e-news.cz - kurzy
Reklama

Letní brigády a daňové povinnosti

14.08.2024, Autor: Z blogosféry

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
Letní brigády a daňové povinnosti

Brigády na pracovní dohody nejsou automaticky osvobozeny od daně z příjmu, i z přivýdělku se platí daně. Zaplacenou daň z příjmu lze, na rozdíl od sociálního a zdravotního pojištění, obdržet zpět. Komu vznikne nárok na daňovou vratku? Jak může být daňová vratka vysoká? 

Nejčastěji brigádníci pracují na dohodu o provedení práce. Pokud je hrubá odměna z dohody o provedení práce 10 000 Kč a méně a není podepsáno prohlášení k dani, tak je odvedena 15% srážková daň z příjmu. Z hrubé odměny nad 10 000 Kč se odvádí zálohová daň z příjmu. „Obdržet zpět formou daňového přeplatku lze přitom odvedenou srážkovou daň i zálohovou daň z příjmu,“ dodává Gabriela Ivanco, daňová poradkyně společnosti Forvis Mazars.

Podpis prohlášení k dani a sleva na poplatníka

I brigádníci mohou u zaměstnavatele podepsat prohlášení k dani a mít tak při výpočtu daně z příjmu nárok na slevu na poplatníka, která činí 2 570 Kč a snižuje přímo vypočtenou daň z příjmu. V případě práce pro dva zaměstnavatele současně je však možné podepsat prohlášení k dani pouze u jednoho z nich. „Vhodné je podepsat prohlášení k dani u zaměstnavatele s nejvyšší měsíční hrubou mzdou či hrubou odměnou,“ upozorňuje Gabriela Ivanco.

Důvod vzniku daňového přeplatku

V daňovém přiznání nebo v ročním zúčtování daně za rok 2024 se uplatní sleva na poplatníka ve výši 30 840 Kč, bez ohledu na skutečný počet měsíců výdělečné činnosti. Zejména brigádníci z řad studentů, penzistů či maminek na rodičovské dovolené přitom nepracují po celý rok a během roku tedy pravděpodobně nevyčerpali slevu na poplatníka v plném rozsahu. „Do ročního daňového základu ve výši 205 600 Kč je daň z příjmu za letošní rok nulová a zaplacená záloha na daň z příjmu během roku se obdrží v plné částce zpátky,“ vypočítává Gabriela Ivanco ze společnosti Forvis Mazars.

Dobrovolné daňové přiznání kvůli srážkové dani

Brigádníci, kteří budou mít za rok 2024 nárok na vrácení srážkové daně z příjmu z dohody o provedení práce, si musí sami podat daňové přiznání. Srážkovou daň z dohody o provedení práce nelze obdržet zpět na základě ročního zúčtování daně. „Zaměstnanci nebo živnostníci přivydělávající si o prázdninách na dohodu o provedení práce s odměnou 10 000 Kč a méně však srážkovou daň zpět zpravidla neobdrží, neboť daňové slevy a daňové odpočty vyčerpají pro své hlavní příjmy,“ vysvětluje Gabriela Ivanco.

Výše daňové vratky

Částka daňového přeplatku z důvodu letních brigád je samozřejmě individuální, ale nemůže být vyšší, než činí zaplacená daň z přivýdělku. „Např. ze souhrnných odměn z letních brigád ve výši 80 000 Kč, bez podepsaného prohlášení k dani, byla odvedena daň z příjmu ve výši 12 000 Kč, což bude i částka daňové vratky,“ vypočítává Gabriela Ivanco ze společnosti Forvis Mazars.

Foto: Pixabay

Zdroj: Skolek 


Sdílet
Hodnotit
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars

Doporučujeme

Schmarcz: Mario Draghi Evropanům řekl, co vědí: Unie nevzkvétá. Jeho recept na léčbu však nebude fungovat

12.09.2024, Autor: Martin Schmarcz

Evropská unie čím dál více zaostává za Spojenými státy. Bývalý evropský centrální bankéř má jasno, co s tím. Nalijeme do ekonomiky obrovské peníze a bude líp. Jenomže takhle to opravdu nefunguje. Když Mario Draghi stál v čele Evropské centrální banky (ECB), řešil potíže prostě tím, že tiskl další eura. Sice tím zachránil společnou měnu, ale právě tehdy nám Američané začali výrazně utíkat. A pokud mají být základem léčby churavějící Evropy další masivní společné dluhy, dopadne to zase špatně.

Švehla: Pravdivé informace dvojího druhu o státním rozpočtu

12.09.2024, Autor: Martin Švehla

Nikdo nelže, všichni mluví pravdu. Přesto vznikají dva protichůdné dojmy – na jedné straně uspokojení s tím, jak vláda plní svůj slib konsolidovat veřejné finance a na druhé straně opoziční zděšení z dalšího stamiliardového schodku státního rozpočtu (252 miliardy letos a 230 miliard příští rok). Na jedné straně snižování míry zadlužení, na druhé straně růst státního dluhu. Možná je dobré si v tom udělat trochu jasno.

e-news.cz
e-news.cz - kurzy
Apogeo
Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Reklama

Valorizace důchodů 2025

10.09.2024, Autor: Martin Švehla

Důchodem se v ekonomii označuje jakýkoliv pravidelný peněžní příjem. Nejčastěji se však jako o důchodem mluví o dávkách, které vyplácí stát občanům v konkértních, zákonem daných životních situacích – tedy o důchodech starobních, invalidních, vdovských, vdoveckých a sirotčích. 

Komentář k aktuálnímu stavu stavebnictví

06.09.2024, Autor: Z blogosféry

Jednou z hlavních a nejčastěji zmiňovaných brzd stavebnictví je platná legislativa. Česká republika má jedny z nejkomplikovanějších stavebních předpisů v celé Evropě. Dlouhé povolovací procesy neúměrně prodražují výstavbu. 

e-news.cz - kurzy
Apogeo
e-news.cz - kurzy
Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
e-news.cz
Reklama

České zdravotnictví není připraveno na další krize

03.09.2024, Autor: Z blogosféry

Český zdravotnický systém je na 10. místě zemí nejhůře připravených na stárnutí populace, možné další epidemie, nárůst chronických chorob a podobné výzvy. Hodnocení vychází z analýzy Healthcare Readiness Index (Indexu připravenosti zdravotnictví), která srovnává 27 evropských zemí.

e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
e-news.cz
Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Apogeo
Reklama

Schmarcz: Zoufalství pravicového voliče. Musí se ptát: Proč mi tohle „moje“ vláda dělá?

24.08.2024, Autor: Martin Schmarcz

Pravicoví voliči zdaleka nehlasovali jen „proti“ Babišovi. Hlasovali hlavně „pro“ něco: Pro zodpovědnou politiku. Pro razantní snižování veřejných výdajů. Pro osekání zbytečných vládních agend a snížení počtu lidí placených ze státního rozpočtu. Pro konsolidaci veřejných financí. A samozřejmě pro nezvyšování daní. Čeho se však dočkali?

e-news.cz
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Apogeo
e-news.cz - kurzy
Sazka reklama
Reklama