné specifikaci, resp. vynechání důležitých aspektů pronájmu ve smlouvě může být v budoucnu problém získat sjednané nájemné nebo nájemníka vystěhovat.

Ve smlouvě můžete mít zanesenou i povinnost pojištění domácnosti, které si musí nájemce zřídit – pojištění samotné nemovitosti je pak na jejím majiteli. Často se také konkretizuje, do jaké finanční výše hradí běžné opravy nájemce, cokoliv nad udanou hranici pak platí majitel. Ve smlouvě naopak nemůžete zakázat chov domácího mazlíčka či přihlášení se k trvalému bydlišti nebo k podnikání na adrese pronajímané nemovitosti.

Vybavení bytu zaneste do protokolu

 

Pokud pronajímáte již vybavený byt, nezapomeňte do předávacího protokolu zanést veškerý nábytek a spotřebiče, které bude nájemník užívat. Tento doklad o vlastnictví majetku vás ochrání třeba v případě exekuce nájemníka nebo při ukončení nájemního vztahu. Nezapomeňte ani na epis energií na nájemníka,dosavadní spotřebu si vyfoťte do telefonu a čísla zaneste do protokolu.

I majitel nemovitosti má své povinnosti

Jako pronajímatel nemovitosti máte svá práva, ale také povinnosti – jednou z nich je povinnost přiznávat příjem z pronájmu v daňovém přiznání a uhradit daň. Dále musíte zajistit možnost řádného užívání bytu nájemníkem a na požádání mu předložit vyúčtování služeb (domovních poplatků či jiných do nájmu účtovaných výdajů).

Foto: Shutterstock


Sdílet
Hodnotit
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars

Doporučujeme

e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Apogeo
Sazka reklama
Reklama
Apogeo
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Sazka reklama
Reklama
e-news.cz - kurzy
Apogeo
e-news.cz - kurzy
Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
Reklama
Apogeo
Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Reklama