Apogeo
Reklama

Hypoteční sankce povedou k nižším úrokovým sazbám: Boj bank o klienty se přiostří

29.08.2024, Autor: Z blogosféry

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
Hypoteční sankce povedou k nižším úrokovým sazbám: Boj bank o klienty se přiostří

Za refinancování nové hypotéky během fixačního období bude od září hrozit výrazně vyšší sankce než dosud. Nečekaným důsledkem by však mohlo být snížení úrokových sazeb.

Od září budou banky u nově poskytnutých hypoték moci požadovat za předčasné splacení hypotéky během fixace úrokové sazby poplatky až v desítkách tisíc korun, což je přibližně desetinásobek stávajícího penále.

Za každý započatý rok, který zbývá do konce fixace, klient zaplatí 0,25 % z předčasně splacené částky s tím, že maximální výše poplatku může činit 1 procento. Pokud tedy do konce fixačního období zbývají čtyři roky, může banka za předčasné splacení hypotéky ve výši 4 milionů korun požadovat až 40 000 Kč. 

Změna se vztahuje na hypotéky uzavřené od prvního září, ale také na stávající úvěry, pokud dojde k jejich refixaci. Naopak se sankce nadále nevztahuje na klienty v tíživé rodinné situaci, jako je úmrtí jednoho z dlužníků a nově také rozvod, nebo na pojistné události. Zůstává i možnost bez sankcí uhradit až 25 procent z jistiny k výročí podpisu úvěrové smlouvy, stejně jako splatit celou hypotéku na konci fixačního období. 

„Banky si budou moci zajistit peníze na trhu při stabilních podmínkách, kdy v případu poklesu úrokových sazeb na trhu nedojde ze strany klienta k refinancování. Vyšší sankce také omezí hypoteční turistiku, což sníží náklady spojené s akvizicí nových klientů nebo opětovným vyjednáváním stávajících smluv při refixaci, “ uvedla Pavla Petlachová, vedoucí hypoteční specialistka ve společnosti Ušetřeno.cz. 

V situaci, kdy na trhu existuje silná konkurence a dochází k poklesu hlavních sazeb České národní banky, mohou sankce bankám vytvořit prostor pro nabídku lepších sazeb v budoucnosti. „Očekáváme, že nabídky nejvýhodnějších hypoték by se mohly koncem roku dostat na úroveň 3,5 – 4 %,“ uvedla Pavla Petlachová, vedoucí hypoteční specialistka ve společnosti Ušetřeno.cz. 

Pakliže hypotéku má klient uzavřenou dříve, než v září, bude moci stále refinancovat či refixovat za starých podmínek. Další refinancování už pochopitelně bude za podmínek nových. Některé banky také oznámily, že tento poplatek vybírat nebudou a refinancování tak bude stále možné. 

V každém případě je důležité udělat si dobrý přehled o nabídkách napříč trhem prostřednictvím důvěryhodného srovnávače. Přehledné shrnutí všeho, co je třeba o hypotečních úvěrech vědět, je k dispozici na usetreno.cz/hypotéky. 

Foto: Pexels

Zdroj: WSCZECH


Sdílet
Hodnotit
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars

Doporučujeme

Daňhel: Pojišťovny v roli zelených aktivistů?

13.09.2024, Autor: Jaroslav Daňhel

V posledním čísle Pojistného obzoru byl publikován bilanční rozhovor s A. Bradstetterem při příležitosti ukončení jeho mandátu prezidenta Insurance Europe. 

Schmarcz: Mario Draghi Evropanům řekl, co vědí: Unie nevzkvétá. Jeho recept na léčbu však nebude fungovat

12.09.2024, Autor: Martin Schmarcz

Evropská unie čím dál více zaostává za Spojenými státy. Bývalý evropský centrální bankéř má jasno, co s tím. Nalijeme do ekonomiky obrovské peníze a bude líp. Jenomže takhle to opravdu nefunguje. Když Mario Draghi stál v čele Evropské centrální banky (ECB), řešil potíže prostě tím, že tiskl další eura. Sice tím zachránil společnou měnu, ale právě tehdy nám Američané začali výrazně utíkat. A pokud mají být základem léčby churavějící Evropy další masivní společné dluhy, dopadne to zase špatně.

e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Apogeo
Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
Reklama

Švehla: Pravdivé informace dvojího druhu o státním rozpočtu

12.09.2024, Autor: Martin Švehla

Nikdo nelže, všichni mluví pravdu. Přesto vznikají dva protichůdné dojmy – na jedné straně uspokojení s tím, jak vláda plní svůj slib konsolidovat veřejné finance a na druhé straně opoziční zděšení z dalšího stamiliardového schodku státního rozpočtu (252 miliardy letos a 230 miliard příští rok). Na jedné straně snižování míry zadlužení, na druhé straně růst státního dluhu. Možná je dobré si v tom udělat trochu jasno.

Valorizace důchodů 2025

10.09.2024, Autor: Martin Švehla

Důchodem se v ekonomii označuje jakýkoliv pravidelný peněžní příjem. Nejčastěji se však jako o důchodem mluví o dávkách, které vyplácí stát občanům v konkértních, zákonem daných životních situacích – tedy o důchodech starobních, invalidních, vdovských, vdoveckých a sirotčích. 

Komentář k aktuálnímu stavu stavebnictví

06.09.2024, Autor: Z blogosféry

Jednou z hlavních a nejčastěji zmiňovaných brzd stavebnictví je platná legislativa. Česká republika má jedny z nejkomplikovanějších stavebních předpisů v celé Evropě. Dlouhé povolovací procesy neúměrně prodražují výstavbu. 

e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Sazka reklama
Apogeo
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Reklama

České zdravotnictví není připraveno na další krize

03.09.2024, Autor: Z blogosféry

Český zdravotnický systém je na 10. místě zemí nejhůře připravených na stárnutí populace, možné další epidemie, nárůst chronických chorob a podobné výzvy. Hodnocení vychází z analýzy Healthcare Readiness Index (Indexu připravenosti zdravotnictví), která srovnává 27 evropských zemí.

e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Apogeo
e-news.cz - kurzy
Sazka reklama
Reklama
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Apogeo
Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Reklama