Apogeo
Reklama

Daňhel: Poznámka k aktuálnímu tématu: predátorské časopisy

14.05.2024, Autor: Jaroslav Daňhel

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
Daňhel: Poznámka k aktuálnímu tématu: predátorské časopisy

V souvislosti s aktuálně propíranou otázkou, zda mohou být za vědce považováni autoři, kteří publikovali v tzv. „predátorských“ časopisech, se zřejmě již trochu zapomnělo na atmosféru, která panovala na začátku nového milénia.

Bylo to období, kdy společenské vědy a zejména ekonomie byly pod silným vlivem představitele chápání ekonomie jako tvrdé normativní vědy amerického prof. Samuelsona a přístupů k rozhodovacím problémům s nejistými důsledky metodou „risk based approach“ a teorií racionality. 

Zkoumání chování lidí jako multikriteriálních rozhodovatelů a možný vliv nepredikovatelné nahodilosti na stavy společnosti nebyly ve své době mainstreamové a redakční rady vědeckých časopisů v rámci recenzního řízení takové oponentní názory prakticky nepřipouštěli. Až návazně na publikace N. Taleba a D. Kahnemana dochází k posunu mínění ohledně hodnocení účinnosti používání matematických modelů v ekonomických úlohách vůbec a zkoumání reálného chování lidí v nejistých podmínkách. 

Nicméně setrvačnost v posuzování nematematizujících příspěvků pro publikování v renomovaných časopisech ještě setrvává, stejně jako neodůvodněně příliš silná pozice anonymních recenzentů, jejichž posudky někdy nejsou přiměřeně kompetentní. Autor tohoto textu může uvést příklad výroku recenzenta vlastního článku na téma kritiky teorie portfolia, kdy onen recenzent psal o útoku mravence na nemocného slona ve chvíli, kdy již teorie portfolia byly vyvrácena a slon ležel na zádech. S úsměvem jsem také např. četl posudek anglického recenzenta od českého impaktovaného časopisu, který mne jako dlouholetého bývalého člena vedení významné tuzemské pojišťovny poučoval, jak se pojistitelé vyrovnávají s nejistými výsledky pojišťování.

V popsané atmosféře se do renomovaného časopisu na vážné metodologické téma na přelomu milénia dostávalo dost těžko. Otázkou tedy je, zda publikační možnosti následně deformovaly jen predátorské časopisy.

Jaroslav Daňhel

Foto: Pixabay

Autor: Jaroslav Daňhel


Sdílet
Hodnotit
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars

Doporučujeme

Daňhel: Pojišťovny v roli zelených aktivistů?

13.09.2024, Autor: Jaroslav Daňhel

V posledním čísle Pojistného obzoru byl publikován bilanční rozhovor s A. Bradstetterem při příležitosti ukončení jeho mandátu prezidenta Insurance Europe. 

Schmarcz: Mario Draghi Evropanům řekl, co vědí: Unie nevzkvétá. Jeho recept na léčbu však nebude fungovat

12.09.2024, Autor: Martin Schmarcz

Evropská unie čím dál více zaostává za Spojenými státy. Bývalý evropský centrální bankéř má jasno, co s tím. Nalijeme do ekonomiky obrovské peníze a bude líp. Jenomže takhle to opravdu nefunguje. Když Mario Draghi stál v čele Evropské centrální banky (ECB), řešil potíže prostě tím, že tiskl další eura. Sice tím zachránil společnou měnu, ale právě tehdy nám Američané začali výrazně utíkat. A pokud mají být základem léčby churavějící Evropy další masivní společné dluhy, dopadne to zase špatně.

e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Apogeo
e-news.cz - kurzy
Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
Reklama

Švehla: Pravdivé informace dvojího druhu o státním rozpočtu

12.09.2024, Autor: Martin Švehla

Nikdo nelže, všichni mluví pravdu. Přesto vznikají dva protichůdné dojmy – na jedné straně uspokojení s tím, jak vláda plní svůj slib konsolidovat veřejné finance a na druhé straně opoziční zděšení z dalšího stamiliardového schodku státního rozpočtu (252 miliardy letos a 230 miliard příští rok). Na jedné straně snižování míry zadlužení, na druhé straně růst státního dluhu. Možná je dobré si v tom udělat trochu jasno.

Valorizace důchodů 2025

10.09.2024, Autor: Martin Švehla

Důchodem se v ekonomii označuje jakýkoliv pravidelný peněžní příjem. Nejčastěji se však jako o důchodem mluví o dávkách, které vyplácí stát občanům v konkértních, zákonem daných životních situacích – tedy o důchodech starobních, invalidních, vdovských, vdoveckých a sirotčích. 

Komentář k aktuálnímu stavu stavebnictví

06.09.2024, Autor: Z blogosféry

Jednou z hlavních a nejčastěji zmiňovaných brzd stavebnictví je platná legislativa. Česká republika má jedny z nejkomplikovanějších stavebních předpisů v celé Evropě. Dlouhé povolovací procesy neúměrně prodražují výstavbu. 

e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Apogeo
Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
Reklama

České zdravotnictví není připraveno na další krize

03.09.2024, Autor: Z blogosféry

Český zdravotnický systém je na 10. místě zemí nejhůře připravených na stárnutí populace, možné další epidemie, nárůst chronických chorob a podobné výzvy. Hodnocení vychází z analýzy Healthcare Readiness Index (Indexu připravenosti zdravotnictví), která srovnává 27 evropských zemí.

Apogeo
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
Reklama
Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Apogeo
Reklama