e-news.cz - kurzy
Reklama

Komentář k zveřejněným předběžným výsledkům průzkumu PMI (aktivita v průmyslu a ve službách) pro eurozónu za letošní únor

21.02.2023, Autor: Z blogosféry

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
Komentář k zveřejněným předběžným výsledkům průzkumu PMI (aktivita v průmyslu a ve službách) pro eurozónu za letošní únor

Předběžný výsledek průzkumu PMI pro eurozónu za letošní únor naznačuje zrychlení hospodářského růstu. Úroveň kompozitního indikátoru PMI se v únoru vyšplhala na devítiměsíční maximum a odpovídá mezičtvrtletnímu růstu HDP tempem 0,3 %. Tahounem růstu ekonomické aktivity je sektor služeb, zatímco průzkum pro zpracovatelský průmysl dává smíšené signály.

Složený (kompozitní) indikátor PMI, jenž mapuje celkovou ekonomickou aktivitu v eurozóně, v únoru dle předběžných výsledků vzrostl z lednové úrovně 50,3 na úroveň 52,3. Na úrovni 52,3 ke kompozitní PMI indikátor nejvyšší od loňského května. Finanční trh očekával nárůst souhrnného PMI indikátoru na úroveň 50,7. Úroveň padesáti bodů v tomto průzkumu představuje hranici mezi růstem a poklesem ekonomické aktivity. Kompozitní PMI indikátor je nad úrovní padesáti bodů druhý měsíc v řadě a průzkum PMI naznačuje, že se hospodářské oživení v eurozóně zrychluje. Ekonomice eurozóny se tedy podařilo vyhnout recesi: dle předběžných údajů rostl HDP eurozóny v loňském závěrečném čtvrtletní mezikvartálně o 0,1 %, únorový PMI průzkum by byl konzistentní s mezikvartálním nárůstem HDP o 0,3 %.

Detaily únorové PMI průzkumu však vykreslují smíšený obrázek. PMI ve zpracovatelském průmyslu v únoru klesl z úrovně 48,8 na 48,5 (tržní odhad: 49,3), což představuje první meziměsíční zhoršení PMI indikátoru pro zpracovatelský sektor od loňského října. Nicméně, PMI sub-indikátor mapující výrobu ve zpracovatelském průmyslu v únoru vzrostl z úrovně 48,9 na 50,4, což představuje devítiměsíční maximum. Nové objednávky ve zpracovatelském průmyslu dle průzkumu PMI nadále klesají, únorový pokles byl ale nejmírnější za uplynulých 9 měsíců. Zpracovatelský průmysl hlásí zlepšování situace v dodavatelských řetězcích, což je příznivá zpráva jak pro výhled výroby, tak pro výhled nákladů, jež při zlepšených podmínkách v zásobování mohou začít klesat. V samotném únoru rostly náklady ve zpracovatelském sektoru jen nepatrně a nejmírněji od září 2020.

Celkový PMI indikátor pro sektor služeb v únoru vzrostl z 50,8 na úroveň 53,0: nejvýše od loňského června (trh očekával nárůst na úroveň 51,0). Sektor služeb hlásí růst nových objednávek, jenž byl letos v únoru nejsilnější za uplynulých 9 měsíců. Sektor služeb zároveň hlásí výrazný růst nákladů, byť tempo růstu již nedosahuje vrcholů z loňského roku.

Služby i zpracovatelský průmysl hlásí růst zaměstnanosti a zlepšuje se optimismus ohledně výhledu výroby a celkové situace pro příštích 12 měsíců..

Únorový průzkum PMI podporuje názor, že se ekonomická aktivita v eurozóně oživuje s tím, jak odeznělo riziko energetické krize a v průmyslu se zlepšují podmínky na straně zásobování. Ekonomika eurozóny se v závěru loňského roku vyhnula mezikvartálnímu poklesu HDP a letošní první čtvrtletí by mohlo být ve znamení zrychlení mezikvartálního růstu HDP. Průzkum PMI zároveň naznačuje zmírňování inflačních tlaků v eurozóně, inflační rizika ale stále zůstávají výrazná a ECB tak bude svou měnovou politiku zpřísňovat nejen v březnu, ale dle všeho také přinejmenším po celé druhé čtvrtletí.

Pro ekonomiky středoevropského regionu vysílá průzkum PMI z eurozóny včetně Německa příznivý signál ve smyslu oživení hospodářského růstu na klíčových exportních trzích. Prognózy pro výkon HDP eurozóny pro letošní rok byly v posledních týdnech vesměs přepisovány nahoru, což platí i o nedávno zveřejněné prognóze z dílny Evropské komise. Zlepšující se hospodářská situace v eurozóně by měla být reflektována také zlepšením výhledu pro českou ekonomiku, kde pro letošek očekáváme celoroční růst HDP zhruba na úrovni 0,5 %.

RADOMÍR JÁČ, hlavní ekonom Generali Investments CEE

Foto: Pixabay

Zdroj: PR.Konektor


Sdílet
Hodnotit
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars

Doporučujeme

Nálada spotřebitelů se prudce zlepšuje

24.04.2024, Autor: Z blogosféry

Podle dubnového konjunkturálního průzkumu z dílny Českého statistického úřadu vzrostl souhrnný indikátor tuzemské ekonomické důvěry z březnových 94,2 na aktuálních 97,0 bodu.

Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
Apogeo
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Reklama

E-šmejdi způsobili za první čtvrtletí škody za 357 milionů korun

24.04.2024, Autor: Z blogosféry

Za první tři měsíce letošního roku se počet kybernetických útoků na klienty bank zvýšil o 21 procent. Celkově bylo napadeno 20 723 klientů. I přes vyšší počet útoků se snížila celková škoda, a to na 357 milionů korun. Klesla i průměrná škoda na jednoho klienta, která je mírně přes 17 tisíc korun. 

Příspěvky na DIP zatím firmy nabízí spíše výjimečně. Zaměstnanci se k novému produktu staví rovněž opatrně

23.04.2024, Autor: Z blogosféry

Dlouhodobý investiční produkt mohou Češi využívat už od začátku letošního roku. Většina z nich ale nadále setrvává u penzijního spoření. Důvodem je především neznalost, ale také váhavost zaměstnavatelů. Ti vyčkávají a zatím pouze malá část z nich svým zaměstnancům na DIP přispívá. Hlavním argumentem je malá informovanost a případná administrativní zátěž.

Apogeo
Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Reklama

ČNB: Věnujte pozornost penězům, abyste poznali padělky 

18.04.2024, Autor: Z blogosféry

3 539 českých bankovek a mincí v celkové hodnotě 5,648 milionů Kč označila loni za padělek Česká národní banka (ČNB). Nejvíc jich, stejně jako v minulosti, bylo v Praze, a to 1 019. Následovaly Klatovy s 298 padělky a Karlovy Vary s 273 falešnými penězi. Víc než mince se padělaly bankovky, zvýšil se i počet nepravých dvacetikorun. Meziročně ČNB zadržela o 2 419 padělků víc.

Výrobní ceny v průmyslu zůstávají na uzdě

17.04.2024, Autor: Z blogosféry

Ceny tuzemských průmyslových výrobců v průběhu března oproti předchozímu měsíci klesly o 0,1 %, což odpovídá meziroční stagnaci. Výsledek tak pro trh představuje poměrně výrazné překvapení směrem dolů, když vyhlížel meziroční růst o 0,3 %. 

Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Apogeo
e-news.cz - kurzy
Reklama

Komentář Radomíra Jáče k údajům o inflaci v ČR za březen

10.04.2024, Autor: Z blogosféry

Meziroční inflace zůstala v březnu beze změny přesně na úrovni dvouprocentního inflačního cíle: v souladu s očekáváním finančního trhu. Na úrovni 2,0 % je meziroční inflace pod předpokladem ČNB, neboť centrální banka ve své prognóze zveřejněné počátkem února čekala březnovou inflaci na úrovni 2,9 %.

Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
Apogeo
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Reklama