e-news.cz - kurzy
Reklama

CETA: Problematika říjnové inflace

14.11.2023, Autor: red

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
CETA: Problematika říjnové inflace

Český statistický úřad (ČSÚ) zveřejnil data o říjnové inflaci. Ta v meziročním vyjádření čítá 8,5 %, tedy o 1,6 % více než zářijových 6,9 %. Co za tímto „růstem“ míry inflace stojí?

Vývoj spotřebitelských cen v ČR

 Zdroj: ČNB, ARAD

Ačkoli meziměsíční inflace několik měsíců v řadě setrvale klesá, ta meziroční v říjnu náhle značně vzrostla. Jak je to vůbec možné? Jedná se o čistě technický, statistický efekt nízké srovnávací základny loňského roku, kdy byla inflace výrazně snížena vlivem dopadu úsporného tarifu na ceny elektřiny. Jak uvádí ČSÚ, kdybychom Úsporný tarif do výpočtu míry inflace nezahrnuli, cenový růst by v září činil podstatně nižších 5,8 %. Následující obrázek srovnává vývoj míry inflace s tím, jaký by zaznamenala, kdybychom data očistili o vliv úsporného tarifu a poplatku za obnovitelné zdroje energie.

Meziroční inflace očištěná o vliv úsporného tarifu a poplatku OZE

Zdroj: ČNB, čnBlog

Říjnovou inflace tedy táhne cenový vývoj několik čtvrtletí nazpět, nikoli ten aktuální. V současné inflaci jinými slovy zcela dominuje vliv začátku letošního roku. Proto tento statistický údaj mnoho nevypovídá o skutečném vývoji cen. To ilustruje následující graf.

Příspěvky meziměsíčního vývoje k meziroční inflaci

Zdroj: ČNB, čnBlog

Tento „inflační paradox“, jak jej ve svém článku na blogu České národní banky nazvali ekonomové Jiří Schwarz ml. a Tomáš Adam, rozhodně není žádným důkazem neúspěšného boje ČNB s inflací. Stejně jako došlo v říjnu ke skokovému nárůstu meziroční míry inflace, totiž dojde na začátku příštího roku k podobně strmému propadu tempa růstu spotřebitelských cen v meziročním vyjádření. Právě lednová míra inflace pro nás bude naprosto rozhodující. Právě tou totiž budeme následně schopni posoudit úspěch dezinflačního procesu naší centrální banky.

Foto: Pixabay

Zdroj: CETA


Sdílet
Hodnotit
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars

Doporučujeme

Recruiting: klíčové kroky k úspěchu

06.09.2024, Autor: red

Léto pomalu končí a otevírá se okno příležitostí pro získání kvalitních lidí. Není to však tak jednoduché, jak bývalo. Dávno jsou pryč časy, kdy stačilo nalepit papírovou poptávku na náměstí a lidé se jen hrnuli. Dnes máme nejnižší nezaměstnanost v celé EU (v červnu 3,6 %) a problematika by se mohla uzavřít oblíbenou hláškou ,,nejsou lidi“.

Jak vysoký budu mít důchod? Spočítejte si výši důchodu online kalkulačkou

06.09.2024, Autor: Martin Švehla

U vybraných profesí stanovují starobní důchody ministerstva vnitra, obrany a spravedlnosti. Jedná se o důchody vojáků, policistů, hasičů, příslušníků BIS a vězeňské služby.  U většiny občanů však o důchodech rozhoduje Česká správa sociálního zabezpečení (ČSSZ), která je určuje podle příslušných zákonů jako součet základní výměry a procentní výměry.

e-news.cz - kurzy
e-news.cz
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Sazka reklama
Apogeo
e-news.cz - kurzy
Reklama

Reálné mzdy rostou, ale stále mají co dohánět

03.09.2024, Autor: Z blogosféry

Tuzemská průměrná mzda vykázala v letošním druhém čtvrtletí nominální meziroční růst o 6,5 %, což po zohlednění inflace odpovídá reálnému zvýšení o 3,9 %. Tento výsledek zaostal za očekáváním České národní banky (4,6 %) i trhu (4,3 %). Mezičtvrtletně činil mzdový růst 1,4 % (po sezónním očištění). Průměrná mzda nově dosahuje 45 854 Kč, mediánová – tedy ta, která rozděluje české zaměstnance na dvě poloviny podle výdělku – pak má hodnotu 38 529 Kč.

Důchodová kalkulačka pro výpočet věku odchodu do starobního důchodu

03.09.2024, Autor: Z blogosféry

Každý, kdo v ČR vykonává výdělečnou činnost, je povinen platit sociální pojištění. V tom je zahrnuto pojištění nemocenské, v nezaměstnanosti a důchodové pojištění, ze kterého vzniká nárok na starobní důchod. Tento nárok má ale dvě podmínky.

Apogeo
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
e-news.cz
Reklama

Česká ekonomika stále nemůže nabrat dech

30.08.2024, Autor: Z blogosféry

Dnes publikovaná data ČSÚ potvrdila mírný růst tuzemského hrubého domácího produktu, a to jak v mezičtvrtletním srovnání, tak i ve srovnání meziročním. Podle zpřesněného odhadu vzrostl HDP očištěný o cenové vlivy a sezónnost ve 2. čtvrtletí o 0,3 % v porovnání s prvním kvartálem, meziročně si pak polepšil o 0,6 %.

e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Apogeo
e-news.cz
Reklama

Až 93 % personalistů eviduje žádosti o přidání

26.08.2024, Autor: Z blogosféry

Podle společného průzkumu společnosti Edenred a Recruitment Academy mezi personalisty plánuje plošné navýšení mezd během letošního roku téměř čtvrtina firem. Přidávat svým zaměstnancům naopak určitě nebude 21 % z nich.

Letošní léto spotřebitelům zkazilo náladu

26.08.2024, Autor: Z blogosféry

Podle srpnové edice konjunkturálního průzkumu Českého statistického úřadu souhrnný indikátor tuzemské ekonomické důvěry oproti předchozímu měsíci klesl o 1,4 bodu na hodnotu 93,7 a dostal se tak nejníže od února letošního roku. Svůj podíl na tom mělo zhoršení nálady podnikatelů (o 1,5 bodu na 93,0) i spotřebitelů (o 1,1 bodu na 97,3).

e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Sazka reklama
e-news.cz
e-news.cz - kurzy
Apogeo
Reklama