e-news.cz - kurzy
Reklama

Recenze návrhu zákona o financování obrany České republiky

09.01.2023, Autor: red

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
Recenze návrhu zákona o financování obrany České republiky

Nové stíhačky, tanky, vrtulníky, obrněnce, drony, všechno by se brzy mělo stát realitou, a to díky zákonu, který armádě zajistí rozpočet ve výši 2 % HDP. O čem celá léta armáda snila, politici mluvili a slibovali, se má stát realitou už příští rok.

Autor: vláda

Datum projednání vládou: 4. 1. 2023

Hodnocení EM: 70%

V době, kdy válečný konflikt skoro rok zuří přímo na evropském kontinentu a jeho brzké ukončení nevypadá příliš reálně, to vypadá jako logický krok. Nikoli jen armáda, Česká republika potřebuje vyměnit zastaralou techniku, kterou je nyní lepší poslat na Ukrajinu, kde se pro ni najde přece jen lepší uplatnění než ve šrotu. K nákupům jsou ovšem nutné peníze, hodně peněz. 

Má to však i svá úskalí. Stále platí jednoduchá logika, že když jednomu přidáme, někomu musíme ubrat, případně si více půjčit. Vláda tvrdí, že dává do pořádku státní finance, současně ale ani zdaleka neslibuje přidávat jen armádě. Jen namátkou lze zmínit učitele, jejichž navýšení platů na 140% průměru by v příštím roce stálo 30 miliard. Vraťme se ale k armádě. V loňském roce obrana hospodařila s 89 miliardami, což je 1,35 procenta HDP, letos má v rozpočtu cca 112 miliard, což je 1,51 procenta podílu HDP. Nárůst na 2% bude znamenat další zvýšení zhruba na 155 miliard v příštím roce. 

Skokové zvyšování obranného rozpočtu má hned dvě úskalí. Tím prvním je schopnost či spíše neschopnost státního rozpočtu takové nárůsty absorbovat bez dalšího zvyšování zadlužení. Premiérem Fialou avizované škrty ve výši 70 miliard jsou přitom těžko prosaditelné. Všichni s nimi souhlasí, ale jen do chvíle, než se řekne, kde se peníze vezmou. Druhým a možná ještě větším úskalím je schopnost samotné armády absorbovat razantně se zvyšující rozpočet. Utratit miliardy za nákup vojenské techniky totiž ani zdaleka není tak jednoduché, jak by se na první pohled mohlo zdát, a tak se může snadno stát, že se začne utrácet pro utrácení. 

Vojenský vrtulník, transportér a další zbraňové systémy, to nejsou unifikované housky na krámě.  Jejich nákup vyžaduje zdlouhavou přípravou, během níž se specifikují požadavky, porovnávají různé nabídky, dohaduje se cena a pak teprve je dodavatel začne v požadované konfiguraci vyrábět. Smlouvu o nákupu vrtulníků Viper a Venom za 14,5 miliardy podepsal ministr Metnar v roce 2019, koncem minulého přišla první dodávka náhradních dílů, s dodávkou strojů se počítá v letošním roce. Nákup vrtulníků přitom patří k těm výrazně rychlým projektům, které jsou spíše výjimkou. 

Nákup bojových pásových vozidel je připravován od roku 2013, koncem minulého roku ministryně Černochová slavnostně oznámila, že ministerstvo se Švédskem a firmou BAE Systems podepsalo memorandum na jejich dodávku za více než 50 miliard. Nutno dodat, že nezávazné memorandum je od skutečné smlouvy na nákup čehokoli notně vzdáleno. Už v únoru minulého roku přitom vláda schválila usnesení, v němž s nákupem vozidel souhlasí a ministrovi financí uložila, aby nákup zohlednil v rozpočtu na další roky, což je zjevně poněkud předčasné. 

Můžeme se sice přít, zda za vším stojí složitost plánovacího procesu nebo neschopnost vojenských plánovačů, obrana teď každopádně přichází s řešením. Se zákonem o financování armády předkládá novelu rozpočtových pravidel, která jí umožní převádět výdaje přes rozpočtové roky k jejich použití v době, kdy to bude aktuální. Nespotřebované výdaje zároveň budou moci být použity i na jiné strategické projekty armády. Oproti programovému financování, určenému k financování víceletých projektů, jde o značný posun. Stručně řečeno: dejte nám prachy a my je utratíme, kdy chceme a za co chceme. 

Obrana nikdy neproslula jako dobrý hospodář. A nejde jen o nákupy. Při dislokacích a zpětných redislokacích různých jednotek nebo velitelství, dokáže házet miliardy z oken. Generalita naší armády si přitom libuje v různých pozlátkách a benefitech, cenu peněz nezná a pokud na to budou mít, pozlatí tankům kanóny. Přisypat armádě tolik peněz a současně rozvolnit rozpočtovou kázeň je značné riziko. Ani zákonná garance 2% ale neznamená, že resort peníze skutečně dostane. Vláda zákon dodržet musí, sněmovna však může zákonem o státním rozpočtu peníze zase seškrtat. Jako určitá pojistka to vlastně není špatně. 

Foto: Pixabay

Zdroj: Redakce EM


Sdílet
Hodnotit
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars

Doporučujeme

Černých odběrů bylo loni více, ale za méně peněz 

25.04.2024, Autor: red

Pražské vodovody a kanalizace v loňském roce zákazníkům nafakturovaly za nelegální odběr pitné vody a černou produkci odpadních 3,7 miliónu korun (v celkové sumě jsou zahrnuté i náklady na přešetření, způsobené škody a sankce), zatímco za rok předchozí to bylo 3,9 miliónů korun. V roce 2022 PVK evidovaly 276 případů, v uplynulém roce pak 298.

Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
Apogeo
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Reklama

Proč jsou územní plány klíčem k definování stavebních pozemků pro účely DPH?

24.04.2024, Autor: Z blogosféry

Nejvyšší správní soud (NSS) České republiky nedávno řešil otázku, zda nezastavěný pozemek zahrnutý v územním plánu jako zastavitelný podléhá dani z přidané hodnoty (DPH). Toto rozhodnutí představuje zásadní precedens pro všechny, kteří se podílejí na obchodování s pozemky, ať už jako prodávající, kupující, nebo daňový poradci.

Vláda rozhodla o pokračování a usnadnění podpory firmám exportujícím na Ukrajinu

19.04.2024, Autor: Z blogosféry

Vláda Petra Fialy na jednání ve středu 17. dubna 2024 rozhodla o pokračování podpory firmám vyvážejícím své zboží a služby na Ukrajinu. Schválila také dar pěti nevyužívaných vozů Službě státní ochrany Ukrajiny a rozvojový program státu pro realizaci záměru podpory bydlení, který má pomoci obcím zajistit vhodné pozemky pro výstavbu nájemních obecních bytů.

Poradna: Jak dodavatelé energií stanovují zálohy

04.04.2024, Autor: Z blogosféry

Zálohy na elektřinu a plyn jsou důležitou součástí procesu dodávky energií. V zájmů odběratelů je, aby je měli nastaveny optimálně, a tak se vyhnuli nepříjemným situacím. Co zálohy jsou, z čeho se skládají, kdo je může měnit a jaký je jejich význam pro každého z nás?

e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Apogeo
Sazka reklama
Reklama
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Apogeo
Sazka reklama
Reklama

Havárie na vodovodní síti loni PVK řešily rychleji

26.02.2024, Autor: red

Pražským vodovodům a kanalizacím se daří rychleji odstraňovat havárie na vodovodní síti. Průměrná doba přerušení dodávky pitné vody na jednu závadu v loňském roce poklesla na 8 hodin a 29 minut. V roce 2022 to bylo 10 hodin a 27 minut, což je meziroční pokles o téměř dvacet procent.

Dálkový odečet spotřeby vody využívá stále více zákazníků PVK

21.02.2024, Autor: red

Stále více odběratelů využívá dálkové odečty spotřeby vody, jednoduchou a bezpečnou formu kontroly nad svým vodoměrem. Na konci loňského roku Pražské vodovody a kanalizace měly tímto způsobem osazeno 17 138 vodoměrů, což je meziročně nárůst o 15 procent. Přitom v roce 2012 jich bylo pouhých 157 kusů.

Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Apogeo
e-news.cz - kurzy
Reklama