Cena kakaa v minulém roce vzrostla dokonce o 300 %, což zapříčinilo také růst cen čokolády. Jak roste cena kakaa, výrobci experimentují s alternativami, kterými by mylo možné kakao v čokoládě nahradit, aby se udržela dostupná cena.
V posledních letech znatelně klesá produkce kakaa v západní Africe, velmi významném producentovi kakaa. Na vině je především počasí, ale podle BBC také odliv farmářů od pěstování kakaa a jejich přesun k nelegální těžbě zlata. To způsobilo, že v roce 2024 byl světový deficit kakaa asi 500 000 tun.
Tento nedostatek způsobil, že běžná čokoláda se stává čím dál dražší. Výrobci se rozhodli nabídnout levnější variantu, která si nedělá ambice nahradit pravou čokoládu, ale vyplnit místo na trhu, aby určitý typ cukrovinek zůstal cenově dostupný.
Německá firma Planet A Foods se rozhodla vsadit na slunečnicová semínka díky jejich dostupnosti. Zpracovávají je podobným způsobem, jako kakaové boby. Další pokusy nahradit kakao v čokoládě provádí britský start-up Nukoko, který se snaží co nejpřesněji napodobit čokoládu výrobky z bobu obecného. Mezitím italská firma Foreverland experimentuje se semeny rohovníku, které je možné zpracovat tak, aby vznikl kakau podobný prášek. Tato náhražka čokolády má již poměrně nešťastnou minulost, kdy se v 70. letech objevila jako zdravější alternativa, která nebyla přijata vůbec dobře. Nyní se výrobci snaží odstranit typickou rohovníkovou chuť a tak se přiblížit skutečnému kakau. Takto vyrobená hořká „čokoláda“ je prý sladší a karamelovější než ta pravá. Navíc pochutinky vyrobené z rohovníku by měly být zdravější díky nižšímu obsahu cukru.
Veškeré náhražky by měly aspirovat na to, aby dostály náročným očekáváním konzumentů, jinak nemají šanci prorazit. Nikdo si nedělá ambice čokoládu jako takovou nahradit, ale pouze nabídnout její levnější variantu, která stále bude chutná a uspokojí spotřebitele. Očekává se, že obecně by mohly být úspěšnější především sladkosti, které nejsou samotná čokoláda, ale čokoláda je zde přítomná. Například sušenky, arašídy v čokoládové polevě a podobně.
Objevily se také obavy, že pokud by byl některý z těchto produktů příliš úspěšný, mohl by dokonce nahradit kakao v čokoládě trvale a negativně tak ovlivnit pěstitele kakaa. Další možností, jak cenu čokolády udržet přijatelnou pro běžné konzumenty je právě zvýšení této produkce. Kakaovníky mají problémy s opylováním, ale údajně by mohlo pomoci například zastínění kakaovníkových plantáží. Také by se s rostoucí cenou kakaa mohlo i dalším producentům vyplatit do pěstování investovat a tak zvýšit dostupnost kakaa a snížit cenu čokolády.
Uvidíme, zda některá z čokoládových náhražek prorazí a stane se oblíbenou a také do jaké míry bude cena kakaa dále stoupat a zda se skutečná čokoláda stane luxusním zbožím.
Foto: Pixabay
Autor: Vojtěch Benda