e-news.cz - kurzy
Reklama

Přibývá krádeží bankovních účtů

10.02.2021, Autor: Z blogosféry

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
Přibývá krádeží bankovních účtů

Neoprávněné převzetí bankovního účtu představovalo v roce 2020 každou druhou detekovanou podvodnou transakci ve finančnictví. Dokládá to zpráva bezpečnostní společnosti Kaspersky.


Podle anonymizované statistiky případů, které zachytilo oddělení prevence podvodného jednání Kaspersky, narostl podíl těchto incidentů od ledna do prosince 2020 na padesát čtyři procent, přičemž v roce 2019 činil třicet čtyři procent. Od roku 2019 převažují především dva způsoby, jak se podvodně dostat k cizímu účtu – modely „zachránce“ a „investor“.
V pandemickém roce 2020 trávili lidé po celém světě mnohem víc času doma a tím narostl i význam digitálních finančních služeb a elektronického obchodování. Podle odborníků společnosti Kaspersky to ovšem zároveň znamenalo i podstatně častější využití nástrojů sociálního inženýrství v počítačové kriminalitě. Proto by finanční instituce i klienti měli znát typické způsoby podvodného jednání, aby se mohli lépe chránit.
Nejenže roste počet úspěšně odcizených účtů, ale ve dvanacti procentech podvodných incidentů došlo ke zneužití legitimních nástrojů pro vzdálenou správu (remote administration tools, RAT), mezi něž patří třeba aplikace TeamViewer. Díky těmto nástrojům se útočníci dostali k účtům, které chtěli napadnout.
Model „zachránce“ a „investor“
Tým pro prevenci podvodného jednání společnosti Kaspersky (Kaspersky Fraud Prevention) uvádí, že útočníci používali k napadání cizích účtů dvě hlavní metody, jež převažovaly již v roce 2019. Při využití první z nich se útočník tváří jako „zachránce“ – expert na počítačovou bezpečnost, který uživateli navrhuje určitý postup, aby svůj účet ochránil. Útočníci tvrdí, že došlo k nějakým podezřelým transakcím nebo k pokusům o ně, a nabízejí pomoc. V rámci „záchrany“ pak po klientech banky žádají, aby potvrdili svou identitu pomocí kódu zaslaného v SMS nebo jiné zprávě, případně aby zastavili „podezřelou transakci“ kliknutím na zaslaný odkaz či rovnou přesunuli své peníze na „bezpečný účet“. Útočníci mohou též vyhlédnutou oběť požádat, aby si nainstalovala aplikaci pro vzdálenou správu, aby šlo „problém“ na dálku vyřešit. Často se vydávají za zaměstnance největší banky v okolí a používají maskované telefonní číslo, které budí dojem, že bance skutečně patří.
Druhou metodou je tzv. „investor“. V tomto případě se útočník představí jako zaměstnanec investiční společnosti nebo jako investiční konzultant z banky. Nabídne klientovi, že mu pomůže k rychlému výdělku díky investici do kryptoměn či akcií – stačí rovnou poslat peníze, fyzická návštěva banky není nutná. K využití takové „investiční služby“ je opět zapotřebí, aby potenciální oběť zadala kód či navštívila odkaz zaslaný v SMS nebo v jiné zprávě či notifikaci.

Obr.: Rozdělení podvodného jednání podle typů (Kaspersky Fraud Prevention, 2020)
Bankovní klienti si obecně hodně cení snadného přístupu ke svým účtům a jednoduchých bankovních transakcí. Dnes na tom záleží ještě mnohem víc než dřív. Proto jsme přesvědčeni, že je nutné veškerá finanční řešení účinně zabezpečit, a do toho patří i zabezpečení proti podvodům. Bezpečnostní řešení by ovšem nemělo žádným způsobem komplikovat využití produktů a aplikací. Samozřejmě je také nutné zákazníky pravidelně informovat o nových způsobech podvodného jednání, aby věděli, s čím se můžou setkat,vysvětluje Claire Hatcher, šéfka divize obchodního rozvoje Kaspersky Fraud Prevention.
 K lepšímu zajištění ochrany jednotlivců i firem před podvodnými technikami, které se neustále mění a vyvíjejí, doporučuje společnost Kaspersky internetovým obchodníkům dodržovat následující pravidla:

  • Omezte počet pokusů uskutečnit jednu transakci. Kyberzločinci mohou potřebovat více pokusů na zadání správných přístupových údajů.
  • Informujte své zákazníky o možných způsobech, které mohou útočníci používat. Pravidelně zákazníkům posílejte informace, jak odhalit pokus o podvod a jak se v takové situaci nejlépe zachovat.
  • Každoročně provádějte bezpečnostní audity a penetrační testy, abyste dokázali odhalit bezpečnostní problémy ve vaší firemní síti.
  • Vyčleňte ve své organizaci speciální tým, který se bude zabývat výhradně otázkami kyberbezpečnosti a bude schopen rozpoznávat a analyzovat nové způsoby podvodného jednání.
  • Zaveďte ve svých systémech vícefaktorovou autentifikaci, abyste minimalizovali riziko podvodného převzetí (krádeže) účtu.
  • Instalujte preventivní řešení, které lze snadno upravit v případě výskytu nových metod a způsobů útoků.

Zpráva týmu Kaspersky Fraud Prevention vychází z incidentů spojených s kybernetickou kriminalitou a z dat detekovaných týmem Kaspersky Fraud Prevention, včetně důkladné analýzy chování zákazníků v bankovním sektoru a v elektronických obchodech.
Foto + Zdroj: Taktiq Communications
 
 


Sdílet
Hodnotit
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars

Doporučujeme

e-news.cz - kurzy
Apogeo
Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Reklama

O IT obory je velký zájem, v Česku však stále chybí až 30 tisíc ajťáků, nejvíce v oboru kyberbezpečnost

20.03.2024, Autor: Z blogosféry

V Česku chybí odborníci z oblasti IT. V České republice je zaměstnaných více než 316 000 IT specialistů, zapotřebí je jich ale až o 30 000 víc. Zájem o studium oboru na vysoké škole přitom roste – v roce 2022 studovalo informační a komunikační technologie (ICT) téměř 24 000 studentů. Počet studentů je vyšší než za posledních 5 let. Nedostatek pracovníků je především u oboru kybernetické bezpečnosti.

e-news.cz - kurzy
Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
Apogeo
e-news.cz - kurzy
Reklama

80 % center IT a podnikových služeb chce více šlápnout do automatizace. I přesto většina zaměstnavatelů z oboru plánuje nábor nových lidí

07.03.2024, Autor: Z blogosféry

Rok 2024 bude rokem pokročilé automatizace a robotizace. V oboru IT a podnikových služeb již dnes roboti zastávají práci, která je ekvivalentem bezmála 20 tisíc pracovních míst, v nadcházejícím roce chce ale 80 % firem z toho oboru projekty automatizace rozšířit i na další zpracovávané procesy a služby.

Migrace českých firem do cloudu pokračuje. Čeho se obávají a co je pravda?

29.02.2024, Autor: Z blogosféry

Během pár let musí více než tisícovka tuzemských firem přejít do cloudu. Důvodem je transformace populárního podnikového softwaru SAP a ukončení podpory stávajícího necloudového řešení na konci roku 2025. Většina firem se tohoto dlouho odkládaného kroku ale stále obává. Jaké mají důvody a jaká je dnes realita?

Drtivá většina firem není na novou úroveň kyberbezpečnosti připravena

27.02.2024, Autor: Z blogosféry

Pouze 2 % českých firem dosahuje úrovně kybernetické bezpečnosti definované aktualizovanou směrnicí o síťové a informační bezpečnosti (NIS2). Vyplývá to z průzkumu společnosti EY ČR, která jej provedla mezi desítkami tuzemských společností z 22 různých odvětví.

e-news.cz - kurzy
Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Apogeo
Reklama
Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
Apogeo
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Reklama