e-news.cz - kurzy
Reklama

Komentář Radomíra Jáče k údajům o maloobchodních tržbách ČR za letošní červenec

05.09.2024, Autor: Z blogosféry

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
Komentář Radomíra Jáče k údajům o maloobchodních tržbách ČR za letošní červenec

Tržby v tuzemském maloobchodě v červenci meziročně vzrostly o 4,5 %, což byl lepší výsledek, než čekal trh. Výsledek za červen byl ovšem revidován směrem ke slabšímu růstu.

Stále platí konstatování, že kombinace nízké inflace a solidního růstu nominální mzdy, vedoucí k silnému růstu průměrné reálné mzdy v české ekonomice, vytváří příznivé prostředí pro další oživení maloobchodních tržeb. Vývoj maloobchodních tržeb a spotřeby domácností jako celku ale v posledních měsících spíše zaostal za očekáváním, navzdory dobrému výsledku maloobchodu za samotný červenec.

Maloobchodní tržby vykázaly v červenci meziroční růst o 4,5 %, když finanční trh počítal s růstem 3,9 %. V meziměsíčním vyjádření maloobchodní tržby v červenci vzrostly o 0,7 %, což potvrzuje, že červenec byl v tuzemském maloobchodu ve znamení poměrně solidního vývoje. Zároveň byl ale negativně revidován údaj o maloobchodních tržbách za červen, meziroční růst z původně reportovaných 4,4 % na 3,7 %, což dále zhoršilo celkový obrázek za celé letošní druhé čtvrtletí. Od počátku letošního roku vzrostly maloobchodní tržby meziročně o 4,1 %.

Příznivý meziroční výsledek byl letos v červenci růstem prodejů nepotravinářských výrobků, jenž činil 5,9 %. Meziročně ovšem rostly také prodeje potravin, tempem 4,0 %, a prodeje pohonných hmot zaznamenaly aspoň slabý meziroční růst na úrovni 0,6 %.

V rámci nepotravinářských výrobků byl meziroční růst maloobchodních tržeb v červenci tažen především růstem tržeb prodejen s kosmetickými a toaletními výrobky – o 9,9 %, a farmaceutickým a zdravotnickým zbožím – o 9,6 %. Meziroční pokles tržeb byl naopak zaznamenán u prodejen s oděvy a obuví – o 1,9 %, a také u prodejen s výrobky pro kulturu, sport a rekreaci – o 0,5 %.

Od počátku letošního roku vzrostly maloobchodní tržby meziročně o 4,1 %, hlavním tahounem jsou prodeje nepotravinářského zboží s meziročním růstem 5,4 %. Růst maloobchodních tržeb mírně nad 4 % by mohl být vykázán i za celý letošní rok. Pomyslné karty jsou díky obnovenému růstu reálné mzdy rozdány k tomu, aby v české ekonomice rostla spotřeba domácností a spolu s ní i maloobchodní tržby. Průzkumy spotřebitelské důvěry a vývoj spotřeby domácností ale naznačují, že nálada tuzemských spotřebitelů zůstává křehká a spotřeba domácností včetně maloobchodní tržeb zatím letos roste mírněji, než čemu by nasvědčoval růst reálných mezd v české ekonomice.

Radomír Jáč, hlavní ekonom Generali Investments CEE

Foto: Pixabay

Zdroj: PR Konektor


Sdílet
Hodnotit
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars

Doporučujeme

Daňhel: Pojišťovny v roli zelených aktivistů?

13.09.2024, Autor: Jaroslav Daňhel

V posledním čísle Pojistného obzoru byl publikován bilanční rozhovor s A. Bradstetterem při příležitosti ukončení jeho mandátu prezidenta Insurance Europe. 

Schmarcz: Mario Draghi Evropanům řekl, co vědí: Unie nevzkvétá. Jeho recept na léčbu však nebude fungovat

12.09.2024, Autor: Martin Schmarcz

Evropská unie čím dál více zaostává za Spojenými státy. Bývalý evropský centrální bankéř má jasno, co s tím. Nalijeme do ekonomiky obrovské peníze a bude líp. Jenomže takhle to opravdu nefunguje. Když Mario Draghi stál v čele Evropské centrální banky (ECB), řešil potíže prostě tím, že tiskl další eura. Sice tím zachránil společnou měnu, ale právě tehdy nám Američané začali výrazně utíkat. A pokud mají být základem léčby churavějící Evropy další masivní společné dluhy, dopadne to zase špatně.

e-news.cz - kurzy
Sazka reklama
Apogeo
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Reklama

Švehla: Pravdivé informace dvojího druhu o státním rozpočtu

12.09.2024, Autor: Martin Švehla

Nikdo nelže, všichni mluví pravdu. Přesto vznikají dva protichůdné dojmy – na jedné straně uspokojení s tím, jak vláda plní svůj slib konsolidovat veřejné finance a na druhé straně opoziční zděšení z dalšího stamiliardového schodku státního rozpočtu (252 miliardy letos a 230 miliard příští rok). Na jedné straně snižování míry zadlužení, na druhé straně růst státního dluhu. Možná je dobré si v tom udělat trochu jasno.

Valorizace důchodů 2025

10.09.2024, Autor: Martin Švehla

Důchodem se v ekonomii označuje jakýkoliv pravidelný peněžní příjem. Nejčastěji se však jako o důchodem mluví o dávkách, které vyplácí stát občanům v konkértních, zákonem daných životních situacích – tedy o důchodech starobních, invalidních, vdovských, vdoveckých a sirotčích. 

Komentář k aktuálnímu stavu stavebnictví

06.09.2024, Autor: Z blogosféry

Jednou z hlavních a nejčastěji zmiňovaných brzd stavebnictví je platná legislativa. Česká republika má jedny z nejkomplikovanějších stavebních předpisů v celé Evropě. Dlouhé povolovací procesy neúměrně prodražují výstavbu. 

e-news.cz - kurzy
Apogeo
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Sazka reklama
Reklama

České zdravotnictví není připraveno na další krize

03.09.2024, Autor: Z blogosféry

Český zdravotnický systém je na 10. místě zemí nejhůře připravených na stárnutí populace, možné další epidemie, nárůst chronických chorob a podobné výzvy. Hodnocení vychází z analýzy Healthcare Readiness Index (Indexu připravenosti zdravotnictví), která srovnává 27 evropských zemí.

e-news.cz - kurzy
Sazka reklama
Apogeo
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Reklama
Apogeo
e-news.cz - kurzy
Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Reklama