e-news.cz - kurzy
Reklama

CETA: Česká vláda bude muset čelit neudržitelným důchodům

01.04.2023, Autor: red

4 votes, average: 4,00 out of 54 votes, average: 4,00 out of 54 votes, average: 4,00 out of 54 votes, average: 4,00 out of 54 votes, average: 4,00 out of 5
CETA: Česká vláda bude muset čelit neudržitelným důchodům

Roger Douglas, bývalý novozélandský ministr financí a architekt slavných ekonomických reforem, které bezpochyby stojí za úspěšným rozvojem novozélandské ekonomiky, označil rychlost za jeden z klíčových aspektů svého úspěchu.

Právě blesková realizace jeho hospodářských politik vedla k tomu, že se skutečně osvědčily. 

Lobbistické skupiny nejrůznějšího zaměření si proti nim ani nestačily vytvořit opozici. Samotný Douglase totiž říká, že je mnohem těžší sestřelit zajíce, který je v pohybu. Jestliže Douglasovy reformy byly zajícem v pohybu, lze cynicky poznamenat, že diskutované důchodové reformy připravované českou vládou jsou zajícem, který se zastavil na místě a čeká na konec volebního období, aby mohl být sestřelen. 

O reformě důchodového systému se v české politice diskutuje již dlouhé roky. Bohužel současný model založený na mezigenerační solidaritě začíná narážet na zákony demografie, což ho činí neudržitelným. Současná produktivní generace a budoucí generace příjemců starobních důchodů totiž mnohonásobně převyšuje generaci, která bude zodpovědná za financování systému, čímž se z něj stává obrácená pyramida.

Současná vláda, která byla zvolena na podzim 2021, na reformu ve volební kampani nezapomněla. Po prvním roce jejího vládnutí však nebyla v tomto směru přijata žádná legislativa. Důvody byly pochopitelné z politického hlediska – blížící se komunální volby, v nichž koalice nechtěla ohrozit své hlasy zaváděním nepopulárních reforem.

Ačkoli se tento krok může zdát jako ztráta času a ideální by bylo začít s podobně důležitými politikami co nejdříve, nelze říci, že by Douglasův princip musel být nutně narušen. Nebo alespoň ne nezvratně, protože samotný zajíc ještě nevylezl z nory.

Teprve po prezidentských volbách (které byly pro vládní koalici úspěšné) se na stole objevil první náznak přestavby důchodového systému. Snížení valorizace starobních důchodů mělo v rámci rozpočtových úspor ušetřit asi 20 mld. Kč.

Přestože tento krok uleví státnímu rozpočtu, jedná se o neefektivní krok, který pouze zasévá nelibost a sám o sobě nevyznívá jako žádná zásadní reforma. Nejde totiž ruku v ruce např. se spořením na důchod svých rodičů, které by bylo uznáno jako daňově uznatelná položka pro potomky, vytvořením státem podporovaných investičních fondů nebo například alespoň zvýšením věku odchodu do důchodu u vybraných méně náročných profesí.

Hodnocení účinnosti těchto politik ponechávám na čtenáři, ale současné zavedení jedné z nich lze částečně označit za počátek komplexní reformy. A jak nám radí Douglas, komplexní reformy je třeba provádět co nejrychleji. Bohužel česká vláda tímto časově úsporným opatřením vytvořila zájmové skupiny, které budou ve zbytku reformního období blokovat jakékoli další reformní snahy. Z běžícího zajíce udělala stojícího a spícího zajíce, který je zralý na zastřelení.

FILIP BLAHA, analytik CETA

Foto: Pixabay

Zdroj: CETA


Sdílet
Hodnotit
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars

Doporučujeme

e-news.cz - kurzy
Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
Apogeo
e-news.cz - kurzy
Reklama

Smrčka: U Pekingu se bojuje o Pensylvánii

23.04.2024, Autor: red

Dost možná rozhodne Pensylvánie podzimní prezidentské volby ve Spojených státech. Na oltář volebních hlasů dělníků bude proto slavnostně položena i nová americko – čínská obchodní válka.

Hypotéky by mohly zlevňovat rychleji. Riziko snadného odchodu klientů ale pokles sazeb brzdí

22.04.2024, Autor: Z blogosféry

Banky zlevňují hypoteční úvěry hodně pozvolna. Prudký pokles úrokových sazeb by mohl vyvolat spirálu refinancování i běžících fixací nebo tlak na banky, aby sazby v průběhu fixace snižovaly. Mírný poplatek za předčasné splacení totiž dává klientům více volnosti, banky ale riziko jejich odchodu nutně musí zohlednit v cenotvorbě.

Apogeo
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
Reklama

Daňhel: Dohledové orgány by měly zamezit neodbornému srovnávání povinného ručení

16.04.2024, Autor: Jaroslav Daňhel

Na začátku března uveřejnil Ekonomický magazín můj příspěvek Ekonomika „povinného ručení“ musí čelit trendu růstu škodního průběhu. Vzápětí v časopisu Pojistný obzor vyšel text „Povinné ručení zůstává pod tlakem vysoké škodní inflace“. Pojistný matematik Petr Jedlička zde konstatoval, že rozevírání nůžek mezi průměrnou škodou a průměrným pojistným pokračuje. 

Zemřel demýtizátor racionality

16.04.2024, Autor: red

Než se do toho se svým kolegou Amosem Tverskym pořádně pustili, ekonomie byla přesvědčena, že v podstatě bohatě vystačí s matematickým aparátem, sofistikovanými vzorci a důvěrou v lidskou racionalitu.

Schmarcz: Peklo mimořádných schůzí aneb proč dělat něco užitečného, když místo toho můžeme hrát před voliči trapné divadlo?

14.04.2024, Autor: Martin Schmarcz

Mimořádné schůze se mají konat jen mimořádně. Třeba když vypukne válka, pandemie, stav legislativní nouze, nebo vláda provede něco strašného, na co nestačí interpelace. U nás se z toho stává běžný kolorit. Něco ve stylu speciálního vysílání. Obvykle to ale spíše dopadne jako podřadná telenovela.

Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
Apogeo
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Reklama

Poradna: Vyplatí se platit nájem, nebo splácet hypotéku?

12.04.2024, Autor: Z blogosféry

Řada rodin se rozhoduje mezi bydlením v nájmu a pořízením vlastního domova na hypotéku. Obě možnosti mají své výhody i nevýhody. Z pohledu budování majetku je vždy výhodnější pořízení vlastní nemovitosti na hypotéku.

e-news.cz - kurzy
Apogeo
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Sazka reklama
Reklama