Apogeo
Reklama

Komentář Radomíra Jáče k zveřejněnému průzkumu ČSÚ o spotřebitelské a podnikatelské důvěře za letošní září

25.09.2023, Autor: Z blogosféry

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
Komentář Radomíra Jáče k zveřejněnému průzkumu ČSÚ o spotřebitelské a podnikatelské důvěře za letošní září

Důvěra v české ekonomice v září klesla, tahounem bylo zhoršen nálady jak na straně podnikatelů, tak mezi spotřebiteli klesla. V případě podnikatelů se důvěra zhoršila především v průmyslu, zhoršení ale hlásí také služby a maloobchod a jedinou výjimku s mírný zlepšení nálady bylo v září stavebnictví.

V případě spotřebitelů se v září zvýšily obavy ohledně výhledu celkové situace v české ekonomice. Zářijový průzkum zároveň signalizuje nárůst cenových očekávání: příslušné indikátory sice ve většině případů rostou ze svých lokálních minim a v rámci letošního roku zůstávají podprůměrné, vývoj cenových očekávání v tuzemské ekonomice nicméně zůstane pod drobnohledem centrální banky i finančních trhů.

Celková důvěra v tuzemské ekonomice v září klesla na nejnižší úroveň od března 2021. Pokles důvěry v české ekonomice byl v září tažen zhoršením nálady jak na straně podnikatelů, tak mezi spotřebiteli.

Na straně podnikatelů se důvěra výrazně propadla především v průmyslu, pokles ale hlásí také služby a maloobchod. V průmyslu se indikátor důvěry propadl na nejslabší úroveň od června 2020. Zmiňována je nepříznivá situace v automobilovém průmyslu v souvislosti s výpadky v dodavatelských řetězcích.

K propadu došlo u očekávaného vývoje výrobní činnosti v příštích třech měsících, pro příští tři měsíce se propadl také pesimismus ohledně celkové ekonomické situace. Zářijový průzkum také hlásí propad v očekávání vývoje prodejních cen v průmyslu pro příští tři měsíce: příslušný indikátor je nejslabší od června 2020. Ve službách důvěra klesla na své dvou měsíční minimum: patrný je pesimismus u hodnocení současné ekonomické situace a u jejího výhledu pro příští tři měsíce.

Zhoršilo se hodnocení poptávky za uplynulé měsíce a mírně též klesl výhled poptávky ve službách pro příští tři měsíce. Indikátor očekávaného vývoje cen pro příští tři měsíce v sektoru služeb dle průzkumu ČSÚ v září vzrostl na své dvouměsíční maximum, šlo ovšem o nárůst z pětiměsíčního minima.

V maloobchodu je celkový indikátor důvěry nejslabší od března 2021, dolů náladu dle zářijového průzkumu táhlo zhoršení ekonomické situace za uplynulé tři měsíce.

Indikátor očekávaného vývoje prodejních cen pro příští tři měsíce v případě maloobchodu v září vzrostl na dvouměsíční maximum, i tak je ale z pohledu uplynulých tří let úroveň cenového indikátoru nízká. V případě maloobchodu nicméně i nadále předpokládám, že se důvěra bude v dalších měsících spíše zlepšovat.

Na náladu mezi spotřebiteli by měla pozitivně působit snižující se inflace, neboť pomalejší růst cenové hladiny povede ke zlepšení vývoje na straně reálných příjmů tuzemských domácností.

V případě stavebnictví se důvěra v září mírně zlepšila: pomohlo zřejmě o něco lepší hodnocení současné celkové ekonomické situace a očekávání růstu prodejních cen pro příští tři měsíce. Indikátor očekávaného vývoje prodejních cen vzrostl druhý měsíc v řadě, zároveň se ale letos cenový indikátor zvýšil právě jen v uplynulých dvou měsících, tedy v srpnu a v září. V případě sektoru stavebnictví nicméně předpokládám, že nálada bude i nadále kolísat v souvislosti s trvajícím útlumem aktivity v tomto sektoru.

Na straně spotřebitelů se důvěra v září zhoršila a klesla na své tříměsíční minimum.

Z průzkumu je patrný růst obav z vývoje celkové hospodářské situace v české ekonomice v příštích dvanácti měsících.

Indikátor očekávaného vývoje spotřebitelských cen v příštích dvanácti měsících v září vzrostl, v rámci letošního roku ovšem zůstal na podprůměrné úrovni. Náladu mezi spotřebiteli může v dalších měsících podporovat klesající inflace a její příznivý dopad na reálné příjmy domácností. Zářijový průzkum hlásí zhoršení důvěry v české ekonomice: jak mezi podnikateli, tak na straně spotřebitelů.

Za zmínku stojí propad důvěry v průmyslu, jenž reflektuje zhoršení dodavatelských vztahů v automobilovém průmyslu.

V případě spotřebitelů stoji za zmínku prudký nárůst obav ohledně výhledu celkové situace v české ekonomice do příštích dvanácti měsíců. Zároveň ve většině případů se očekávání ohledně vývoje cen
do příštích měsíců posunula nahoru, výjimkou je pouze průmysl, kde jsou cenová očekávání nejnižší od června 2020.

Z pohledu vývoje od počátku letošního roku jsou sice cenová očekávání v tuzemské ekonomice i nadále nízká, zářijový průzkum nicméně připomíná, že vývoj na tomto poli bude i nadále poutat pozornost jak ČNB, tak finančních trhů.

Radomír Jáč, hlavní ekonom Generali Investments CEE

Foto: Pixabay

Zdroj: KNKTR PR


Sdílet
Hodnotit
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars

Doporučujeme

Nálada spotřebitelů se prudce zlepšuje

24.04.2024, Autor: Z blogosféry

Podle dubnového konjunkturálního průzkumu z dílny Českého statistického úřadu vzrostl souhrnný indikátor tuzemské ekonomické důvěry z březnových 94,2 na aktuálních 97,0 bodu.

Sazka reklama
Apogeo
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Reklama

E-šmejdi způsobili za první čtvrtletí škody za 357 milionů korun

24.04.2024, Autor: Z blogosféry

Za první tři měsíce letošního roku se počet kybernetických útoků na klienty bank zvýšil o 21 procent. Celkově bylo napadeno 20 723 klientů. I přes vyšší počet útoků se snížila celková škoda, a to na 357 milionů korun. Klesla i průměrná škoda na jednoho klienta, která je mírně přes 17 tisíc korun. 

Příspěvky na DIP zatím firmy nabízí spíše výjimečně. Zaměstnanci se k novému produktu staví rovněž opatrně

23.04.2024, Autor: Z blogosféry

Dlouhodobý investiční produkt mohou Češi využívat už od začátku letošního roku. Většina z nich ale nadále setrvává u penzijního spoření. Důvodem je především neznalost, ale také váhavost zaměstnavatelů. Ti vyčkávají a zatím pouze malá část z nich svým zaměstnancům na DIP přispívá. Hlavním argumentem je malá informovanost a případná administrativní zátěž.

e-news.cz - kurzy
Apogeo
e-news.cz - kurzy
Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
Reklama

ČNB: Věnujte pozornost penězům, abyste poznali padělky 

18.04.2024, Autor: Z blogosféry

3 539 českých bankovek a mincí v celkové hodnotě 5,648 milionů Kč označila loni za padělek Česká národní banka (ČNB). Nejvíc jich, stejně jako v minulosti, bylo v Praze, a to 1 019. Následovaly Klatovy s 298 padělky a Karlovy Vary s 273 falešnými penězi. Víc než mince se padělaly bankovky, zvýšil se i počet nepravých dvacetikorun. Meziročně ČNB zadržela o 2 419 padělků víc.

Výrobní ceny v průmyslu zůstávají na uzdě

17.04.2024, Autor: Z blogosféry

Ceny tuzemských průmyslových výrobců v průběhu března oproti předchozímu měsíci klesly o 0,1 %, což odpovídá meziroční stagnaci. Výsledek tak pro trh představuje poměrně výrazné překvapení směrem dolů, když vyhlížel meziroční růst o 0,3 %. 

e-news.cz - kurzy
Apogeo
e-news.cz - kurzy
Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
Reklama

Komentář Radomíra Jáče k údajům o inflaci v ČR za březen

10.04.2024, Autor: Z blogosféry

Meziroční inflace zůstala v březnu beze změny přesně na úrovni dvouprocentního inflačního cíle: v souladu s očekáváním finančního trhu. Na úrovni 2,0 % je meziroční inflace pod předpokladem ČNB, neboť centrální banka ve své prognóze zveřejněné počátkem února čekala březnovou inflaci na úrovni 2,9 %.

e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
Apogeo
Reklama