e-news.cz - kurzy
Reklama

Blaha: Vzdělávací vouchery mohou pomoci zvýšit kvalitu i flexibilitu vzdělávacího systému

03.06.2023, Autor: red

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
Blaha: Vzdělávací vouchery mohou pomoci zvýšit kvalitu i flexibilitu vzdělávacího systému

Milton Friedman, jeden z nejvlivnějších ekonomů 20. století, byl silným zastáncem svobody jednotlivce a osobní odpovědnosti. Tyto zásady uplatňoval v celé řadě oblastí, včetně vzdělávání. Friedman kritizoval americký vzdělávací systém, který považoval za neefektivní a nákladný.

Podle jeho názoru má vláda v oblasti vzdělávání jen omezené pravomoci a měla by spíše podporovat volbu a osobní odpovědnost. Navrhl inovativní myšlenku reformy školství: poskytnout rodičům vzdělávací poukázky, na jejichž základě by si mohli vybrat školu, kterou bude jejich dítě navštěvovat.

Friedmanova myšlenka byla jednoduchá: namísto přímého dotování veřejných škol by vláda měla rodičům poskytovat vzdělávací poukázky, které by pak mohli vyměnit za školné na veřejné nebo soukromé škole podle vlastního výběru. Tento přístup podporuje konkurenci mezi školami, které by již neměly automaticky určitý počet studentů, čímž by se zlepšila kvalita vzdělávání a rodiče by si mohli vybrat vzdělávací prostředí, které by jejich dětem nejlépe vyhovovalo, zejména na základě jejich schopností a preferencí určitého vzdělávacího modelu.

Friedman chtěl zpochybnit současný stav, protože veřejné školy byly často neefektivní a nákladné, mimo jiné kvůli nedostatku konkurence. Tím, že by rodiče měli možnost volby mezi školami, by podle něj byly školy nuceny více se zaměřit na potřeby žáků a poskytovat lepší vzdělání, aby si udržely konkurenceschopnost.

Podle Friedmana se myšlenka vzdělávacích poukázek nemusí omezovat pouze na soukromé školy, ale mohla by se vztahovat i na školy veřejné. Rodiče by se mohli i nadále rozhodnout, že jejich dítě bude navštěvovat veřejnou školu, a místo placení školních daní by mohli využívat poukázky k úhradě školného. Tento přístup by podle něj umožnil rodičům získat zpět kontrolu nad vzděláváním svých dětí a zefektivnit vzdělávací systém a zaměřit se na potřeby studentů.

Friedman si byl samozřejmě vědom toho, že zavedení vzdělávacích poukazů bude vyžadovat úpravy, jako například neustálý dohled nad tím, aby školy dosáhly určité úrovně, a opatření, která zajistí, že školy nebudou diskriminovat studenty na základě jejich rasy nebo socioekonomického původu. Jinými slovy, školy by stále potřebovaly regulaci. Zároveň však poznamenal, že tyto problémy by neměly být překážkou pro zavedení tohoto inovativního přístupu k jejich financování.

Od té doby, co Friedman s touto myšlenkou přišel, zavedlo mnoho zemí, včetně Švédska, úspěšně programy vzdělávacích poukázek. Zastánci tohoto přístupu argumentují tím, že umožňuje rodičům vybrat pro své děti to nejlepší vzdělání, stimuluje konkurenci a zlepšuje kvalitu výuky.

Kritici naopak tvrdí, že zvýhodňuje nejbohatší rodiny a může přispět k vytvoření vícestupňového vzdělávacího systému. To je absurdní, protože země s nejvíce státním školstvím, jako je Francie, mají extrémně nerovný vzdělávací systém. Ve Francii navštěvují děti bohatých rodičů soukromé školy, protože úroveň veřejného školství je katastrofální.

Vzdělávání je dalším příkladem, který ukazuje, že klasické liberální přístupy jsou nakonec rovnější než sliby socialistických modelů. Doufejme, že i další země se brzy rozhodnou osvobodit vzdělávání tím, že vrátí odpovědnost za volbu rodičům. Mohou si vzít příklad z těch zemí, které tuto inovativní Friedmanovu myšlenku úspěšně realizovaly.

FILIP BLAHA, analytik CETA

Foto: Pixabay

Zdroj: CETA


Sdílet
Hodnotit
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars

Doporučujeme

e-news.cz - kurzy
Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
Apogeo
e-news.cz - kurzy
Reklama

Smrčka: U Pekingu se bojuje o Pensylvánii

23.04.2024, Autor: red

Dost možná rozhodne Pensylvánie podzimní prezidentské volby ve Spojených státech. Na oltář volebních hlasů dělníků bude proto slavnostně položena i nová americko – čínská obchodní válka.

Hypotéky by mohly zlevňovat rychleji. Riziko snadného odchodu klientů ale pokles sazeb brzdí

22.04.2024, Autor: Z blogosféry

Banky zlevňují hypoteční úvěry hodně pozvolna. Prudký pokles úrokových sazeb by mohl vyvolat spirálu refinancování i běžících fixací nebo tlak na banky, aby sazby v průběhu fixace snižovaly. Mírný poplatek za předčasné splacení totiž dává klientům více volnosti, banky ale riziko jejich odchodu nutně musí zohlednit v cenotvorbě.

Apogeo
Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Reklama

Daňhel: Dohledové orgány by měly zamezit neodbornému srovnávání povinného ručení

16.04.2024, Autor: Jaroslav Daňhel

Na začátku března uveřejnil Ekonomický magazín můj příspěvek Ekonomika „povinného ručení“ musí čelit trendu růstu škodního průběhu. Vzápětí v časopisu Pojistný obzor vyšel text „Povinné ručení zůstává pod tlakem vysoké škodní inflace“. Pojistný matematik Petr Jedlička zde konstatoval, že rozevírání nůžek mezi průměrnou škodou a průměrným pojistným pokračuje. 

Zemřel demýtizátor racionality

16.04.2024, Autor: red

Než se do toho se svým kolegou Amosem Tverskym pořádně pustili, ekonomie byla přesvědčena, že v podstatě bohatě vystačí s matematickým aparátem, sofistikovanými vzorci a důvěrou v lidskou racionalitu.

Schmarcz: Peklo mimořádných schůzí aneb proč dělat něco užitečného, když místo toho můžeme hrát před voliči trapné divadlo?

14.04.2024, Autor: Martin Schmarcz

Mimořádné schůze se mají konat jen mimořádně. Třeba když vypukne válka, pandemie, stav legislativní nouze, nebo vláda provede něco strašného, na co nestačí interpelace. U nás se z toho stává běžný kolorit. Něco ve stylu speciálního vysílání. Obvykle to ale spíše dopadne jako podřadná telenovela.

Apogeo
Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Reklama

Poradna: Vyplatí se platit nájem, nebo splácet hypotéku?

12.04.2024, Autor: Z blogosféry

Řada rodin se rozhoduje mezi bydlením v nájmu a pořízením vlastního domova na hypotéku. Obě možnosti mají své výhody i nevýhody. Z pohledu budování majetku je vždy výhodnější pořízení vlastní nemovitosti na hypotéku.

e-news.cz - kurzy
Apogeo
Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Reklama