e-news.cz - kurzy
Reklama

Karlovarská losovačka na trhu veřejných zakázek. O velkou část z nich „soutěží“ jen jeden dodavatel

01.09.2022, Autor: Z blogosféry

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
Karlovarská losovačka na trhu veřejných zakázek. O velkou část z nich „soutěží“ jen jeden dodavatel

Na trhu veřejných zakázek proteklo v roce 2020 více než 700 miliard korun. Stavěly se silnice, školy, zajišťovaly veřejně statky a mnoho dalšího. Škoda jen, že to šlo zřejmě o něco levněji.

Zadávání veřejných zakázek je poměrně složitý systém, jehož cílem je transparentně stimulovat co možná největší míru konkurence na straně dodavatelů a docílit tím té nejlepší ceny v poměru ke kvalitě dodávaných služeb nebo produktů. Zadavatelé těchto zakázek jsou proto povinni výběrová řízení s předstihem zveřejňovat na svých profilech zadavatele a umožnit zájemcům podat nabídky. Aby ne, přerozdělují přece peníze, které plynou především z daní nás všech. 

Na druhou stranu, současná legislativa definuje také celou paletu různých výjimek, v rámci kterých vybrané subjekty nemusejí předem vyhlašovat nic. Zároveň existuje řada různých režimů v rámci kterých veřejné zakázky probíhají a celý tento systém je proto pro každého nezasvěceného naprosto nepřehledný a složitý. 

Je ale důležité si uvědomit, že přes trh veřejných zakázek proteklo v roce 2020 přesně 715 miliard korun, což odpovídá 12,65 % českého HDP. Logicky nás pak napadá, že o takové finanční zdroje se musela strhnout nelítostná mela. Inu, v některých případech ano, ale v mnohých zřejmě vůbec. 

Jak ukazují data Evropské komise, Česká republika patří mezi státy s největším podílem veřejných zakázek, které „vysoutěžil“ pouze jeden uchazeč. Konkrétně je to 43 % veřejných zakázek. Hůře jsou na tom pouze v Polsku (51 %) a Slovinsku (47 %). Naopak nejmenší podíl těchto „single bidders“ evidují ve Švédsku (9 %), Norsku (12 %) a Nizozemsku (13 %).

Graf: Podíl veřejných zakázek, které byly vysoutěženy pouze jedním uchazečem

Zdroj: Evropská komise

Ostatně samotné Ministerstvo pro místní rozvoj ČR, v jehož gesci je systém zadávání veřejných zakázek, ve své Výroční zprávě o stavu veřejných zakázek vede rubriku zahrnující nejčastější problémy z praxe: „Zadavatel zadal zakázku malého rozsahu napřímo preferovanému dodavateli, bez využití elektronického tržiště, byť mu takovýto postup ukládaly vlastní interní předpisy. S vybraným dodavatelem následně uzavřel dodatek upravující dobu trvání smluvního vztahu, čímž došlo k podstatné změně smlouvy. Tato změna ve svém důsledku způsobila výrazné navýšení původní hodnoty plnění, které v celkovém objemu přesáhlo limit pro podlimitní veřejnou zakázku“.

Samozřejmě nelze zcela vyloučit situaci, kdy se do soutěže skutečně přihlásí pouze jeden dodavatel (což stále automaticky neznamená že bude vybrán). Nicméně řada veřejných subjektů, na které se vztahuje povinnost zakázky soutěžit, se evidentně naučila pravidla obcházet a za zbytečně vysokou cenu zadá zakázku předem sjednanému dodavateli. V době, kdy vláda hledá úspory kde se dá, se proto zdá být trh veřejných zakázek jako poměrně vhodná oblast, na kterou si konečně došlápnout.

MICHAEL FANTA, senior analytik CETA, výzkumný pracovník UJEP

Foto: Pixabay

Zdroj: CETA


Sdílet
Hodnotit
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars

Doporučujeme

e-news.cz - kurzy
Apogeo
Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Reklama

Smrčka: U Pekingu se bojuje o Pensylvánii

23.04.2024, Autor: red

Dost možná rozhodne Pensylvánie podzimní prezidentské volby ve Spojených státech. Na oltář volebních hlasů dělníků bude proto slavnostně položena i nová americko – čínská obchodní válka.

Hypotéky by mohly zlevňovat rychleji. Riziko snadného odchodu klientů ale pokles sazeb brzdí

22.04.2024, Autor: Z blogosféry

Banky zlevňují hypoteční úvěry hodně pozvolna. Prudký pokles úrokových sazeb by mohl vyvolat spirálu refinancování i běžících fixací nebo tlak na banky, aby sazby v průběhu fixace snižovaly. Mírný poplatek za předčasné splacení totiž dává klientům více volnosti, banky ale riziko jejich odchodu nutně musí zohlednit v cenotvorbě.

Apogeo
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
Reklama

Daňhel: Dohledové orgány by měly zamezit neodbornému srovnávání povinného ručení

16.04.2024, Autor: Jaroslav Daňhel

Na začátku března uveřejnil Ekonomický magazín můj příspěvek Ekonomika „povinného ručení“ musí čelit trendu růstu škodního průběhu. Vzápětí v časopisu Pojistný obzor vyšel text „Povinné ručení zůstává pod tlakem vysoké škodní inflace“. Pojistný matematik Petr Jedlička zde konstatoval, že rozevírání nůžek mezi průměrnou škodou a průměrným pojistným pokračuje. 

Zemřel demýtizátor racionality

16.04.2024, Autor: red

Než se do toho se svým kolegou Amosem Tverskym pořádně pustili, ekonomie byla přesvědčena, že v podstatě bohatě vystačí s matematickým aparátem, sofistikovanými vzorci a důvěrou v lidskou racionalitu.

Schmarcz: Peklo mimořádných schůzí aneb proč dělat něco užitečného, když místo toho můžeme hrát před voliči trapné divadlo?

14.04.2024, Autor: Martin Schmarcz

Mimořádné schůze se mají konat jen mimořádně. Třeba když vypukne válka, pandemie, stav legislativní nouze, nebo vláda provede něco strašného, na co nestačí interpelace. U nás se z toho stává běžný kolorit. Něco ve stylu speciálního vysílání. Obvykle to ale spíše dopadne jako podřadná telenovela.

e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
Apogeo
Reklama

Poradna: Vyplatí se platit nájem, nebo splácet hypotéku?

12.04.2024, Autor: Z blogosféry

Řada rodin se rozhoduje mezi bydlením v nájmu a pořízením vlastního domova na hypotéku. Obě možnosti mají své výhody i nevýhody. Z pohledu budování majetku je vždy výhodnější pořízení vlastní nemovitosti na hypotéku.

Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Apogeo
Reklama