e-news.cz - kurzy
Reklama

Komentář Radomíra Jáče k cenám výrobců v ČR za letošní říjen

22.11.2020, Autor: Z blogosféry

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
Komentář Radomíra Jáče k cenám výrobců v ČR za letošní říjen

Ceny průmyslových výrobců se v říjnu vrátily k meziročnímu růstu a připomínají tak, že inflační tlaky v české ekonomice stále přetrvávají.


Pokles ekonomické aktivity, k němuž přispěje i druhá vlna pandemie, by měl v následujících čtvrtletích vést k odeznívání inflačních tlaků v českém průmyslu a ekonomice obecně, říjnová statistika ale ukazuje, že řada klíčových odvětvích zpracovatelského průmyslu vykazuje meziroční růst výrobních cen v oblastí tří či dokonce čtyř procent.
Výrobní ceny v tuzemském průmyslu v říjnu meziročně vzrostly o 0,3 procenta, což znamená první meziroční nárůst od letošního března.
Trh sice čekal, že ceny výrobců v říjnu meziročně porostou, odhad ale činil pouhou 0,1 procenta.
ČNB ve své čerstvé prognóze z počátku listopadu čekala, že ceny průmyslových výrobců v letošním závěrečném čtvrtletí klesnou v průměru o 0,2 procenta a dle říjnových dat se zdá, že vývoj může být vychýlen spíše v mírně proinflačním směru.
V září ceny průmyslových výrobců klesly meziročně o 0,4 procenta, říjnový meziroční růst o 0,3 procenta tak znamená poměrně viditelný posun.
Za říjnovým posunem vývoje cen v průmyslu lze vystopovat odvětví jako je výroba počítačů a elektronických a optických přístrojů, elektrických zařízení, dopravních prostředků a strojů a zařízení jinde neuvedených, kde se meziroční růst v porovnání se zářím zrychli a nachází se v oblasti tří anebo dokonce čtyř procent.
Jedním z tahounů tohoto cenového růstu je jistě předchozí oslabení koruny, pozorované od závěru srpna.
Nicméně, skladba faktorů stojící za současným růstem cen v řadě klíčových odvětví tuzemského zpracovatelského průmyslu je zřejmě bohatší a komplikovanější.
Výjimku v rámci říjnového vývoje představují ceny v potravinářském průmyslu, jejichž meziroční růst se zmírnil, což dobře koresponduje s vývojem cen v zemědělství.
V případě zemědělských výrobců se meziroční pokles cen v říjnu prohloubil z 3,5 procenta na 4,3 procenta, čemuž napomohl výraznější pokles cen v rostlinné výrobě.
ČNB ve své prognóze počítala pro závěrečné čtvrtletí s meziročním růstem cen v zemědělství o 2,4 procenta a v tomto smyslu jde cenový vývoj zatím opačným směrem, než centrální banka pro zemědělství očekávala.
Pro rok 2020 lze v celoročním vyjádření předpokládat mírný růst cen v průmyslu, zhruba v rozsahu 0,3 procenta.
V případě cen v zemědělství lze v celoročním vyjádření naopak čekat pokles výrobních cen, zřejmě o více než dvou procent.
Do dalších čtvrtletí, tedy ve výhledu na rok 2021, lze čekat, že vývoj na straně cen výrobců přispěje ke zmírnění celkové inflace v české ekonomice, tedy ke zpomalení růstu spotřebitelských cen.
Toto očekávání stojí na předpokladu, že pokles ekonomické aktivity, související s pandemií, povede k nižšímu využití výrobních kapacit a k omezení poptávkových tlaků v tuzemské ekonomice.
Ve směru zmírnění cenových tlaků by mělo působit i aktuální posílení české koruny.
RADOMÍR JÁČ, hlavní ekonom Generali Investments
Foto: pixabay.com
Zdroj: PR.Konektor


Sdílet
Hodnotit
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars

Doporučujeme

Apogeo
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Sazka reklama
Reklama

Smrčka: U Pekingu se bojuje o Pensylvánii

23.04.2024, Autor: red

Dost možná rozhodne Pensylvánie podzimní prezidentské volby ve Spojených státech. Na oltář volebních hlasů dělníků bude proto slavnostně položena i nová americko – čínská obchodní válka.

Hypotéky by mohly zlevňovat rychleji. Riziko snadného odchodu klientů ale pokles sazeb brzdí

22.04.2024, Autor: Z blogosféry

Banky zlevňují hypoteční úvěry hodně pozvolna. Prudký pokles úrokových sazeb by mohl vyvolat spirálu refinancování i běžících fixací nebo tlak na banky, aby sazby v průběhu fixace snižovaly. Mírný poplatek za předčasné splacení totiž dává klientům více volnosti, banky ale riziko jejich odchodu nutně musí zohlednit v cenotvorbě.

Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Apogeo
Reklama

Daňhel: Dohledové orgány by měly zamezit neodbornému srovnávání povinného ručení

16.04.2024, Autor: Jaroslav Daňhel

Na začátku března uveřejnil Ekonomický magazín můj příspěvek Ekonomika „povinného ručení“ musí čelit trendu růstu škodního průběhu. Vzápětí v časopisu Pojistný obzor vyšel text „Povinné ručení zůstává pod tlakem vysoké škodní inflace“. Pojistný matematik Petr Jedlička zde konstatoval, že rozevírání nůžek mezi průměrnou škodou a průměrným pojistným pokračuje. 

Zemřel demýtizátor racionality

16.04.2024, Autor: red

Než se do toho se svým kolegou Amosem Tverskym pořádně pustili, ekonomie byla přesvědčena, že v podstatě bohatě vystačí s matematickým aparátem, sofistikovanými vzorci a důvěrou v lidskou racionalitu.

Schmarcz: Peklo mimořádných schůzí aneb proč dělat něco užitečného, když místo toho můžeme hrát před voliči trapné divadlo?

14.04.2024, Autor: Martin Schmarcz

Mimořádné schůze se mají konat jen mimořádně. Třeba když vypukne válka, pandemie, stav legislativní nouze, nebo vláda provede něco strašného, na co nestačí interpelace. U nás se z toho stává běžný kolorit. Něco ve stylu speciálního vysílání. Obvykle to ale spíše dopadne jako podřadná telenovela.

e-news.cz - kurzy
Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
Apogeo
e-news.cz - kurzy
Reklama

Poradna: Vyplatí se platit nájem, nebo splácet hypotéku?

12.04.2024, Autor: Z blogosféry

Řada rodin se rozhoduje mezi bydlením v nájmu a pořízením vlastního domova na hypotéku. Obě možnosti mají své výhody i nevýhody. Z pohledu budování majetku je vždy výhodnější pořízení vlastní nemovitosti na hypotéku.

Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Apogeo
Reklama