e-news.cz - kurzy
Reklama

České zdravotnictví není připraveno na další krize

03.09.2024, Autor: Z blogosféry

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
České zdravotnictví není připraveno na další krize

Český zdravotnický systém je na 10. místě zemí nejhůře připravených na stárnutí populace, možné další epidemie, nárůst chronických chorob a podobné výzvy. Hodnocení vychází z analýzy Healthcare Readiness Index (Indexu připravenosti zdravotnictví), která srovnává 27 evropských zemí.

Dokument odborníci představili o uplynulém víkendu na Globsec Fóru v Praze. Jedním z důvodů, proč si Česká republika nevede dobře, je vysoká spotřeba alkoholu. I když už Češi nejsou největší pijani v Evropě (jak tomu bylo v roce 2022), stále se drží na předních příčkách. 

Pouze 55,7 bodů ze 100 získala Česká republika v indexu Healthcare Readiness Index (HRI) 2023, jež každý rok zpracovává organizace Globsec. Ta porovnává připravenost systémů zdravotní péče ve všech evropských zemích. Česko si meziročně pohoršilo o dva body, a ocitlo se tak na 10. pozici od konce z 27 států. „Pokud se zaměříme na oblast střední a východní Evropy, nevede si ČR zas tak špatně – naopak společně se Slovinskem a Chorvatskem jsou na tom tyto státy nejlépe. Ani jedna země ale nedosahuje průměru EU. Bulharsko, Polsko a Lotyšsko se umístili na nejnižších příčkách, což zde ukazuje na přetrvávající problémy,“ komentuje Martin Smatana, autor indexu HRI. Studie vychází z 38 ukazatelů, jako jsou například výdaje zemí na prevenci, dostupnost zdravotní péče nebo užívání návykových látek. Právě to je v Česku jedním z největších problémů, což se promítlo i do samotného skóre. 

Češi patří mezi deset nejsilnějších evropských kuřáků a v konzumaci ovoce a zeleniny jsou na 9. nejhorším místě. V meziročním srovnání se ale ČR polepšila, když se z pozice největších konzumentů alkoholu v Evropě přesunula za Lotyše a Španěly na třetí příčku, o kterou se dělí s Rakouskem a Rumunskem. Zlepšení zaznamenala Česká republika i v oblasti obezity – nyní je 11. nejvíce obézní z 27 evropských zemí, což je oproti předchozímu roku o jednu příčku lepší. 

Komplexní hodnocení HRI 2023 odhaluje značné rozdíly napříč Evropou. Srovnání má pomoci rozhodovacím orgánům a politikům v přesnějším zacílení pro zvyšování úrovně zdravotní péče v jejich zemích. První místo v žebříčku HRI obsadilo – stejně jako loni – Norsko se 73,1 body ze 100, premianty jsou také Nizozemsko a Švédsko. Na nejnižší pozici skončilo se 42,5 body Bulharsko. Výsledky studie ukazují, že nejlépe jsou připraveny čelit výzvám v oblasti zdravotnictví státy s pozitivním přístupem k inovacím, které investují do zdravotní péče a prevence a vyznačují se stabilním vedením. V tom je tuzemsko značně podprůměrné. Například český ministr zdravotnictví ve své funkci vydrží (v průměru od roku 2000) jen 1,4 roku, což z České republiky dělá 4. nejhorší zemi v Evropě. Nejen politická kontinuita je to, co by mohlo zlepšit připravenost Česka a dalších zemí střední a východní Evropy. 

Podle odborníků by se státy měly více soustředit na prevenci a změnit postoj k výdajům na zdravotní péči. „Data jasně ukazují, že ty země, které se nebojí investovat, jsou mnohem lépe připravené na budoucí výzvy. Musíme si uvědomit, že péče o zdraví není něco, co jen stojí peníze – je to investice, která se ve zdravé populaci mnohonásobně vyplatí. Čím jsou lidé zdravější, tím jsou i produktivnější, a podporují tak ekonomiku. Právě investice do zdravotnictví přinesou v budoucnu Evropě značné úspory,“ vysvětluje Jasper Kunow, generální ředitel pro střední Evropu a Portugalsko společnosti MSD. „Jak vyplývá z HRI, většina zemí střední a východní Evropy vynakládá na prevenci pouze 3 % svého rozpočtu na zdravotní péči. Na očkování dokonce jen 0,5 %. Přitom očkování je efektivním nástrojem prevence více než 30 onemocnění,“ dodává Kunow, který byl na Globsecu jedním z účastníků panelu věnovanému právě zdravotnictví. Posílit preventivní opatření v jednotlivých zemích má například Evropský plán boje proti rakovině, který se mimo jiné soustředí na očkování proti HPV. V tomto ohledu si Česká republika vede dobře, závazek zvýšit proočkovanost proti HPV převzala i do svého Národního onkologického plánu a drží se v první polovině evropského žebříčku, konkrétně na 11. místě. „České strategie a plány tvoříme ve shodě s kolegy v Evropě – tak, abychom mohli maximálně těžit ze vzájemných synergií a evropského financování společných řešení,“ říká Mgr. Jakub Dvořáček, MHA, LL.M., náměstek ministra zdravotnictví. 

Oproti tomu sousední Slovensko je až 23., na poslední příčce se umístilo Rumunsko. „Pokud vezmeme v potaz dosažitelné zlepšení zdravotního stavu obyvatelstva se současnou úrovní zdravotnických oborů, dvě třetiny tohoto zlepšení můžeme realizovat právě prostřednictvím prevence,“ uvedl přímo v diskusi k HRI na Globsecu ekonom Aleš Rod, člen Národní ekonomické rady vlády (NERV) a pracovní skupiny NERV Zdravotnictví. „Prevencí dokážeme zabránit vzniku onemocnění. Tím přímo šetříme kapacity a zdroje ve zdravotnictví. Důležité jsou i nepřímé pozitivní dopady. Ty pozorujeme na trhu práce ve vyšší produktivitě, zlepšování práceschopnosti lidí ve věku 50+, v posilování duševního zdraví, omezování absentismu či prezentismu, snižování pravděpodobnosti zranění atp. Prevence výrazně prodlužuje podíl života strávený ve zdraví, což zvyšuje užitek jednotlivcům a jejich blízkým, a tím i bohatství celé společnosti. Návratnost zdravotní prevence sice přesahuje jedno volební období, ale každá jedna investované koruna se nepochybně vrátí.“

Foto: Pixabay

Zdroj: MaVe PR


Sdílet
Hodnotit
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars

Doporučujeme

Daňhel: Pojišťovny v roli zelených aktivistů?

13.09.2024, Autor: Jaroslav Daňhel

V posledním čísle Pojistného obzoru byl publikován bilanční rozhovor s A. Bradstetterem při příležitosti ukončení jeho mandátu prezidenta Insurance Europe. 

Schmarcz: Mario Draghi Evropanům řekl, co vědí: Unie nevzkvétá. Jeho recept na léčbu však nebude fungovat

12.09.2024, Autor: Martin Schmarcz

Evropská unie čím dál více zaostává za Spojenými státy. Bývalý evropský centrální bankéř má jasno, co s tím. Nalijeme do ekonomiky obrovské peníze a bude líp. Jenomže takhle to opravdu nefunguje. Když Mario Draghi stál v čele Evropské centrální banky (ECB), řešil potíže prostě tím, že tiskl další eura. Sice tím zachránil společnou měnu, ale právě tehdy nám Američané začali výrazně utíkat. A pokud mají být základem léčby churavějící Evropy další masivní společné dluhy, dopadne to zase špatně.

e-news.cz - kurzy
Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
Apogeo
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Reklama

Švehla: Pravdivé informace dvojího druhu o státním rozpočtu

12.09.2024, Autor: Martin Švehla

Nikdo nelže, všichni mluví pravdu. Přesto vznikají dva protichůdné dojmy – na jedné straně uspokojení s tím, jak vláda plní svůj slib konsolidovat veřejné finance a na druhé straně opoziční zděšení z dalšího stamiliardového schodku státního rozpočtu (252 miliardy letos a 230 miliard příští rok). Na jedné straně snižování míry zadlužení, na druhé straně růst státního dluhu. Možná je dobré si v tom udělat trochu jasno.

Valorizace důchodů 2025

10.09.2024, Autor: Martin Švehla

Důchodem se v ekonomii označuje jakýkoliv pravidelný peněžní příjem. Nejčastěji se však jako o důchodem mluví o dávkách, které vyplácí stát občanům v konkértních, zákonem daných životních situacích – tedy o důchodech starobních, invalidních, vdovských, vdoveckých a sirotčích. 

Komentář k aktuálnímu stavu stavebnictví

06.09.2024, Autor: Z blogosféry

Jednou z hlavních a nejčastěji zmiňovaných brzd stavebnictví je platná legislativa. Česká republika má jedny z nejkomplikovanějších stavebních předpisů v celé Evropě. Dlouhé povolovací procesy neúměrně prodražují výstavbu. 

e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Apogeo
e-news.cz - kurzy
Sazka reklama
Reklama

České zdravotnictví není připraveno na další krize

03.09.2024, Autor: Z blogosféry

Český zdravotnický systém je na 10. místě zemí nejhůře připravených na stárnutí populace, možné další epidemie, nárůst chronických chorob a podobné výzvy. Hodnocení vychází z analýzy Healthcare Readiness Index (Indexu připravenosti zdravotnictví), která srovnává 27 evropských zemí.

e-news.cz - kurzy
Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
Apogeo
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Reklama
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
Apogeo
e-news.cz - kurzy
Reklama