Apogeo
Reklama

Komentář k průzkumu Manufacturing PMI (PMI ve zpracovatelském průmyslu) v ČR 

03.04.2023, Autor: Z blogosféry

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
Komentář k průzkumu Manufacturing PMI (PMI ve zpracovatelském průmyslu) v ČR 

Březnový PMI průzkum pro tuzemský zpracovatelský průmysl hlásí, že se podmínky v tomto klíčovém sektoru české ekonomiky i nadále zhoršují. Celkový PMI indikátor nicméně setrval na své únorové úrovni 44,3 a tempo zhoršování podmínek ve zpracovatelském sektoru tak v březnu dále neakcelerovalo.

Dobrou zprávou je, že se v březnu dle průzkumu zmírnilo tempo poklesu výroby i nových objednávek a poprvé od ledna 2020 došlo ve zpracovatelském průmyslu k poklesu vstupních cen. Zlepšil se také optimismus ohledně výhledu výroby pro příštích dvanáct měsíců: očekávání ve zpracovatelském sektoru jsou nejsilnější od května 2022.

Souhrnný indikátor PMI, mapující aktivitu v tuzemském zpracovatelském průmyslu, setrval v březnu na své únorové úrovni, jež činila 44,3. Finanční trh očekával nárůst celkového indikátoru PMI na úroveň 44,9, dle našeho názoru ale vykázaný výsledek není špatný, pokud vezmeme v úvahu pokles PMI indikátoru ve zpracovatelském sektoru v Německu a v eurozóně jako celku. Pod úrovní padesáti bodů, jež v tomto průzkumu vytváří kritickou hranici mezi růstem a poklesem aktivity ve zkoumaném sektoru ekonomiky, se PMI indikátor pro tuzemský zpracovatelský průmysl nachází již desátý měsíc v řadě.

Dle PMI průzkumu se v tuzemském zpracovatelském průmyslu v březnu ztlumilo tempo poklesu výroby, jež bylo nejmírnější za uplynulých deset měsíců. Zároveň se v březnu zmírnil pokles nových zakázek, tempo poklesu bylo nejmírnější od loňského srpna. Dle průzkumu nicméně poptávka zůstává slabá a odběratelé v prostředí stále vysokých inflačních tlaků odkládají své objednávky.

Výrobci se i nadále snaží redukovat náklady a snižují zaměstnanost: ta dle průzkumu PMI v březnu klesla šestý měsíc v řadě a pokles zaměstnanosti byl silný. Zároveň se ale v březnu v tuzemském zpracovatelském průmyslu zlepšilo očekávání ohledně výroby pro příštích 12 měsíců, míra optimismu je nyní nejsilnější od loňského května.

Co se týče cenových tlaků, tak náklady firem ve zpracovatelském průmyslu vykázaly v březnu meziměsíční pokles: poprvé od ledna 2020. Pokračoval růst prodejních cen, nicméně v březnu byl nevýrazný a dokonce byl nejslabší od prosince 2020. Zdá se, že se naplňuje scénář, v němž by přetrvávající ochlazování aktivity v tuzemském zpracovatelském průmyslu spolu s poklesem cen energií na globálních trzích mělo vést ke zmírňování cenových tlaků v tomto sektoru české ekonomiky.

Březnový PMI průzkum pro tuzemský zpracovatelský průmysl hlásí stabilizaci míry poklesu aktivity v tomto sektoru české ekonomiky. Vzhledem k prohloubení poklesu aktivity ve zpracovatelském sektoru v Německu a eurozóně jako celku není výsledek březnového průzkumu z tuzemského zpracovatelského průmyslu špatný. Pozitivně lze hodnotit zmírnění poklesu výroby a nových objednávek, PMI průzkum zároveň naznačuje viditelné zmírňování cenových tlaků v tuzemském zpracovatelském sektoru. Povzbudivou zprávou je růst optimismu ohledně výhledu výroby do příštích dvanácti měsíců a lze jen doufat, že se tato očekávání naplní v podobě oživení nových objednávek a výroby ve zpracovatelském sektoru jak v české ekonomice, tak napříč Evropou.

RADOMÍR JÁČ, hlavní ekonom Generali Investments CEE

Foto: Pixabay

Zdroj: PR. Konektor


Sdílet
Hodnotit
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars

Doporučujeme

PVK varují před podvodnými e-maily

30.04.2024, Autor: red

Pražské vodovody a kanalizace důrazně varují své zákazníky před podvodnými e-maily, které je vyzývají ke změně fakturačních údajů.

Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Apogeo
e-news.cz - kurzy
Reklama

Černých odběrů bylo loni více, ale za méně peněz 

25.04.2024, Autor: red

Pražské vodovody a kanalizace v loňském roce zákazníkům nafakturovaly za nelegální odběr pitné vody a černou produkci odpadních 3,7 miliónu korun (v celkové sumě jsou zahrnuté i náklady na přešetření, způsobené škody a sankce), zatímco za rok předchozí to bylo 3,9 miliónů korun. V roce 2022 PVK evidovaly 276 případů, v uplynulém roce pak 298.

Proč jsou územní plány klíčem k definování stavebních pozemků pro účely DPH?

24.04.2024, Autor: Z blogosféry

Nejvyšší správní soud (NSS) České republiky nedávno řešil otázku, zda nezastavěný pozemek zahrnutý v územním plánu jako zastavitelný podléhá dani z přidané hodnoty (DPH). Toto rozhodnutí představuje zásadní precedens pro všechny, kteří se podílejí na obchodování s pozemky, ať už jako prodávající, kupující, nebo daňový poradci.

Vláda rozhodla o pokračování a usnadnění podpory firmám exportujícím na Ukrajinu

19.04.2024, Autor: Z blogosféry

Vláda Petra Fialy na jednání ve středu 17. dubna 2024 rozhodla o pokračování podpory firmám vyvážejícím své zboží a služby na Ukrajinu. Schválila také dar pěti nevyužívaných vozů Službě státní ochrany Ukrajiny a rozvojový program státu pro realizaci záměru podpory bydlení, který má pomoci obcím zajistit vhodné pozemky pro výstavbu nájemních obecních bytů.

e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Apogeo
Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
Reklama

Poradna: Jak dodavatelé energií stanovují zálohy

04.04.2024, Autor: Z blogosféry

Zálohy na elektřinu a plyn jsou důležitou součástí procesu dodávky energií. V zájmů odběratelů je, aby je měli nastaveny optimálně, a tak se vyhnuli nepříjemným situacím. Co zálohy jsou, z čeho se skládají, kdo je může měnit a jaký je jejich význam pro každého z nás?

e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Apogeo
e-news.cz - kurzy
Sazka reklama
Reklama

Havárie na vodovodní síti loni PVK řešily rychleji

26.02.2024, Autor: red

Pražským vodovodům a kanalizacím se daří rychleji odstraňovat havárie na vodovodní síti. Průměrná doba přerušení dodávky pitné vody na jednu závadu v loňském roce poklesla na 8 hodin a 29 minut. V roce 2022 to bylo 10 hodin a 27 minut, což je meziroční pokles o téměř dvacet procent.

Apogeo
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Sazka reklama
Reklama