Apogeo
Reklama

CETA: Pandemie sílí a vláda přitvrzuje. Jsou ale gastronomické podniky oprávněně středem pozornosti?

23.10.2021, Autor: red

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
CETA: Pandemie sílí a vláda přitvrzuje. Jsou ale gastronomické podniky oprávněně středem pozornosti?

Počty nakažených stále narůstají a na scénu se proto vracejí vládní bezpečnostní opatření, které mají eskalaci šíření viru zabránit. Od 25. října si proto budeme muset zvyknout nejprve na častější nošení respirátorů a od 1. listopadu pak končí hrazení testů z veřejných rozpočtů. Vedle toho budou také nově restauratéři povinni kontrolovat, zda jejich zákazníci splňují podmínku OTN, tedy očkování, negativní test či prodělání nemoci v posledních 180 dnech. Co na to gastronomický segment, který konečně lapá po dechu?


V pohostinství je v současnosti silný deficit pracovní síly. Řada zaměstnanců restaurací, barů a hospod si během kritických období pandemie našla jiné zaměstnání u kterého zůstala. Takovému počínání se nelze divit i v souvislosti s tím, že šíření nákazy očividně není zdaleka za námi a riziko plošných bezpečnostních opatření stále visí ve vzduchu. Restauratéři jsou nicméně znovu jako jedni z prvních na ráně a od začátku listopadu budou povinni po svých návštěvnících přísně vyžadovat potvrzení o bezinfekčnosti. Pokud se zákazník neprokáže platným potvrzením, musí být z prostoru restaurace vykázán. Dle vyjádření ministra zdravotnictví Adama Vojtěch pak při případné obsluze hříšníka hrozí pokuta nejen samotnému zákazníkovi ale také provozovateli podniku.
Je proto nyní otázkou, jak budou tuto změnu vnímat hosté. U mnohých z nich se totiž dá očekávat, že toto opatření budou vnímat jako zásadní bariéru návštěvy restaurace. A to zcela určitě není dobrý signál pro právě oživující se gastronomický segment, kde se zároveň hromadí rezervace na vánoční společenské akce. Češi svou konzumaci alkoholických nápojů během pandemie nijak výrazně neomezili, spotřeba se pouze přesunula z gastronomických podniků do obývacích pokojů, zahradních altánů, garáží, hasičáren a jiných soukromých prostor, kde se sousedé nadále nekontrolovatelně scházeli.
Obdobnou změnu spotřebního chování, která ale v žádném případě nepřinese snížení rizika přenosu nákazy, lze proto očekávat i v této chvíli. Určitá reakce vlády je zcela pochopitelná. Je třeba zasáhnout včas a vyhnout se další rychlé eskalaci nárůstu počtu nakažených. Nicméně zásadní opatření obdobného rázu je žádoucí opírat o relevantní data a zaměřovat se tak v první řadě na ty zcela nejrizikovější oblasti. Analytické argumenty ale opět chybí.
Centrum ekonomických a tržních analýz (CETA) v první polovině tohoto roku vypracovalo analýzu, která kvantifikovala ztráty český pivovarů v roce 2020. Studie zároveň zahrnuje také zahraniční příklady dobré praxe při boji s pandemií. Tak například, za naprosto klíčový pilíř řešení pandemické situace v pohostinství ve Španělsku lze považovat zejména pravidelný dialog mezi zástupci trhu a vládními institucemi. Prostřednictvím platformy Juntos con la Hostelería zastupující tržní subjekty jsou na pravidelné (týdenní) bázi s vládními institucemi komunikována aktualizovaná data o vývoji ztrát v odvětví a také o vývoji a porovnání bezpečnostních opatření v jednotlivých regionech Španělska. Pravidelné reporty jsou komunikovány s každou regionální vládou odděleně. Stěžejním podpůrným argumentem pro postupné rozvolňování bezpečnostních opatření ve španělském pohostinství byl fakt, že pandemická situace se během druhé (případně třetí) vlny pandemie vyvíjela v jednotlivých regionech Španělska velmi podobně, a to nezávisle na tom, zda jsou restaurační provozovny uzavřeny, či nikoliv. Tento vývoj demonstruje série následujících grafů, v kterých lze sledovat, že křivky znázorňující vývoj počtu nových nakažených na 100 tis. obyvatel v jednotlivých regionech mají velmi podobný průběh, nezávisle na přijatých opatřeních. Charakteristika barevného rozlišení zní následovně:

  • Zelené orámování znázorňuje regiony s relativně mírnými bezpečnostními opatřeními (např. v regionu Comunidad de Madrid mohly být restaurace otevřeny do 23 hod. večer, v regionu Aragón do 22 hod. večer).
    • Příklad: Region Comunidad de Madrid volilo cestu relativně volnějších opatření a nechávalo restaurační provozovny otevřené do 23:00 hod. Byly tedy respektovány restrikce vyhlášené španělskou vládou bez žádných dalších regionální opatření.
  • Oranžové orámování znázorňuje regiony s relativně přísnějšími bezpečnostními opatřeními (např. v regionu Andalucia mohly být restaurace otevřeny do 18 hod.).
    • Příklad: Region Analucia zvolil obdobně jako Madrid mírnější cestu restrikcí, nicméně regionální vláda zde v reakci na vývoj pandemické situace částečně omezila otevírací dobu restaurací. V první polovině ledna, kdy eskaloval počet nově nakažených (14denní průměrný počet nakažených na 100 tis. obyvatel přesahoval 500) byla omezena otevírací doba do 18:00 hod. S poklesem 14denního průměrného počtu nakažených na 100 tis. obyvatel pod 400 na začátku března byla otevírací doba prodloužena do 21:30 hod.
  • Červené orámování znázorňuje regiony s relativně velmi přísnými bezpečnostními opatřeními (např. v regionu Galicia mohly restaurace obsluhovat pouze 50 % kapacity hostů a to pouze v rámci venkovních prostor).
    • Příklad: Region Valencia, kde počet nakažených dosáhl ve srovnání s ostatními španělskými regiony nejvyšších hodnot (hodnota 14denního průměrného počtu nově nakažených na 100 tis. obyvatel dosáhla téměř 2 000) zvolil cestu relativně přísných restriktivních opatření a regionální vláda zde schválil uzavření restaurací. Toto nařízení platilo od 21.1. 2021, kdy 14denní průměrný přírůstek nově nakažených na 100 tis. obyvatel přesahoval hodnotu 1 500. Znovu byly provozovny otevřeny na začátku března, kdy hodnota 14denního průměru klesla pod 500.

Zdroj: CETA

Zdroj: CETA

Zdroj: CETA

Je proto zcela na místě se ptát, zda jsou gastronomické podniky z hlediska přenosu nákazy oprávněně považovány za vysoce rizikové. A pokud je odpověď ano, bylo by spravedlivé (alespoň vůči restauratérům) takové tvrzení opřít o relevantní data a informace, nikoliv pouhé domněnky. Obdobné zásahy bez jakékoliv informace o případných kompenzacích narušují už tak oslabenou náladu v odvětví a rozhodně neprospívají k jeho plnému oživení.
MICHAEL FANTA, analytik CETA, výzkumný pracovník UJEP
Foto: Pixabay
Zdroj: CETA, Cerveceros de España


Sdílet
Hodnotit
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars

Doporučujeme

Finanční dopady zvýšení minimální mzdy

22.11.2024, Autor: Z blogosféry

Minimální měsíční mzda se pro rok 2025 zvyšuje z 18 900 Kč na 20 800 Kč. Zvýšení minimální mzdy je příznivou zprávou pro zaměstnance pracující za minimální mzdu a nepříznivou zprávou pro zaměstnavatele nabízející práci za minimální mzdu. Jak se změní čistá mzda zaměstnance? O kolik stoupnou mzdové náklady zaměstnavatele? 

Vánoční tržby e-shopů budou zřejmě vyšší než loni

21.11.2024, Autor: Z blogosféry

Tržby českých e-shopů z letošních předvánočních nákupů by mohly být asi o pět procent vyšší než loni. Nahrává tomu meziroční nárůst prodejů i příznivější ekonomická situace domácností. Nejčastěji Češi plánují utratit za dárky pod stromeček 5 až 10 tisíc korun.

e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Apogeo
e-news.cz - kurzy
Reklama

Ceny nemovitostí ve vyloučených lokalitách vykazují neobvyklé trendy

15.11.2024, Autor: Z blogosféry

Ústecký kraj je dlouhodobě známý svým specifickým realitním trhem, který se vyznačuje nejnižšími cenami nemovitostí v České republice. Tento fenomén je zvlášť patrný ve vyloučených lokalitách, kde sociální a ekonomické faktory významně ovlivňují hodnotu realit. Průměrná cena bytu o velikosti 50 m² se zde pohybuje kolem 25 000 Kč za m², což je výrazně pod celorepublikovým průměrem, který dle posledních statistik přesahuje 60 000 Kč za m².

e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Sazka reklama
Apogeo
e-news.cz - kurzy
Reklama

Češi si všímají nedostatku řemeslníků. Chybí i plynaři, zájem o ně potvrzují delší čekací lhůty

13.11.2024, Autor: Z blogosféry

V České republice je málo řemeslníků. Na tom, že u nás chybí, se shodlo 87 % dotázaných. Nedostatek řemeslníků Češi pozorují zejména na růstu cen a prodlužování čekacích lhůt. Například na služby plynaře pečujícího o domácí spotřebiče si čtvrtina lidí počkala déle než měsíc. Češi současně považují kariéru řemeslníka za vysoce perspektivní.

Mírné ochlazování pracovního trhu pokračuje

09.11.2024, Autor: Z blogosféry

Tuzemská registrovaná míra nezaměstnanosti v říjnu oproti předchozímu měsíci klesla o 0,1 procentního bodu a dosáhla tak hodnoty 3,8 %. Tento výsledek byl v souladu s většinovým očekáváním.

e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Apogeo
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Sazka reklama
Reklama

Nová exekuční pravidla mohou sebrat až dvě třetiny zbytku čisté mzdy

08.11.2024, Autor: Z blogosféry

Novela insolvenčního zákona přináší změny v oblasti srážek ze mzdy. Pokud je proti zaměstnanci vedeno čtyři a více exekucí, mohou mu být nově sraženy až dvě třetiny tzv. zbytku čisté mzdy. Výjimkou jsou lidé, kteří pobírají starobní, invalidní nebo sirotčí důchod.

Zotavování maloobchodu pokračuje pomalu ale jistě

08.11.2024, Autor: Z blogosféry

Tuzemské reálné maloobchodní tržby vykázaly v průběhu září meziměsíční nárůst o 0,2 %, což odpovídá meziročnímu zvýšení o 5,6 %. Jedná se o mírně lepší výsledek, než o měsíc dříve (5,0 %) a prakticky přesný zásah do hodnoty, kterou očekával trh. Meziměsíčně tržby narostly již počtvrté v řadě.

e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Apogeo
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Sazka reklama
Reklama