e-news.cz - kurzy
Reklama

Daňhel z VŠE: Black green deal

06.08.2024, Autor: Jaroslav Daňhel

2 votes, average: 5,00 out of 52 votes, average: 5,00 out of 52 votes, average: 5,00 out of 52 votes, average: 5,00 out of 52 votes, average: 5,00 out of 5
Daňhel z VŠE: Black green deal

Vědci, zkoumající zaniklé civilizace, upozorňují, že naše současnost svou stále stoupající složitostí, komplexitou a regulační iracionalitou čím dál více naplňuje historické parametry civilizace před kolapsem. Tento stav předznamenává nutnost zjednodušení a redukování celého společensko-politického systému.

Některé symptomy naznačují, že vážné problémy tohoto druhu má i dnešní EU. Její podíl na globálním HDP trvale klesá, během posledních dvaceti let z 18 procent na 14 procent. EU jako celek pokračuje v trendu ztrácení konkurenceschopnosti a byznysového potenciálu. Deník Die Welt píše o deindustrializaci Německa, v Česku klesá průmyslová produkce a v poslední dekádě se snižuje životní úroveň obyvatelstva. Tento důsledek je připisován nadměrným byrokratickým požadavkům z Bruselu, především příliš překotnému realizování diskutabilního a kontroverzního projektu green deal. 

Staronová předsedkyně komise v nedávné inaugurační řeči po svém znovuzvolení neprojevovala přílišné známky reflexe vůči posunu názoru voličů, v řeči dokonce zazněla slova o pozitivní stimulaci zelenou ideologií, svědčící o tom, že EU se nechce rozloučit s postavením se do čela dekarbonizačních snah. 

Přitom realita stále jednoznačněji prokazuje, že EU si vzala sousto, na které zatím nemá ani po stránce vědecké fundace, ani po stránce finančních zdrojů, potřebný potenciál. Dosavadní nahrazování nečistých technologií při výrobě energií je velmi drahé a nestabilní a některé cesty k utlumení oteplování včetně přechodu k elektromobilitě jsou velmi nákladově náročné s ne zcela jasnými přínosy.

V rozhovoru pro ECHOPRIME známý „skeptický ekolog“ Bjørn Lomborg vyslovil myšlenku, že zdaleka nevíme o fenoménu oteplování všechno a nebudeme to vědět ani za sto let. Víme ale dost na to, abychom mohli konstatovat, že problém s oteplováním existuje, ale taky víme dost, abychom už teď odhadli, že řada z toho, co dnes zkoušíme, nebudou postupy účinné. Jen ohromně drahé. A právě tady ekolog vidí potřebu skutečné, otevřené diskuze. Ne v klimatologii, ale v ekonomické politice.

Budou k takové konverzaci s cílem snížit byrokratickou regulační iracionalitu ale ochotni i zelení ideologové, a hlavně investoři do drahých ESG projektů?

Foto: Pixabay

Autor: Jaroslav Daňhel


Sdílet
Hodnotit
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars

Doporučujeme

Schmarcz: Mario Draghi Evropanům řekl, co vědí: Unie nevzkvétá. Jeho recept na léčbu však nebude fungovat

12.09.2024, Autor: Martin Schmarcz

Evropská unie čím dál více zaostává za Spojenými státy. Bývalý evropský centrální bankéř má jasno, co s tím. Nalijeme do ekonomiky obrovské peníze a bude líp. Jenomže takhle to opravdu nefunguje. Když Mario Draghi stál v čele Evropské centrální banky (ECB), řešil potíže prostě tím, že tiskl další eura. Sice tím zachránil společnou měnu, ale právě tehdy nám Američané začali výrazně utíkat. A pokud mají být základem léčby churavějící Evropy další masivní společné dluhy, dopadne to zase špatně.

Švehla: Pravdivé informace dvojího druhu o státním rozpočtu

12.09.2024, Autor: Martin Švehla

Nikdo nelže, všichni mluví pravdu. Přesto vznikají dva protichůdné dojmy – na jedné straně uspokojení s tím, jak vláda plní svůj slib konsolidovat veřejné finance a na druhé straně opoziční zděšení z dalšího stamiliardového schodku státního rozpočtu (252 miliardy letos a 230 miliard příští rok). Na jedné straně snižování míry zadlužení, na druhé straně růst státního dluhu. Možná je dobré si v tom udělat trochu jasno.

Apogeo
Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
e-news.cz
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Reklama

Valorizace důchodů 2025

10.09.2024, Autor: Martin Švehla

Důchodem se v ekonomii označuje jakýkoliv pravidelný peněžní příjem. Nejčastěji se však jako o důchodem mluví o dávkách, které vyplácí stát občanům v konkértních, zákonem daných životních situacích – tedy o důchodech starobních, invalidních, vdovských, vdoveckých a sirotčích. 

Komentář k aktuálnímu stavu stavebnictví

06.09.2024, Autor: Z blogosféry

Jednou z hlavních a nejčastěji zmiňovaných brzd stavebnictví je platná legislativa. Česká republika má jedny z nejkomplikovanějších stavebních předpisů v celé Evropě. Dlouhé povolovací procesy neúměrně prodražují výstavbu. 

Apogeo
e-news.cz - kurzy
Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
e-news.cz
e-news.cz - kurzy
Reklama

České zdravotnictví není připraveno na další krize

03.09.2024, Autor: Z blogosféry

Český zdravotnický systém je na 10. místě zemí nejhůře připravených na stárnutí populace, možné další epidemie, nárůst chronických chorob a podobné výzvy. Hodnocení vychází z analýzy Healthcare Readiness Index (Indexu připravenosti zdravotnictví), která srovnává 27 evropských zemí.

e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
e-news.cz
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Sazka reklama
Apogeo
e-news.cz - kurzy
Reklama

Schmarcz: Zoufalství pravicového voliče. Musí se ptát: Proč mi tohle „moje“ vláda dělá?

24.08.2024, Autor: Martin Schmarcz

Pravicoví voliči zdaleka nehlasovali jen „proti“ Babišovi. Hlasovali hlavně „pro“ něco: Pro zodpovědnou politiku. Pro razantní snižování veřejných výdajů. Pro osekání zbytečných vládních agend a snížení počtu lidí placených ze státního rozpočtu. Pro konsolidaci veřejných financí. A samozřejmě pro nezvyšování daní. Čeho se však dočkali?

e-news.cz - kurzy
e-news.cz
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
Apogeo
Reklama