e-news.cz - kurzy
Reklama

Umělá inteligence je v současnosti často skloňované téma. Co ale umělá inteligence a bezpečnost?

20.07.2023, Autor: Z blogosféry

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
Umělá inteligence je v současnosti často skloňované téma. Co ale umělá inteligence a bezpečnost?

Prvním problémem je evidentně zatím jistá „nedokonalost“ umělé inteligence, která v jistých okamžicích působí až komicky. Nicméně je to otázka vývoje…

Možná pamatujete jednoho z prvních chatbotů společnosti Microsoft, který se nazýval Tay. Byl to systém s adaptativním učením (takže takový první stupeň umělé inteligence) a tradují se o něm nepěkné věci. Jeden příběh hovoří o tom, že měl pomáhat technické podpoře, a protože byl samoučící, tak rychle přejal slovník žadatelů o technickou podporu, což znamenalo, že během pár hodin začal odpovídat sprostě. Následně jej měl Microsoft rychle odpojit. Další příběh vykládá o jeho rasistických a jiných nevhodných poznámkách, kdy nedokázal rozpoznat kontext otázky např. na otázku, zda podporuje genocidu, hrdě odpověděl, že ano.

Nyní po pár letech se objevil Bing AI chatbot s umělou inteligencí a příběh se jakoby opakuje. Opět můžeme najít popisy situací, kdy odpovídá uživatelům sprostě, označuje je za zmatené, je tvrdohlavý anebo dokonce i trucuje. Nedokážu posoudit, jestli se jedná o „technickou závadu“ nebo je to vlastnost. Pokud totiž těmto samoučícím systémům, podstrčíme vhodná data, naučí se z nich vhodný standard. To znamená, že pokud umělé inteligenci bezpečnostního systému podstrčíme, že nějaké chování kódu je zcela v pořádku, bude ho následně takto označovat.

Dalším aspektem jsou pak možnosti umělé inteligence pro generování různých podvrhů, úpravu fotografií, úpravu videí a úpravu zvukového záznamu, které mohou snadno klamat uživatele v rámci kampaní sociálních manipulací. Možná dokáží následně oklamat i autentizační mechanismy, které jsou založeny na biometrice, což se dlouho zdálo být „neprůstřelné“. A pokud budeme mít nespolehlivý autentizační mechanismus, nebudeme mu moci věřit, potom budeme mít velký problém. Mimochodem nefungující autentizační mechanismus můžeme vidět i v příběhu z občanské války v USA. Generál Thomas J. „Stonewall“ Jackson, jeden z nejlepších generálů a stratégů Konfederace, se přesunoval ve zmatku bitvy u Chancelorsville se svým štábem, když byl zachycen jednou z hlídek vlastní armády. Přestože se snažili „autentizovat“ heslem, hlídka tomu neuvěřila a měla pochybnosti, jestli se nejedná o trik Unionistů, a tak spustila palbu. Po několika dnech následkům zranění podlehl. Konfederace tak ztratila jednoho z nemnoha schopných velících důstojníků.

Věřme, že nakonec dopadneme lépe a vývoj nebude opakovat staré chyby, takže umělá inteligence nám nakonec bude sloužit a ne škodit.

Foto: Pixabay

Zdroj: Autocont


Sdílet
Hodnotit
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars

Doporučujeme

e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Apogeo
Sazka reklama
Reklama

O IT obory je velký zájem, v Česku však stále chybí až 30 tisíc ajťáků, nejvíce v oboru kyberbezpečnost

20.03.2024, Autor: Z blogosféry

V Česku chybí odborníci z oblasti IT. V České republice je zaměstnaných více než 316 000 IT specialistů, zapotřebí je jich ale až o 30 000 víc. Zájem o studium oboru na vysoké škole přitom roste – v roce 2022 studovalo informační a komunikační technologie (ICT) téměř 24 000 studentů. Počet studentů je vyšší než za posledních 5 let. Nedostatek pracovníků je především u oboru kybernetické bezpečnosti.

e-news.cz - kurzy
Apogeo
Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Reklama

80 % center IT a podnikových služeb chce více šlápnout do automatizace. I přesto většina zaměstnavatelů z oboru plánuje nábor nových lidí

07.03.2024, Autor: Z blogosféry

Rok 2024 bude rokem pokročilé automatizace a robotizace. V oboru IT a podnikových služeb již dnes roboti zastávají práci, která je ekvivalentem bezmála 20 tisíc pracovních míst, v nadcházejícím roce chce ale 80 % firem z toho oboru projekty automatizace rozšířit i na další zpracovávané procesy a služby.

Migrace českých firem do cloudu pokračuje. Čeho se obávají a co je pravda?

29.02.2024, Autor: Z blogosféry

Během pár let musí více než tisícovka tuzemských firem přejít do cloudu. Důvodem je transformace populárního podnikového softwaru SAP a ukončení podpory stávajícího necloudového řešení na konci roku 2025. Většina firem se tohoto dlouho odkládaného kroku ale stále obává. Jaké mají důvody a jaká je dnes realita?

Drtivá většina firem není na novou úroveň kyberbezpečnosti připravena

27.02.2024, Autor: Z blogosféry

Pouze 2 % českých firem dosahuje úrovně kybernetické bezpečnosti definované aktualizovanou směrnicí o síťové a informační bezpečnosti (NIS2). Vyplývá to z průzkumu společnosti EY ČR, která jej provedla mezi desítkami tuzemských společností z 22 různých odvětví.

e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Sazka reklama
Apogeo
e-news.cz - kurzy
Reklama
Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
Apogeo
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Reklama