e-news.cz - kurzy
Reklama

BankID na vzestupu. Lidem i firmám ušetří desítky hodiny strávených na úřadech

01.05.2022, Autor: Z blogosféry

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
BankID na vzestupu. Lidem i firmám ušetří desítky hodiny strávených na úřadech

Bankovní identita představuje zásadní krok v digitalizaci České republiky a usnadnění nejen komunikace se státní správou, ale i v soukromém sektoru. Nástroj je vhodný pro každého, kdo chce převést komunikaci se zákazníky do elektronického prostředí.

Napojení na systém BankID si ale neumí nastavit každý sám, a ne každému se vyplatí.
Koncept bankovní identity není ve světě žádnou novinkou, s nápadem přišli ve Skandinávii už před dvaceti lety. V České republice službu aktuálně nabízí už sedm bank, které umožňují její využití více než šesti milionům uživatelů. Stane-li se BankID standardem, ročně ušetříme až desítky hodin času stráveného nejen na úřadech.
„BankID výrazně zjednodušuje život a šetří čas. Snižuje firmám náklady a umožňuje rychlejší a pohodlnější obsluhu zákazníků. Od loňského června ji zprovoznilo přes sedmdesát firem a další desítky zavedení připravují. Prostřednictvím bankovní identity se mohou lidé bezpečně přihlašovat k aplikacím a portálům firem i státních institucí, ověřovat a potvrzovat transakce nebo digitálně podepisovat dokumenty. Díky tomu se postupně posouváme mezi digitální lídry Evropy,“ říká Jan Blažek, předseda představenstva společnosti Bankovní identita, mezi jejíž zakládající akcionáře patří i ČSOB.
Struktura systému bankovní identity
Koncept bankovní identity zahrnují dvě hlavní skupiny. První je Národní identitní autorita (NIA) určena pro státní správu a druhou je Bankovní identita pro soukromý sektor. Obě z nich pak rozlišují dodavatele služby a identity. Na jedné straně jsou banky, jako garanti našich identit. Dodavatel potvrzení vnímá jako bezpečné a legitimní a pak nabízí své služby.

Zdroj: eMan

Jak systém integrovat a co to stojí
Integrace platformy BankID do uživatelských portálů využívají v tuto chvíli primárně služby, kde je z právního a bezpečnostního hlediska zapotřebí potvrzení identity samotného uživatele. Je tedy vhodné například pro pojišťovny a prodejce energií. Samotné prostředí bankovní identity je dosti specifické a mnoho firem implementaci raději nechá na specialistech. V tento moment přichází na řadu takzvaní integrátoři – IT společnosti, které platformu zprovozní.
„Prostředí platformy BankID má svá specifika, se kterými ne každá společnost má kapacitu pracovat a úspěšně integrovat vhodné řešení. V rámci eManu působíme jak na pozici poradce, tak samotného integrátora, klientům pomáháme vybrat například vhodnou kombinaci služby pro jejich podnikání nebo je přímo propojíme s identity providerem,“ dodává Michal Košek, CEO pražské softwarové společnosti eMan.
Bankovní identita aktuálně nabízí šestero možných služeb, které mohou zákazníci využít – Connect, Sign, Identify, Identify +, AML a notifikaci a aktualizaci dat. Služby slouží k ověřenému digitálnímu podpisu, ověření kompletních informací o klientovi a aktualizaci klientských dat. Každá z nich se cenově liší. „Samotná aktivace služeb BankID stojí 30 000 korun a náklady taky na jednotlivé uživatele se také nastřádají, je tak přirozené, že menší podniky jí nevyužijí,“ zakončuje Košek.

Zdroj: Bankid.cz

Foto: Pixabay
Zdroj: ABBBA Consulting, s.r.o.


Sdílet
Hodnotit
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars

Doporučujeme

e-news.cz - kurzy
Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
Apogeo
e-news.cz - kurzy
Reklama

Bankovní identitu za první rok využilo 700 tisíc lidí

28.01.2022, Autor: Z blogosféry

Bankovní identitu, rychlé a bezpečné digitální prokazování totožnosti, využilo za první rok fungování aspoň jednou na 700 tisíc klientů bank. Většina uživatelů se jejím prostřednictvím přihlásila ke službám státních institucí. Každý sedmý uživatel, který používá bankovní identitu u státu, dále využil BankID u firem. 

Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
Apogeo
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Reklama

Co s tebou, bankovní identito?

29.11.2021, Autor: Z blogosféry

Téma bankovní identity rezonuje celým letošním rokem. Sám o ní mluvím jako o nástupu dospělé digitalizace. Nemůžu se totiž zbavit pocitu, že do jejího spuštění jsme o digitalizaci, zejména služeb státu, více mluvili než konali.

Zaručený digitální podpis SIGN spouštějí první tři banky

19.11.2021, Autor: Laura Feketeová

Digitální podepisování vstupuje do Česka. Česká spořitelna, ČSOB a Komerční banka jako první banky na trhu přinášejí od 18. listopadu službu BankID SIGN, tedy zaručený podpis smlouvy nebo dokumentu ve formátu PDF. Bude jednoznačně garantovat totožnost osoby díky identifikaci prostřednictvím bankovní identity. Zpětně lze také ověřit, kdo se podepsal.

e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Sazka reklama
Apogeo
e-news.cz - kurzy
Reklama

Home Credit přichází jako první nebankovka s ověřením klienta pomocí BankID

14.10.2021, Autor: Z blogosféry

Společnost Home Credit potvrzuje svoji vedoucí fintechovou pozici mezi poskytovateli nebankovních úvěrů, jako první nabízí ověření klienta pomocí bankovní identity pro svoji malou půjčku Kamali. Služba BankID, kterou zajišťuje společnost Bankovní identita a.s. umožňuje klientům bezpečněji, jednodušeji a rychleji potvrdit svoji identitu, a zkracuje tak podstatným způsobem celkový proces schválení půjčky.

e-news.cz - kurzy
Sazka reklama
Apogeo
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Reklama